Mijn weerbeeld van 2021

Het heeft wat langer geduurd dan gehoopt, maar nu het laatste ijs uit de vijver ook op mijn weblog is verdwenen en ik voorlopig door mijn winterfoto’s heen ben, is het dan toch echt tijd om een beeld van het weer in en rond onze tuin in 2021 te schetsen.

Hoewel Nieuwjaarsdag hier zonnig verliep, was het in de rest van de maand vooral grijs, nat en te zacht. Alleen halverwege de maand was het even wat kouder en viel er wat sneeuw. We moesten echter tot de tweede week van februari wachten, voordat het echt koud werd. Een week lang was het even echt winter met sneeuw en matige tot strenge vorst. In ons tuintje ben ik niet verder gekomen dan -8,9°C, maar het was op diverse plaatsen genoeg voor veel sneeuw- en schaatspret …

Na die ene week in februari was het ook meteen klaar met de winter. Met ca. 255 mm neerslag en een gemiddelde temperatuur van 3,7°C kunnen we stellen dat het een natte en zachte winter was, die vast niet in het collectief geheugen zal blijven hangen.

Dat geldt trouwens ook voor de maand maart, want dat was met uitzondering van enkele dagen ook een kleurloze en saaie maand. Alleen op de laatste twee dagen van maart werd het warmer dan 20°C. Daarna was de warmte ook meteen weer voorbij. De hoogste temperatuur die ik hier in april op de thermometer zag verschijnen was 19°C. De hagelstenen waaiden ons tot half april om de oren …

Mei was voor het gevoel met 11,2°C niet alleen een frisse, maar vooral ook een erg natte maand. Met 116 mm regen viel er in onze tuin meer dan tweemaal zoveel regen als normaal. En om het meteen maar duidelijk te stellen: ook juni, juli, augustus en oktober verliepen veel natter dan normaal. Tegelijkertijd was het in die maanden wel steeds warmer dan normaal (‘normaal’ gaat bij mij over de periode 1971-2000)

Aan de temperaturen lag het de afgelopen zomer niet zo zeer in onze contreien. De gemiddelde temperatuur kwam over de zomermaanden uit op 17,9°C tegen normaal ca. 15,8°C over de periode 1971-2000. Voorwaar niet slecht! Door het uitblijven van hoog zomerse en tropische temperaturen heb ik het persoonlijk als een prima zomer ervaren. Alleen met 316 mm regen over die periode, tegen normaal ca. 198 mm, was er weinig reden tot uitbundig zomervertier …

September was met slechts 37 mm voor de verandering een aangenaam droge maand, maar dat werd in oktober onmiddellijk weer afgestraft met 116 mm regen tegen normaal ca. 74 mm. De herfstmaanden verliepen in lijn met het grootste deel van het jaar zacht, pas op 22 november kon ik de eerste lichte nachtvorst noteren …

Ook december verliep hoofdzakelijk grijs en was met 4,3°C weer een zachte maand. Maar met een gemiddelde temperatuur van -3,3°C hadden we hier wel de koudste kerstdagen in 25 jaar. Van een witte kerst kwam het niet, maar een zonnige kerst is ook wat waard …

Uiteindelijk is de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uitgekomen op 10,5°C tegen normaal ca. 9,1°C over de periode 1971-2000. Er viel 959 mm neerslag tegen normaal ca. 770 mm over de periode 1971-2000. En zo zien de temperatuur- en neerslagcijfers sinds 2003 er ongeveer uit …

Tot slot nog wat cijfertjes. De hoogste temperatuur werd met 31,7°C bereikt op 17 juni. De laagste temperatuur van het jaar was -8,9°C op 13 februari. De natste dag was 25 juli met 64 mm …

45 gedachten over “Mijn weerbeeld van 2021

 1. Ik vond het nu ook weer een feest om dit overzicht te lezen en de bijbehorende foto´s te bekijken.
  Wat betreft het voorjaar, mijn lievelingsperiode, was het niet best. Wat betreft de zomer, het hoeft niet veel warmer, maar iets bestendiger weer heeft wel mijn voorkeur. Wat betreft de winter, mag er zo nu en dan wel wat sneeuw vallen en wat vorstdagen met ijs om te schaatsen komen.
  En verder heb ik niet zoveel wensen. 😂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooi overzicht! Wel een vrij nat jaar dus met een kleine winterse uitschieter in februari. Wat mij betreft was het warm genoeg, de hoge temperaturen bevallen mij meestal niet. 20 à 22 graden is het prettigst, voelt aangenaam en je kunt lekker actief blijven zonder hittestress. Wat dat betreft een goed jaar dus.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Hanry. voor mij hoeft het ook niet warmer. Bij temperaturen boven de 25 graden begint mijn lichaam te haperen, dus ik ben ook meestal blij met temperaturen zo rond de 22 graden. De nattigheid was wel goed voor de tuin en voor de weidevogels.

