‘De Waadfisker’ bij Koehool

De tweede stop maken we enige kilometers verderop langs de dijk bij de buurtschap Koehool (Google Maps). Tegenwoordig staan er nog maar enkele huizen in Koehool, de oorspronkelijke bewoners waren vooral vissers en boeren …

Om de noodzakelijk dijkverzwaring begin jaren ’70 te kunnen uitvoeren werd een deel van de oorspronkelijke huisjes gesloopt om ruimte te maken voor de machtige dijk die er nu ligt. Van de originele huisjes zijn er maar een paar overgebleven, wel zijn er in 2013 drie nieuwe recreatiewoningen gebouwd …

Ten tijde van de dijkverzwaring was er aan de visserij al lang een eind gekomen. De afsluiting van de Zuiderzee door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 had grote gevolgen voor de haringvisserij op de Waddenzee. Doordat de zeestromingen voor de kust veranderden, was er na een paar jaar geen haring meer te vangen. Honderden vissers in de regio verloren hun werk. Ter herinnering aan de haringvisserij staat het bronzen standbeeld ‘de Waadfisker’ van Frans Ram op een nagemaakt stukje dijk als sokkel aan de voet van de Waddenzeedijk …

De visserij zoals die van Zurich tot Zwarte Haan plaatsvond, werd de regelvisserij genoemd. Men viste op haring met fuiken, die in een lange rij (regel) dwars op de zeedijk achter elkaar stonden. Met het woord regel werd ook de gemeenschap van vissers aangeduid, die op deze wijze gezamenlijk op haring visten. De enkele kilometers lange rij netten belette de langs zwemmende scholen haring in het voorjaar de doortocht naar hun paaiplekken in de Zuiderzee …

Morgen komt ‘de Waadfisker’ hier nogmaals voorbij en beklimmen we voor de tweede keer die dag de dijk …

37 gedachten over “‘De Waadfisker’ bij Koehool

 1. Pingback: Schaapachtige boa heeft ’t nakijken | Afanja's Weblog

 2. Ik vind het een mooi beeld en ik kan het weten, want ik heb het grondig bestudeerd. 😉
  Mooie en informatief logje over de haringvisserij.
  In het gedicht in het Fries staan toch een paar woorden die ik echt niet kende.
  Op het bord met het gedicht is vaag een man te zien, ik heb het idee dat ik hem ergens van ken. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Haringvisserij op de Waddenzee. Weer wat geleerd. Het verbaasde me even dat het mooie gedicht in het Nederlands en het Fries is en niet in het Bildts. Maar Ik realiseer me dat Koehool in de voormalige gemeente Franekeradeel ligt. De aanleg van de Afsluitdijk heeft veel meer in het Waddenlandschap veranderd dan veel mensen zich realiseren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wel jammer dat de haringvisserij totaal ten gronde ging door de aanleg van de afsluitdijk… maar ja, zonder deze dijk zou het ook alles behalve goed geweest zijn. Bedankt om dit voor ons tot nog toe onbekende verhaal te doen over de vissers en de dijk.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.