Naar de dijkcoupures

Voor het laatste deel van ons ritje langs het Wad, reden we naar de verst gelegen boerderij aan de Alddyk (Google Maps). De Alddyk loopt aan de buitenkant vlak langs de oude zeedijk, in de verte zie je de nieuwe Waddenzeedijk …

Tussen 1963 en 1993 is 66 kilometer van die dijk op deltahoogte gebracht. Momenteel staat Wetterskip Fryslân op het punt om de Waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer over een lengte van bijna 50 km opnieuw te verhogen en te versterken

Bij de aanleg van de nieuwe polders werd indertijd in de oude zeedijk een gat gegraven om de nieuwe polder toegankelijk te maken. Zo’n gat in de dijk is een coupure of dijkcoupure. Zo’n coupure bestaat uit een verticale gemetselde dijkwand aan weerszijden van de weg met daarin gleuven waarin balken konden worden geschoven …

Wanneer er een zware storm en hoog water dreigden werd de coupure afgesloten, zodat de dijk haar waterkerende functie weer kon vervullen. In de coupure werd dan een dubbele rij schotbalken neergelaten en de tussenruimte werd opgevuld met zand of mest. De schotbalken werden bewaard in een schotbalkenloodsje, dat vlak naast de coupure achter de dijk staat …

Hier aan de Alddyk staat achter elke coupure een boerderij, en soms gaat er ook nog een huis achter zo’n coupure schuil. Aan de coupures is goed te zien dat de tand des tijds er hier en daar flink aan is gaan knagen, zelfs die pot met fleurige viooltjes kon dat niet verhelen …

Morgen kijken we nog even verder rond aan de Alddyk. Maar als je intussen mooiere en betere foto’s van deze dijkcoupure wilt zien, dan moet je even bij Jetske kijken. Met haar spiegelreflex heeft ze er aanzienlijk mooiere foto’s van gemaakt: Jetske’s dijkcoupures.

35 gedachten over “Naar de dijkcoupures

 1. Pingback: Sense of place – Koehool | Afanja's Weblog

 2. Heel leuk om te weten hoe zo’n doorgang in de dijk destijds dichtgemaakt kon worden.
  Je foto’s zijn heel duidelijk en de tekst heel informatief.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Niet zo bescheiden Jan, jou foto’s laten de coupures ook heel mooi zien met net wat andere standpunten als Jetske. Hier in sommige polders zie ook wel dergelijke constructies, maar ook in sommige wateren is het ook mogelijk om ze af te dammen met balken. Met dezelfde karakteristieke balkenhuisjes. Iets andere bedoeling, maar wel vergelijkbare constructies.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Hanry, maar toch vind ik in deze serie dat Jetske’s foto rijker aan kleur zijn dan de mijne. Op zo’n vrij grijze dag toont de spiegelreflex toch zijn meerwaarde boven mijn bridge camera. Maar goed, dat is een bewuste keuze mijnerzijds.
   Er zullen bij jullie in het polderland vast ook soortgelijke constructies in gebruik zijn. In het riverenland is het al niet veel anders. Maar ik vind het wel mooi om dat op zo’n manier weer eens met elkaar te constateren.

   Like

 4. Ik klikte op je Googlelink en zag dat het gebied me bekend voorkwam. Ik heb daar vorig jaar in september gefietst op ons rondje Lauwersmeer. Aan die kant heb ik weinig gefotografeerd. Wij waren meer op de vogels gericht. Interessant wat je erover vertelt. Ik ken dit soort afsluitingen/coupures wel van diverse dorpen en steden in rivierenland.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel indrukwekkend, die cooupures ! Nooit gedacht dat zoiets kon bestaan.
  Maar ik zou niet graag in die huizen wonen als er een storm raast…
  Nou ja, Nederlanders zijn meesters in waterbouw werken, Het zal wel veilig zijn allemaal,
  maar het gedacht alleen al dat 2 rijen balken en wat gesteente ertussen een zee moet buitenhouden… bbrrr, ik zou zeker niet op mijn gemak zijn daar. Weer iets bijgeleerd over jullie mooie vlakke land 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. De zijn inderdaad behoorlijk aangetast. Hoelang het nog veilig is, zullen de dijkgraven wel weten, hopen we.
  Langs de Maas zijn ook coupures, een van de vernieuwde zagen we van dichtbij. Een dik stalen schot waar je bang van zou worden, zoiets straalt gewoon kracht uit.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jouw beelden zijn inderdaad zeer duidelijk en zeker met je tekst erbij kunnen we de werking van de coupures heel goed begrijpen hoor. Maar dat neemt niet weg dat ik gisteren ook benieuwd was naar de beelden van Jetske 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.