Voor het laatste deel van ons ritje langs het Wad, reden we naar de verst gelegen boerderij aan de Alddyk (Google Maps). De Alddyk loopt aan de buitenkant vlak langs de oude zeedijk, in de verte zie je de nieuwe Waddenzeedijk …

Tussen 1963 en 1993 is 66 kilometer van die dijk op deltahoogte gebracht. Momenteel staat Wetterskip Fryslân op het punt om de Waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer over een lengte van bijna 50 km opnieuw te verhogen en te versterken …
Bij de aanleg van de nieuwe polders werd indertijd in de oude zeedijk een gat gegraven om de nieuwe polder toegankelijk te maken. Zo’n gat in de dijk is een coupure of dijkcoupure. Zo’n coupure bestaat uit een verticale gemetselde dijkwand aan weerszijden van de weg met daarin gleuven waarin balken konden worden geschoven …

Wanneer er een zware storm en hoog water dreigden werd de coupure afgesloten, zodat de dijk haar waterkerende functie weer kon vervullen. In de coupure werd dan een dubbele rij schotbalken neergelaten en de tussenruimte werd opgevuld met zand of mest. De schotbalken werden bewaard in een schotbalkenloodsje, dat vlak naast de coupure achter de dijk staat …
Hier aan de Alddyk staat achter elke coupure een boerderij, en soms gaat er ook nog een huis achter zo’n coupure schuil. Aan de coupures is goed te zien dat de tand des tijds er hier en daar flink aan is gaan knagen, zelfs die pot met fleurige viooltjes kon dat niet verhelen …

