Moeder de (nijl)gans

Begin juni schreef ik hier een logje over het vaak luidruchtige en agressieve gedrag van nijlganzen. Nog geen week later kreeg ik ineens een heel ander beeld van de nijlgans voorgeschoteld, althans van Moeder de Nijlgans

Terwijl ik in de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder naar de lepelaars zat te kijken, hoorde ik plotseling vanaf de andere kant van de hut een kreet opklinken door één van de luikjes. Toen ik daar naar toe liep en me bij het luikje voorover boog, zag ik dat er vlak buiten de hut een nijlgans stond te roepen. Al snel kwamen er ook twee kleine gansjes tevoorschijn …

Gedrieën begonnen ze aan een klein tochtje over het water. Nadat ze moeder enige tijd hadden gevolgd, mochten de jonkies samen wat ronddobberen, terwijl moeder zich weer terugtrok tot bij de hut …

Wel hield ze haar tweetal goed in de gaten. En dat lijkt me ook niet zo gek. Als je nagaat dat een nijlgans gemiddeld 6-9 eieren legt, dan is de kans groot dat ze al een flink aantal jongen is kwijt geraakt en dat ze als een heuse moederkloek waakt over de laatste twee …

39 gedachten over “Moeder de (nijl)gans

 1. Het is vaak moeder nijlgans kwaad word. Dat komt alleen ook jonkies beschermen.
  Wat ziet deze nijlgans prachtig uit. Jonge grutjes ook. Echt hele mooie foto’s geworden. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ach wat een lieflijk tafereeltje. De moeder heb je prachtig geportretteerd, zowel in combinatie van woord en beeld maar zeker ook met de laatste foto. Ik had dus echt niet verwacht dat een nijlgans maar 2 jongen zou overhouden van de 9, vanwege hun felle gedrag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige serie, mooi verhaal, schitterend geïllustreerd.
  De nijlgans is een invasieve exoot.
  Ik zie ze broeden in Wildlands Emmen en in Schiedam. In Wildlands heeft een gezin haar intrek genomen op de savanne bij de zebra’s, blauwe gnoes enzovoort. Meestal pikken ze een eilandje in en broeden daar hun nest uit. Mooie rustige plek. In Schiedam is het anders. Daar zijn veel gezinnetjes. Naast de school van de kleinzoons, in de parken en de meest opvallende plek is de grasbaan tussen de tramrails. Dat gras schijnt erg lekker te zijn. De ganzen steken rustig voor een tram over. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat de trambestuurder flink moest remmen voor een gezin nijlgans. Zo ook in Rotterdam: https://www.ad.nl/rotterdam/eigenwijze-nijlgans-dol-op-gras-tussen-tramrails~a59610fc0/

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb altijd de indruk dat ze meer bang zijn dan andere ganzen, maar misschien komt dat door mijzelf 🙂 Al heb ik ook al eens in een park boven op een picknicktafel gestaan, met rond die tafel een kudde mega grote ganzen, ik heb daar wel een uur vastgezeten denk ik voor ik naar beneden durfde.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.