Palen met porseleinen potjes

Het viel ons op een bepaald moment op, dat er vlak achter de oude dijk nog houten elektriciteitspalen met van die mooie witte isolatoren en een metalen dakje staan. Oftewel ‘palen met porseleinen potjes’, zoals ik ze ook nog uit mijn jongste jaren ken …

Bovenin loopt nog een draad van de ene paal naar de andere. Deze streek ligt gevoelsmatig dan wel zo ongeveer aan het einde van de wereld, maar ik kan me toch niet voorstellen dat ze alle stroom hier nog door dat ene draadje krijgen. En er moet toch nogal wat doorheen, want zonnepanelen kon ik er niet gewaarworden …

Ik moet bekennen dat ik er niet op heb gelet, maar vermoedelijk kent die draad hier ook ergens een begin- en eindpunt. Zou het kunnen dat er een liefhebber woont, die een aantal van die palen heeft weten te redden van de ondergang …? Ik vond het in ieder geval wel mooi om hier nog een aantal van die oude palen aan te treffen …

Morgen bekijken we nog een oude dijkcoupure …

39 gedachten over “Palen met porseleinen potjes

 1. Dit is vrijwel overal in Nederland verdwenen, daarom is het wel leuk dat je deze nog hebt ontdekt. Ik denk dat ze niet meer in gebruik zijn maar voor de nostalgie nog zijn blijven staan. Misschien voor de zwaluwen? Die horen daar eigenlijk gezellig met elkaar op een rij te zitten. -:)

  Geliked door 1 persoon

 2. Toen ik de foto’s later op de computer terugzag had ik hetzelfde idee, ik denk dat de palen bewaard zijn gebleven als erfgoed. Ik heb de foto’s hier op de laptop niet bij de hand, maar ik vraag me nu wel af of het draadje überhaupt wel is verbonden via een potje.
  Jij hebt er in ieder geval een leuke serie aan overgehouden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier en daar vind je er bij ons in Vlaanderen ook nog eentje. Meestal is het voor het leveren van stroom voor schrikdraden in de weide. Die porseleinen isolatoren vind ik wel iets hebben. In een weide op 200m van ons huis gebruiken ze die isolatoren ook nog altijd. Die zijn prachtig verweerd en met mos begroeid. Daar kan ik eens een reportage over samen-kieken 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.