Palen met porseleinen potjes

Het viel ons op een bepaald moment op, dat er vlak achter de oude dijk nog houten elektriciteitspalen met van die mooie witte isolatoren en een metalen dakje staan. Oftewel ‘palen met porseleinen potjes’, zoals ik ze ook nog uit mijn jongste jaren ken …

Bovenin loopt nog een draad van de ene paal naar de andere. Deze streek ligt gevoelsmatig dan wel zo ongeveer aan het einde van de wereld, maar ik kan me toch niet voorstellen dat ze alle stroom hier nog door dat ene draadje krijgen. En er moet toch nogal wat doorheen, want zonnepanelen kon ik er niet gewaarworden …

Ik moet bekennen dat ik er niet op heb gelet, maar vermoedelijk kent die draad hier ook ergens een begin- en eindpunt. Zou het kunnen dat er een liefhebber woont, die een aantal van die palen heeft weten te redden van de ondergang …? Ik vond het in ieder geval wel mooi om hier nog een aantal van die oude palen aan te treffen …

Morgen bekijken we nog een oude dijkcoupure …

40 gedachten over “Palen met porseleinen potjes

 1. Pingback: Inhaalpoging – djaktief

  • Ja, dan vond ik ook wel, je ziet ze maar weinig meer. En toch kwam ik deze week op een andere plek aan het Wad ook nog weer een paar van die oude palen met porseleinen potjes. Ik vermoed dat ze door de grondeigenaren nog worden bewaard als curiositeit of als echt cultureel erfgoed.

   Geliked door 1 persoon

   • Dat denk ik ook, kan mij niet herinneren dat ik ze op mijn fiets tochtjes ergens nog gezien heb, maar misschien ook niet goed opgelet, zal de komende ritjes eens beter opletten of ik ze hier ook nog ergens zie

    Geliked door 1 persoon

 2. O Jan, ik ben ook verzot op die oude porseleinen potjes. En dan die mooie, oude houten palen erbij!
  Een paar jaar geleden heb ik ook eens een logje gemaakt over de porseleinen en glazen potjes die ik in de Ardennen zag (en fotografeerde).

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is vrijwel overal in Nederland verdwenen, daarom is het wel leuk dat je deze nog hebt ontdekt. Ik denk dat ze niet meer in gebruik zijn maar voor de nostalgie nog zijn blijven staan. Misschien voor de zwaluwen? Die horen daar eigenlijk gezellig met elkaar op een rij te zitten. -:)

  Geliked door 1 persoon

  • Niet zo gek ver hier vandaan staat nog een rijtje van die oude palen, waarvan ik het vermoeden heb dat ze nog in gebruik zijn. Daar hoop ik binnenkort nog eens een kijkje te nemen.
   Een rijtje boerenzwaluwen had het beeld inderdaad wel afgemaakt. 🙂

   Like

 4. Toen ik de foto’s later op de computer terugzag had ik hetzelfde idee, ik denk dat de palen bewaard zijn gebleven als erfgoed. Ik heb de foto’s hier op de laptop niet bij de hand, maar ik vraag me nu wel af of het draadje überhaupt wel is verbonden via een potje.
  Jij hebt er in ieder geval een leuke serie aan overgehouden.

  Geliked door 1 persoon

 5. In gebruik? Dat kan ik me haast niet voorstellen maar ik heb er geen verstand van.
  In Duitsland en Luxemburg zagen we nog lang bovengrondse leidingen maar in ons land nooit meer. Behalve in Friesland dus. Als jeugdsentiment. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier en daar vind je er bij ons in Vlaanderen ook nog eentje. Meestal is het voor het leveren van stroom voor schrikdraden in de weide. Die porseleinen isolatoren vind ik wel iets hebben. In een weide op 200m van ons huis gebruiken ze die isolatoren ook nog altijd. Die zijn prachtig verweerd en met mos begroeid. Daar kan ik eens een reportage over samen-kieken 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.