Morgen kijken we nog even verder rond aan de Alddyk. Maar als je intussen mooiere en betere foto’s van deze dijkcoupure wilt zien, dan moet je even bij Jetske kijken. Met haar spiegelreflex heeft ze er aanzienlijk mooiere foto’s van gemaakt: Jetske’s dijkcoupures.
Pingback: Sense of place – Koehool | Afanja's Weblog
Mooie foto’s informatie en uitleg er bij Jan.
Weer wat wijzer dank zij jouw mooie blog
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Bram.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel leuk om te weten hoe zo’n doorgang in de dijk destijds dichtgemaakt kon worden.
Je foto’s zijn heel duidelijk en de tekst heel informatief.
Hartelijke groeten, Zem.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Zem, altijd leuk om te horen.
Groeten uit Drachten!
LikeLike
Ha Afanja,
niet zo bescheiden!
Ik vind fat je prachtige foto’s maakt en ben je fan!
Groetjes van Marlou
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Marlou, nog even dan ga ik blozen. 🙂
LikeLike
Je uitleg is fantastisch Jan. Die coupures zijn een zware verantwoordelijkheid.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel!
LikeGeliked door 1 persoon
Niet zo bescheiden Jan, jou foto’s laten de coupures ook heel mooi zien met net wat andere standpunten als Jetske. Hier in sommige polders zie ook wel dergelijke constructies, maar ook in sommige wateren is het ook mogelijk om ze af te dammen met balken. Met dezelfde karakteristieke balkenhuisjes. Iets andere bedoeling, maar wel vergelijkbare constructies.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Hanry, maar toch vind ik in deze serie dat Jetske’s foto rijker aan kleur zijn dan de mijne. Op zo’n vrij grijze dag toont de spiegelreflex toch zijn meerwaarde boven mijn bridge camera. Maar goed, dat is een bewuste keuze mijnerzijds.
Er zullen bij jullie in het polderland vast ook soortgelijke constructies in gebruik zijn. In het riverenland is het al niet veel anders. Maar ik vind het wel mooi om dat op zo’n manier weer eens met elkaar te constateren.
LikeLike
Je schept wel hoge verwachtingen met de verwijzing naar de fotoserie op mijn weblog. 😉 Jouw fotoserie doet niet onder voor die van mij. Daarnaast is jouw verhaal veel mooier beschreven.
Fijne avond nog.
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw foto’s zijn in deze serie toch aanzienlijk rijker aan kleur dan de mijne.
LikeGeliked door 1 persoon
Als je afhankelijk bent van een paar balkjes om het hoogwater tegen te houden zou je er toch iet zuiniger op kunnen zijn…
LikeGeliked door 1 persoon
Gelukkig hebben die dijkcoupures tegenwoordig hun functie verloren. Maar ik hoop wel dat ze als cultureel erfgoed behouden blijven. Tijdige restauratie is wat dat betreft wel van belang.
LikeLike
Ik klikte op je Googlelink en zag dat het gebied me bekend voorkwam. Ik heb daar vorig jaar in september gefietst op ons rondje Lauwersmeer. Aan die kant heb ik weinig gefotografeerd. Wij waren meer op de vogels gericht. Interessant wat je erover vertelt. Ik ken dit soort afsluitingen/coupures wel van diverse dorpen en steden in rivierenland.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha, mooi dat je het herkende. Ja, in het rivierengebied zijn inderdaad ook op diverse plaatsen coupures om het water buiten te houden.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel indrukwekkend, die cooupures ! Nooit gedacht dat zoiets kon bestaan.
Maar ik zou niet graag in die huizen wonen als er een storm raast…
Nou ja, Nederlanders zijn meesters in waterbouw werken, Het zal wel veilig zijn allemaal,
maar het gedacht alleen al dat 2 rijen balken en wat gesteente ertussen een zee moet buitenhouden… bbrrr, ik zou zeker niet op mijn gemak zijn daar. Weer iets bijgeleerd over jullie mooie vlakke land 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, het is geen geruststellende gedachte om bij storm van zo’n dijk met die dijkcoupures afhankelijk te zijn.
Gelukkig hebben ze nu geen functie meer, omdat de veel hogere en sterkere Waddenzeedijk in de verte het gebied beschermt.Ik hoop wel dat die oude dijkcoupures behouden blijven als cultureel erfgoed.
LikeGeliked door 1 persoon
Something new for me to have learned today!
LikeGeliked door 1 persoon
Great!
LikeLike
heel interessant wat je hier toont Jan
of Nederland en de strijd met het water…
prettige zondag
LikeGeliked door 1 persoon
Zo is het, Willy.
Fijne avond.
LikeLike
De zijn inderdaad behoorlijk aangetast. Hoelang het nog veilig is, zullen de dijkgraven wel weten, hopen we.
Langs de Maas zijn ook coupures, een van de vernieuwde zagen we van dichtbij. Een dik stalen schot waar je bang van zou worden, zoiets straalt gewoon kracht uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze oude dijk en daarmee ook de dijkcoupures hebben gelukkig geen functie meer sinds de veel hogere en sterkere Waddenzeedijk in de verte ligt. Wel hoop ik dat ze behouden blijven en dan is tijdige restauratie op zijn plaats, lijkt me.
LikeGeliked door 1 persoon
Interessant, en het verhaal wordt ondersteunt door fraaie foto’s Jan.
LikeGeliked door 1 persoon
Jan je foto’s doen niet onder voor die van Jetske beide hebben jullie er een mooie serie van gemaakt.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Frans.
LikeLike
Weer iets bijgeleerd Jan! Hier liggen ook schutbalken om de openingen in de dijk te sluiten, mocht het nodig zijn, maar ik heb nooit geweten dat dit een dijkcoupure heette.
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien heeft het daarginds wel een heel andere naam.
LikeLike
Ik zocht het op en blijkbaar heeft men het ook hier over dijkcoupures.
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw beelden zijn inderdaad zeer duidelijk en zeker met je tekst erbij kunnen we de werking van de coupures heel goed begrijpen hoor. Maar dat neemt niet weg dat ik gisteren ook benieuwd was naar de beelden van Jetske 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Terecht, ik verwees daar ook niet voor niks naar. 🙂
LikeLike
Nou Jan ik vind anders jouw plaatjes ook plaatjes, maar ik ga kijken 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, dat laatste zou ik zeker doen. 🙂
LikeLike