Sense of place – Koehool

Aan het hek bij het beeld ‘de Waadfisker’ hangt een bordje met een QR-code van ‘Sense of place’. Eerder kwamen we zo’n code al tegen bij het Zodenhuis in Firdgum. ‘Sense of place’ een verzameling projecten langs de Waddenkust, die een mengvorm zijn van kunst en landschapsbeheer. Het project, met Joop Mulder als centrale figuur, is bedacht voor het Culturele Hoofdstadjaar 2018 …

Afgelopen weekend is ter nagedachtenis aan de eerder dit jaar overleden Joop Mulder hier op de zeedijk bij Koehool een nieuw kunstwerk geplaatst, een soort bank, met de naam ‘Watdataangaat’. Dat laatste was een gevleugelde uitspraak van Mulder. Hoe het zit, weet ik niet, maar het bankje ziet er mooi uit. Dat lijkt me voldoende reden om volgend jaar die kant nog maar eens op te gaan voor nader onderzoek …

Eerst is het tijd om de dijk ook hier te beklimmen. Bij de introductie van de dijkcoupures in de buurt van Paesens-Moddergat vertelde ik al, dat de Waddenzeedijk over een lengte van 47 kilometer opnieuw zal worden versterkt. Volgens de samenwerkende partijen in 1DYK zal de dijkversterking waar mogelijk samen met de omgeving worden gecombineerd met het verbeteren van het landschap en de natuur …

Dat te versterken traject begint hier in het westen bij Koehool en loopt van daar bijna tot het Lauwersmeer. Volgens planning moeten de werkzaamheden starten in 2023 en duren tot 2028. Dat zal echter niet overal van een leien dakje gaan. Zo liggen er plannen om de dijk bij Wierum aan de binnenzijde te versterken. Daar zijn de Wierumers het echter terecht helemaal niet eens, want dat brengt in principe fikse aanslag op het dorpsgezicht bij de kerk met zich mee …

Na een uitgebreide rondblik vanaf de kruin van de dijk over het Wad en het achterliggende landschap met de laatste oude huisjes van Koehool, liepen we terug naar de auto om onze reis te vervolgen …

37 gedachten over “Sense of place – Koehool

 1. Mooie omgevingsbeelden, foto 5 en foto 9 zijn heel aansprekend. Foto 5 voor de mooie tinten in de buitendijkse begroeiing, foto 9 heeft een boeiend lijnenspel. Maar ook de foto’s van ‘de Waadfisker’ vanuit de verschillende standpunten zijn boeiend.

  Geliked door 1 persoon

 2. we zullen niet mogen treuzelen want stijgen doet het water zeker. Ook onze kust zal zich moeten voorbereiden. Er zullen veel vergaderingen volgen en voor iedereen goed doen kan men niet. Wel leuk op die dijken bij jullie te kunnen wandelen. Dat zou me ook wel aanspreken

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind die QR codes een mooie oplossing om het een en ander uit te legen zodat er niet overal grote plakkaten komen te staan, er staan al veel te veel borden over al en die codes kunnen klein gehouden worden en misschien dan een paar meer.

  Geliked door 1 persoon

 4. De Wierumers hebben ergens gelijk, maar als je mag kiezen tussen een mooi uitzicht of verzuipen… Dat zou ik wel weten wat ik kies hoor.
  Jullie lage landje gaat nog heel veel dijkwerken mogen uitvoeren denk ik. Het zal dat zijn, of… verhuizen naar hoger liggende gebieden (die er in NL bijna niet zijn). In ons Belgenlandje heeft de kust ook wel een groot probleem…

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat dijken versterkt worden is wellicht uit noodzaak, maar bij het terugkijken naar je vorig logje zie ik inderdaad een prachtig dorpje, waar uitzicht op natuurlijke elementen voor de bewoners primeren.
  Ik ben vurige fan van je laatste foto hier. Het kronkelend romantische wegje! I love it.

  Geliked door 1 persoon

  • Het blijft altijd moeilijk. Ik kan me die vorige ronde van de dijkversterking in de jaren 70 nog wel herinneren. Daar gingen jarenlang vele vergaderingen, ingezonden brieven en acties aan vooraf. Je hebt altijd te maken met een belangenafwegingen.
   Dat soort mooie weggetjes is hier genoeg te vinden. Ik ben er dan ook nog niet uitgekeken.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, die verhoging en versterking zal niet direct overal nodig zijn, maar dit stuk dijk schijnt nogal wat zwakke plekken te hebben. Ook de Afsluitdijk wordt momenteel trouwens grootschalig op de schop genomen. Dus ja, er is meer werk dit vlak. En dat zal bij jullie vast ook her en der moeten gebeuren, de zeespiegel zal niet aan jullie kust voorbij gaan.

   Like

Reacties zijn gesloten.