Viervoeters op de weg!

Toen ik begin september samen met Jetske De Waadhoeke doorkruiste, waarschuwde ik haar op zeker moment dat we met een beetje geluk tussen een kudde schapen terecht zouden komen. Jetske keek me wat ongelovig aan. Op dat moment had ze ook wel gelijk met haar scepsis, want meer dan een los op de weg lopende geit kwamen we die dag niet tegen …

Achteraf bekeken waren we die dag niet westelijk genoeg gereden alvorens we op de Sédyk terechtgekomen waren. Aafje en ik waren een paar weken later nog maar net aan de tweede etappe van die dag begonnen, toen we wel met die kudde werden geconfronteerd …

Terwijl ik stapvoets naderde, stelden twee schapen zich demonstratief achter het veerooster midden op de weg op. Even leken ze te overleggen of ze ons vrije doorgang zouden verlenen of niet. Het beraad viel gunstig uit, want na korte tijd stapten de dames in slow motion opzij …

Met een rustig gangetje zetten we de rit voort. De meeste schapen bleven keurig op het schapenpaadje naast de weg lopen, maar af en toe moest ik toch even voorzichtig aandringen om verder te kunnen rijden …

Niet veel later zag ik een stipje op de dijk stilaan dichterbij komen. Toch maar even het zijraampje naar beneden schuiven, dat maakt de foto’s een stuk helderder dan door de licht getinte voorruit …

Een stoere wandelaar liep bepakt en bezakt met flinke pas over de kruin van de dijk. Dit leek me een ervaren wandelaar. Wie weet, misschien was hij bijna aan de finish van een ruim 500 km lange wandelroute van Denemarken naar de Afsluitdijk …

Weer wat verderop stond een beregeningsinstallatie te sproeien op een akker. Dat is opvallend eind september, maar ik vermoed dat er gesproeid wordt om de oogst gemakkelijker uit de grond te kunnen halen zonder dat er al teveel harde kluiten klei meekomen …

39 gedachten over “Viervoeters op de weg!

 1. Ik heb nu met eigen ogen mogen aanschouwen hoe de schapen daar zich gedragen. Mocht het ene dode schaap aangereden zijn door een auto dan verbaast me dan niet.
  Je trof het maar met de onderwerpen zoals de wandelaar en de beregening, ik vind het een mooie aanvulling in deze serie.
  Ik ben al geen echte wandelaar, laat staan met zoveel kilo’s extra op de rug. Een fototas is me al zwaar genoeg. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is toch wel bijzonder met die schapen daar, hè.
   Ik had het razend druk op dat deel van de route, behalve dat ik reed had ik het daar inderdaad ook knap druk met de fotografie. 🙂
   Dit leek me nog weer een ander type wandelaar dan de pelgrims van laatst.

   Geliked door 1 persoon

 2. Toch heerlijk om zo tussen de schapen terecht te komen en ruimte genoeg.
  Erica en ik kwaamen eens tussen de schpen in het duin op een smal duinpad en dan met de scootmobiel.
  Hebben er samen met de herder om gelachen want die moest er voor zorgen dat we er door kwamen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Afanja,

  ja… die geit… dat is een leukerdje.
  En die wandelaar… daar ben ik stik-jaloers op.
  Ik zou willen, dat ik 30 was en dan met zo’n rugzak en dan…
  Jaja… dromen zijn bedrog.
  Want ik ben geen 30 meer.

  groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier liepen een paar weken geleden de koeien door de straat. Die waren bij een storm ontsnapt een aan de wandel gegaan. Ik heb het helaas gemist doordat het midden in de nacht was. Later zag ik de foto’s ervan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Herkenbaar deze schapen op de dijk, ooit een keer vanaf De Zwarte Haan langs de dijk teruggereden richting afsluitdijk, hetzelfde meegemaakt. Ik heb alleen verzuimd er een mooi fotoserie van te maken, gelukkig hebben we jou nog…. 🙂 Gekheid hoor, maar wel een leuke serie die herinneringen oproept.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het zijn gezellige beelden hierboven. Het geitje is vast een stoute uitbreker.
  En de schapen hadden beschaving, dat ze jullie zo netjes doorlieten.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 7. Alle schapen die wij hier zien lopen in de weide 🙂 In IJsland heb ik het meermaals meegemaakt, dat we een dik half uur moeten wachten tot de schapen, geiten of zelfs paarden van de weg gingen lopen. Daar zie je geen dieren in een weide of achter draad…. Het eiland is hun weide 🙂
  Je bent een bofkont dat je dit in eigen land ook mag meemaken 🙂 In de Veluwe hebben we ook meermaals een herder met zijn kudde + herdershonden ontmoet tijdens onze fietstochtjes. Heerlijk is dat 🙃

  Geliked door 1 persoon

  • De dijken worden hier in het noorden altijd begraas door schapen. Op sommige plaatsen mogen ze ook de bermen van de achterliggende weg begrazen, en daarbij moeten ze de weg natuurlijk wel over kunnen steken. Aan de smalle uitgesleten paadjes vlak naast de weg is goed te zien, dat ze daar toch liever lopen dan op het asfalt. Het is inderdaad leuk om daar af en toe een stukje stapvoets langs te rijden.

   Like

Reacties zijn gesloten.