Brilduikers in de polder

Het eerste ritje van dit jaar bracht me op 3 januari meteen weer naar de Jan Durkspolder. Sinds een jaar of vijf vind ik de streek ten noorden van Drachten aantrekkelijker dan de zuidelijke regio. Rond de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder valt eigenlijk altijd wel iets te zien …

De laagstaande zon maakte het die dag niet gemakkelijk om vanuit de vogelkijkhut over de plas uit te kijken. In eerste instantie leek er niets noemenswaardigs te zien. Dat veranderde gelukkig na een minuut of vijf. Een paar kleine eendjes trotseerden de straffe tegenwind en kwamen vanaf de oostkant in beeld …

Het waren mooi zwart-wit getekende eenden, maar van de soortnaam had ik geen idee. Op dat moment stak de voorzienigheid me een handje toe. Een viertal wandelaars betrad de hut. Terwijl drie van hen aan de westkant gingen zitten, kwam de vierde bij het kijkvenster naast mij staan. Daar haalde hij een compacte verrekijker tevoorschijn …

“Niet veel te zien, hè …,” zei één van de drie. “Nee, alleen wat brilduikers,” antwoordde de man naast me. Kijk, dat soort mensen, daar heb je wat aan. “Dankjewel,” zei ik, “ik had ze al gespot, maar ik kende ze niet van naam.” Brilduikers dus, een soort die op de rode lijst staat, heb ik nadien ontdekt. De vier wandelaars hielden het meteen weer voor gezien en verlieten na een vriendelijke groet de hut om hun wandeling naar Earnewâld te vervolgen …

Nadat een slobeend nog even mooi voor mijn positie langs flitste, vond ik het ook welletjes. Mijn dag was met het vastleggen van de brilduiker als nieuwe soort en deze fraaie passage van de onderstaande slobeend (ook al een vogel die op de rode lijst staat) alweer helemaal goed …

30 gedachten over “Brilduikers in de polder

 1. Het is ook een mooie vogelkijkhut met mooi zicht over het weidse Frysk lân.
  Je had daar een mooie waarneming. De brilduiker voert daar nog een mooi showtje op voor de fotograaf.
  Ook mooi dat je de slobeend in vlucht nog kon meepakken.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had er ook wel eens van gehoord, maar dat is het dan ook wel zo ongeveer. En dan is het toch leuk als je er plotseling een paar ziet, en dankzij een deskundige vogelaar naam en voorkomen ineens kunt combineren.
   Met een temperatuur rond de 8°C was het niet echt koud. Maar de straffe zuidwesten wind maakte het voor het gevoel wel knap frisjes. Ik kom daar morgen nog op terug. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.