Terug naar de Koude Oorlog

In januari van dit jaar werd bij RTV Drenthe een documentaireserie getiteld ‘Het mysterie van Darp’ uitgezonden. Nadat Jetske me daarover had getipt, heb ik die serie gevolgd. Behalve dat er boeiende verhalen werden verteld over zaken die zich in de periode 1961-1990 rond de ‘Atoomsite’ bij de Amerikaanse basis bij Havelterberg hebben afgespeeld, zagen Jetske en ik er ook iets in wat we er tijdens ons bezoek in 2014 niet hadden gezien …

Onze nieuwsgierigheid was gewekt en dus trokken we vorige week opnieuw naar Havelterberg. We hadden er een goeie dag voor gekozen. Er hing een grijs wolkendek en het was kil. Voeg daarbij dat de kans op het gebruik van kernwapens sinds de Cuba Crisis niet meer zo groot is geweest, dan is duidelijk dat we nauwelijks een beter moment hadden kunnen kiezen. Nadat we de ge- en verboden aangaande het betreden van militair oefenterrein in ons hadden opgenomen, passeerden we de slagboom. Op het punt waar het pad zich in drieën splitst kozen we opnieuw voor het middelste pad …

Zodra we de zandvlakte betraden, zagen we de oude wachttoren in de zuidwestelijke hoek staan. De toren was omgeven door een roestig hekwerk. Wat zeg ik? Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat het zelfs een dubbel hek is met bovenop een rol prikkeldraad. Het is nog net geen NATO-prikkeldraad, maar afschrikwekkend is het wel. Zoals hier in de actieve tijd van de site sprake was van een dubbele bewakingsring om het hele complex heen, zo is dat nu bij de laatste wachttoren het geval …

Het geheel zag er meteen een stuk minder vriendelijk dan zonder de hekken. Als het de bedoeling is dat de hekken het verhaal achter dit bijzondere relikwie van de Koude Oorlog sterker maken, dan is dat wat mij betreft wel geslaagd. De hekken lijken daarnaast een uitstekend middel te zijn tegen verdere bekladding van de toren, want er is in de afgelopen 8 jaar zo te zien weinig of geen graffiti meer bij gekomen …

Met toch wat een kil Koude-Oorlog-gevoel liepen we over de zandvlakte terug naar de auto. We hadden geen spijt van ons tweede bezoek aan dit teken des tijds. Laten we hopen dat de kernwapens die momenteel elders nog in omloop zijn, in hun bunkers blijven liggen en tijdig voorgoed gedemonteerd en onschadelijk gemaakt worden …

22 gedachten over “Terug naar de Koude Oorlog

 1. Het is toch wel een beangstigende tijd nu. Ik vind het angstwekkender dan corona. Misschien omdat de koude oorlog en de nucleaire dreiging me als kind zoveel angst aanjoeg. (ik had nooit naar The Day After mogen kijken, haha). Ik probeer het nieuws wat te negeren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor de couleur locale (en anti-grafittimiddel) zijn die hekken wel geslaagd, maar het doet toch unheimisch aan. Wachttorens met prikkeldraad, waar hebben we dat meer gezien. Een op zich zelf interessant reliek uit een (nog steeds tamelijk recent) verleden krijgt een duistere bijsmaak. Maar je hebt mooie foto’s gemaakt Jan, en ik kan me voorstellen dat een hernieuwd bezoek zeker e moeite waard was.

  Geliked door 1 persoon

 3. Huiveringwekkend allemaal, net zo huiveringwekkend als de uitlatingen van Kremlin en Washington op dit ogenblik.

  Ik stuur je pdf door van artikel van Oscar Lafontaine.

  Fials.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.