Twee dorpen verderop

Nadat Jetske en ik Paesens-Moddergat ’s ochtends vanaf de oostkant binnen waren gereden, verlieten we het dorp ’s middags aan de andere kant. Jetske nam plaats achter het stuur, waarna ik haar via Nes in westelijke richting naar het enkele kilometers verderop gelegen oude vissersdorp Wierum gidste …

Wierum ligt vlak tegen de Waddenzeezeedijk, die in een bocht om het dorp heen loopt. De dorpskern van Wierum ligt op een terp die in de vroege middeleeuwen is opgeworpen op een kwelderwal. Omdat de terp bijna in zee kwam te liggen, werd hij regelmatig geteisterd door wind en water van het Wad. Uiteindelijk verdween het noordoostelijke deel van de rechthoekige terp in zee …

Op de terp staat de Mariakerk. De oorspronkelijke kerk werd rond 1200 gebouwd en stond in het midden van het dorp. Door de eerdere genoemd stormen is hij uiteindelijk aan de rand van het dorp tegen de Zeedijk komen te liggen. De windvaan op de kerktoren, in de vorm van een aak, herinnert aan het visserijverleden van het dorp. Op de eerste foto is goed te zien dan het grootste deel van de kerk in de 20e eeuw is vervangen door nieuwbouw. Alleen de zadeldaktoren met de westzijde van de kerk zijn nog in de oorspronkelijk staat gebleven …

Over het visserijverleden van Wierum de komende dagen meer …

21 gedachten over “Twee dorpen verderop

 1. Ik vind het wel wat hebben. Het verschil tussen oud en nieuw laten zien. Het laat de moeite zien die mensen hebben gedaan om alles weer te restaureren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was een verrassende stop. Zeker vanaf de dijk heb je prachtig zicht op de kerk en het dorp. Inmiddels konden we een vest of jas uitdoen. Het was daar heerlijk toeven.
  Ik had je even verlaten daar aan het wad. Misschien dat ik bij de volgende serie weer aanhaak. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. geweldig mooi wij waren het afgelopen jaar in Wierum wij mogen voor onze stichting een fiskershuuske gebruiken voor menseen(die om welke reden dan ook)niet op vakantie kunnen of tot rust willen komen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.