De ‘Poerdersramp’ bij Westhoek

De derde etappe voerde ons van Koehool naar het 3 kilometer verder gelegen Westhoek (Google Maps). Dat was eigenlijk mijn doel voor die dag. Tijdens het vergaren van informatie over de omgeving had ik onlangs ergens gelezen, dat de kwelder bij Westhoek een fijne plek was om vogels te fotograferen …

Voordat we aan die kwelder toe kwamen, werden we hier boven op de zeedijk nog eens geconfronteerd met een monument. In het laatste blogje over Paesens vertelde ik al dat zo ongeveer elk dorp in deze streek wel een monument heeft voor een vissersramp op de Waddenzee. Dit monument is een herinnering aan de zogenaamde ‘Poerdersramp’ die zich hier op 25 september 1935 heeft voltrokken …

Op die dag gingen 14 mannen uit Leeuwarden gezellig een dagje vissen op de Waddenzee. Toen ze van wal staken in hun twee gehuurde roeiboten was het prachtig weer. De leuke dag veranderde echter in een drama, toen er plotseling een zware storm opstak terwijl ze op het Wad aan het poeren waren. Poeren is een bijzondere manier van vissen met lange lijnen, veel meer weet ik daar niet van …

De mannen, die in roeiboten het water op waren gegaan, waren stuurloos. Er werd wel geprobeerd om de mannen te redden, maar zelfs de Harlinger reddingboot kon het water niet op. Omwonenden van de Ouwedyk en Koehool konden de situatie al snel niet langer aanzien en zij gingen zelf het water op om de mannen te redden. Ondanks verwoede reddingspogingen verloren 4 van de Leeuwarder vissers het leven …

Voor de moedige mannen die het water op gingen om de wanhopige mannen op het Wad te redden, werd door Streekbelang Oost- en Westhoek een gedenkteken opgericht. Het monument werd op 25 september 2010 – precies 75 jaar na de ramp – onthuld in het bijzijn van een aantal nabestaanden. Het is een kunstwerk van Marco Goldenbeld uit Sint Jacobiparochi. Het is een stuk golvend staal waarin de HD 6 (het reddingsschip waarmee de mannen het water op gingen) is te zien …

Genoeg geschiedenis, morgen dalen we af naar de kwelder.

35 gedachten over “De ‘Poerdersramp’ bij Westhoek

 1. Pingback: Terug bij Westhoek | Afanja's Weblog

 2. Pingback: De kwelder bij Westhoek | Afanja's Weblog

 3. ha Afanja,

  zoals jij het beschrijft zie ik het helemaal voor me.
  Wat een ramp!
  En wat mooi… die dorpelingen, die probeerden te redden.
  En dat monument.
  Indrukwekkend…

  Goed weekend, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een drama heeft zich daar afgespeeld, vreselijk ook voor de nabestaanden. Wel dapper dat er dorpelingen een reddingspoging hebben gewaagd. Het gedenkteken is erg mooi en symboliseert de golven en boot prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is voor mij een beetje teveel een gebogen stuk staal, maar het verhaal erachter is dramatisch natuurlijk. Poeren heet hier denk ik peuren, mijn vader deed dag vroeger ook wel, Met een lange stok en een stuk draad en dan de stok heen en weer bewegen geloof ik, ik weet het ook niet precies.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als extraatje las ik nog dat het kunstwerk wordt geprojecteerd op de dijk als de zon erop zit. Logisch natuurlijk, maar wel indrukwekkend.
  In het kunstwerk zie ik de sloep in de golvende zee. Water en wind, een moordende combinatie soms.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.