Naar ‘de Lokkerij’

Vorige week woensdag zweefden er een tijdlang twee ooievaars boven onze woonwijk. Daar valt niet veel voor ze te halen, het zal dus wel een verkenningsmissie geweest zijn om t.z.t. ergens wat te brengen. Daar naar kijkend, nam me ik voor om deze week weer eens een ritje langs de ooievaars bij Earnewâld te maken. Het zou er echter niet van komen, maar ik ging wel naar de ooievaars …

Terwijl we twee dagen later aan het begin van een gezamenlijke fotodag bij Jetske op het terras aan de koffie zaten, vroeg Jetske of het een idee was om naar ooievaarsstation ‘de Lokkerij’ te gaan. Ze was daar enkele dagen eerder al samen met haar zoon geweest, maar van foto’s maken was toen niet veel gekomen. Afgaand op de foto’s die ze ervan had getoond op haar blog, leek het me een prima plan …

En zo stonden we een uur later bij ooievaarsstation ‘de Lokkerij’. Het is prachtig gelegen in het Reestdal, op de grens van de provincies Overijssel en Drenthe (Google Maps). Het is net als ‘It Eibertshiem’ bij Earnewâld één van de eerste 12 ooievaars-buitenstations die eind jaren ’70 in het leven zijn geroepen …

Nadat in de jaren 60 de ooievaar in ons land was uitgestorven, werd er in 1969 in het Liesvelt in Groot-Ammers een fokprogramma gestart. Ooievaars die daaruit zijn voorgekomen kregen na verloop van tijd op deze buitenstations de kans om te wennen aan een meer natuurlijk leven …

Het fokprogramma en de buitenstations zijn een groot succes gebleken. Nadat de ooievaars eind jaren 60 uitgestorven waren, telt ons land momenteel weer 1200-1300 broedparen. Zoals hier had ik ze echter nog niet gezien. ‘De Lokkerij’ telt op en rondom huize ‘de Luttike Havixhorst’ momenteel ca. 50 broedparen, die nestelen op palen en daken, maar ook in de bomen …

 • wordt vervolgd

36 gedachten over “Naar ‘de Lokkerij’

 1. Ha Afanja,

  wat fijn, dat jij zo’n goed en lief fotomaatje hebt!

  Dat de ooievaar in de jaren 60 was uitgestorven wist ik niet.
  En nu bijnz 1300 broedende paren…. Geweldig!
  Hoop, dat ze geen last van de kou hebben…

  Prettig weekend, Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Dat fotomaatje van mij is echt een lot uit de loterij. 🙂
   Ik zit eigenlijk nog meer over onze jonge mereltjes in dan over de ooievaars. Gelukkig hoorde ik ze vanmorgen piepen, toen er verse wormen werden aangevoerd.
   Goed weekend, Marlou.

   Like

 2. Dat is een mooie heropleving…. van uitgestorven naar meer dan 1.000 exemplaren ! Bedankt om deze buitenpost eens in de kijker te zetten. Zoals ik reeds zei, ook hier ten zuiden van Antwerpen zijn er plekken waar de ooievaars jaarlijks naar terugkeren.
  Bedankt voor de foto’s en benieuwd naar wat volgen gaat.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.