   Like

 3. Met belangstelling je uitgebreide jaaroverzicht weer gelezen.
  Ik zal het Bauke ook onder zijn neus schuiven, die zal het ook heel interessant vinden.
  De koude dagen van februari staan me nog helder voor de geest.
  En door de nattigheid heb ik maar weinig hoeven sproeien in de tuin.
  Ben benieuwd wat voor grapjes 2022 in petto heeft.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die nattigheid heeft vrijwel elke tuin goed gedaan, denk ik. De onze was in ieder geval erg mooi vorig jaar. Alles wat bloeide, stond voor mijn gevoel ook langer in bloei dan in voorgaande jaren. Bovendien heeft het koude en natte de weidevogels goed gedaan.
   Ik waag me niet aan voorspelling over het weer in 2022. Maar zoals het nu lijkt, krijgen we geen lange, koude winter dit jaar. En dat is met de hoge energieprijzen mooi meegenomen.

   – vriendelijke groet, Jan

   Like

 4. Dit is een mooie samenvatting van hoe ik het weer-jaar beleefd heb: grijs, nat, niet koud – saai eigenlijk. Wel een trendbreuk met de afgelopen jaren toen we veel meer zon hadden. Ikzelf ben wel een liefhebber van zon, dus ik hoop op een lichter en helderder 2022.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter, altijd leuk om een bevestiging van het door mij geschetste beeld te krijgen van iemand uit de noordelijke regio. Qua temperatuur was het voor mij een prima jaar, want hitte is in zekere zin dodelijk voor mensen met MS. Maar wat meer zon dan afgelopen jaar, kan geen kwaad. Doe mij ’s zomers maar wat licht bewolkt weer, dat vind ik voor de fotografie ook aantrekkelijker.

   Geliked door 1 persoon

 5. Heel mooi dit overzicht, vrij nat dus, Veel mensen klaagden vorig jaar over een slechte zomer, persoonlijk vond ik het fijner dan een zomer met een hittegolf. Gelukkig hebben we er weinig over te zeggen, alleen kunnen we onze best doen om zo groen mogelijk te leven.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Ik vond het ook een prima zomer qua temperatuur. Na een paar dagen met temperaturen boven de 25°C vloeit alle kracht uit mijn lichaam. Doe mij maar maximumtemperaturen rond de 22 graden. De nattigheid had in voorjaar en zomer was in ieder geval positief voor de weidevogels. Als het dit jaar wat meer ’s nachts regent en wat minder overdag, dan komt het helemaal goed. Maar zoals je terecht zegt, hebben we gelukkig nog altijd weinig in te brengen op dit vlak.

   Like

 6. Heb je je job als weerman niet gemist? Geweldig hoe jij alles bijhoudt én heel goed en correct in grafiek brengt.
  Van 2021 herinner ik me vooral een te natte zomer zonder hittegolven en in februari een prachtige winterprikweek met veel zon, sneeuw en ijskoude temperaturen. Ik was toen aan zee en ontdekte bevroren restantjes van golven. Toen heb ik daar enorm van genoten. Voor dat laatste teken ik graag terug in 2022, voor 14 dagen dan.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, het is niet in alle gevallen goed om van je hobby je werk te maken. Dan moet het ook ineens allemaal, terwijl ik het nu gewoon wel leuk vind om te doen. Bovendien moet ik dan ineens toch ook wel wat serieus in de toekomst proberen te kijken, dat is weer heel wat anders dan achteraf verslag doen. Kortom: we moeten het allemaal met onze eigen hoop en verlangens maar rustig afwachten hoe het zich in 2022 ontwikkelt. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. een interessant en knap gemaakt overzicht Jan

  een korte winterprik, een relatief warm jaar zonder dat er uitschieters waren..

  wel een bijzonder nat jaar, de hevige regens tussen 13 en 15 juli zorgen voor ongeziene beelden

  en die zullen me bijblijven

  prettige dag gewenst

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.