Stilte versus geluidsoverlast

Eenmaal op de kruin van de dijk aangekomen, strekte de Waddenzee zich voor ons uit. Vest of jas kon nog best aan daar, een frisse bries kwam ons over het water tegemoet. Voor eind september lag het er prachtig bij, we hadden het niet beter kunnen treffen …

Een paar schepen koersten in oostelijke richting met op de achtergrond vaag de contouren van Terschelling. Veel meer viel er op dat moment niet te zien of te beleven …

Al snel besloten we terug te gaan naar de auto om onze rit ook in oostelijke richting vervolgen, maar dan over de Sédyk, weg die parallel loopt aan de Waddenzeedijk …

Voordat het zo ver was, werden we echter eerst nog getrakteerd op een enorme bak herrie door twee laag overvliegende F35-JSF’s. Ik kom daar later nog wel op terug, maar ik kan er al wel van zeggen, dat dit een dagelijks terugkerend gebeuren is boven het Wad. En daar zijn dan niet alleen toestellen van onze eigen luchtmacht bij betrokken, ook Belgische JSF’s verstoren de rust hier regelmatig met hun oefenvluchten. Blijkbaar krijgen ze geen vergunning om boven België te oefenen en kopen ze hun oefenruimte hier in … 😦

Terwijl het sonore bulderende geluid van de straalmotoren nog minutenlang nadreunde, daalden wij de dijk af om onze weg te vervolgen …

37 gedachten over “Stilte versus geluidsoverlast

 1. De foto’s tonen rust en stilte.
  Erg om dan met dat lawaai geconfronteerd te worden. Het zou een stiltegebied moeten zijn.
  Maar waar is nog stilte in ons land?
  Meer dan twintig jaar geleden zijn Bauke en ik dat gaan ontdekken.
  We kwamen terecht op een prachtige stille plek bij Veenhuizen.
  Maar de betreffende plek zag er eigenlijk wel wat vreemd uit: het bleek de penitiaire inrichting Bankenbosch te zijn.
  Tja 🙂
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Volgens deze kaart van de Atlas Leefomgeving: Stiltegebieden is de Waddenzee ook een stiltegebied. maar om wat voor reden dan ook, trekt Defensie zich daar niks van aan. Afgelopen vrijdag heb ik er een filmpje gemaakt, waarbij de sonore donkere brom van de F35 voortdurend te horen is. Je ziet ze vaak niet, maar je hoort ze des te beter. In de loop van deze serie komt dat filmpje ook nog wel voorbij.

   Rond Veenhuizen kun je inderdaad ook nog wel stilte vinden. Zowel aan de kant van Bankenbosch als aan de kant van het Fochteloërveen. Geen autowegen en geen spoorwegen in de buurt, dat scheelt al een slok op een borrel. Maar ook dan ben je nog niet gevrijwaard van overkomende vliegtuigen.

   Like

 2. ha Afanja,

  oeps ja… die vliegtuigen.
  Ik ben me op Vlieland eens het leplazarus geschrokken…
  Je weet, dat ze er zijn… en dan ineens…

  Gelukkig is er wel de serene rust van die boten… echt mooi!

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi Jan, gelukkig hoor ik de herrie niet. Ik merk dat je me oplettender laat kijken. Gisteren stopten we even om batterijen in een GPS te wisselen en ik zet mijn fiets tegen een paal. Blijkt het zo’n elektriciteitspaal te zijn met die porcelijnen hoedjes. Het was naast de Rotte in Oud Verlaat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo’n lawwaai is verschrikkelijk Jan maar heb een dochter in Turnhout wonen en daar worden oefenvluchten van uit kleine Brogel uitgevoerd. Ik verschiet me er vaak bijna een bult soms is het lawaai niet uit te houden als er kort na elkaar oefende jachtvliegtuigen over vliegen

  Geliked door 2 people

 5. Ja het is erg jammer dat zoveel rust bruut verstoord wordt door de straaljagers van defensie. Ik dacht dat de wadden een stiltegebied waren, maar misschien ben ik daarmee abuis. Neemt niet weg dat die herrie daar niet hoort.

  Geliked door 1 persoon

  • Volgens deze kaart van de Atlas Leefomgeving: Stiltegebieden is dat ook zo. maar om wat voor reden dan ook, trekt Defensie zich daar weinig of niks van aan. Afgelopen vrijdag heb ik er een filmpje gemaakt, waarbij de sonore donkere brom van de F35 voortdurend te horen is. Je ziet ze vaak niet, maar je hoort ze des te beter.

   Like

 6. mooie zichten Jan..

  geluidsoverlast door vliegtuigen

  leuk is anders

  binnen de Nato staan België en Nederland beurtelings in voor het bewaken van dit deel van het luchtruim

  aan de ontwikkeling van de F35-JSF’s, hebben we niet deelgenomen

  volgens defensie worden de eerste toestellen vanaf 2023 verwacht

  prettige zondagavond

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat onze luchtmacht in Nederland komt oefenen met hun peperdure speelgoedjes, daar is niets van bekend in ons land… Politici zijn overal gelijk… geef de grote meute brood en spelen (voetbal en koers enzo), en je kan doen wat je wilt. Dat ze eens komen samen oefenen, daar kan ik inkomen, maar het mag geen gewoonte worden, en zéker niet boven dat prachtige natuurgebied bij jullie.

  Geliked door 1 persoon

  • En toch is het zo ongeveer aan de orde van de dag. Ik volg dat regelmatig o.a. via het geluidsmeetnet van defensie rond de vliegbasis Leeuwarden.
   Vrijdag heb ik op het Wad een stukje video opgenomen, waarop het sonore geronk van JSF’s voortdurend te horen is. Ik kom daar binnenkort nog wel op terug.

   Like

 8. Zalig, je zou er een avond en nachtje willen blijven tot de zon opgaat.
  De herrie herken ik, we zitten vlakbij vliegbasis Volkel, militair vliegveld. Een paar km verderop, hemelsbreed nog minder. 😣

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi om de schepen zie voorbij te varen vanop de dijk. Sorry dat onze luchtmacht de geluidsoverlast nog wat kracht komt bij zetten…. ik vrees dat ons landje wat de klein en te dicht bevolkt is om dit soort acties hier in te richten (al zijn er hierwel low flying areas in de provincie Limburg).

  Geliked door 1 persoon

  • En dus komt jullie luchtmacht ons er maar mee lastig vallen. En dat is op zich nog tot daar aan toe, maar ik vind het langzamerhand onuitstaanbaar dat er zoveel enorm luidruchtige oefenvluchten boven ons belangrijkste Werelderfgoed plaatsvinden. 😦

   Like

Reacties zijn gesloten.