De ene ramp is de andere niet

Als je bij de kerk van Wierum staat, dan kan het monument dat daar op de zeedijk staat je niet ontgaan. Het monument is in 1968 tot stand gekomen op initiatief van de vereniging Dorpsbelang Wierum en is gemaakt door G.J. de Weert …

“Hé, nog een monument voor die vissersramp zeker,” liet Jetske zich ontvallen toen we de trap beklommen. Boven aangekomen ontdekte ze echter dat de ene ramp de andere niet is. De grote ramp bij Paesens-Moddergat voltrok zich in de nacht van 5 op 6 maart 1883. Een vergelijkbare ramp deed zich hier ruim 10 jaar later voor met de vissersvloot van Wierum. Op 1 december 1893 voeren 17 vissersschepen uit, slechts 4 daarvan keerden teug. 22 Vissers, variërend van 19 tot 80 jaar, bleven die nacht op zee achter …

En de vrouwen dan …?

24 gedachten over “De ene ramp is de andere niet

 1. Wel bijzonder dat in 10 jaar tijd twee rampen zo dichtbij elkaar plaatsvonden.
  Het was een prachtige plek om daar bovenop de dijk te staan en 360 graden te draaien. De bocht die de dijk hier om het dorpje maakt vind ik een mooi gezicht en is uit fotografisch oogpunt ook mooi en dat laat je hier mooi zien.
  Je hebt aan dit mooie uitstapje een prachtige header overgehouden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Onlangs sprak ik een man van bijna 90 op de dijk die als kind zijn vader (visser) verloor op zee. Zijn moeder bleef achter met haar grote kroost. Die mensen leefden verder in grote armoede en met veel gesukkel: koude, geen eten, slechte woonst…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat was pure armoe, want sociale voorzieningen zoals we ze tegenwoordig kennen, waren toen nog niet aan de orde. Met een beetje geluk werd er een fonds opgericht, zoals dat in Paesens-Moddergat het geval was. Maar verder was het keihard werken voor een paar luizige centen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.