Klein, maar fijn

Dat mag best van onze vijver gezegd worden. Als je op het terras staat, moet je al naar beneden kijken, anders heb je kans dat je er overheen kijkt …

Groot is hij dus niet, maar dat is onze tuin ook niet. Het gaat ook hier echter niet om het formaat, maar om de inhoud. En daar mankeert weinig aan. Eerder liet ik al de bloeiende gele plomp en de waterlelies zien, vandaag kijken we even naar de kleinste bloeiende waterplant in onze vijver: de krabbenscheer

Als je ze ergens in de vrije natuur ziet, dan kun je de kleine bloemetjes nauwelijks zien. Voordeel van onze kleine vijver is, dat je planten en beestjes er altijd lekker dicht kunt benaderen …

Vandaag las ik op de website biovijver dat krabbenscheer een bijzondere eigenschap heeft, waarvan ik het bestaan nog niet kende. De plant scheidt een speciale stof uit in het water waardoor de groei van algen en wieren wordt onderdrukt. Dat is mooi en dat verklaart mogelijk ook dat wij veel minder last van algengroei hebben sinds de krabbenscheer hier elk jaar volop bloeit …

Ook de zuurstofplanten doen het goed. Een beetje te goed eigenlijk, want ze ontnemen het zicht op het overige leven in de vijver. Af en toe zie ik er eens een vis tussendoor schemeren en een enkele keer valt er een glimp van een salamander te zien. Misschien moet ik daar zo meteen maar eens wat van uit de vijver vissen. Het is er nu tenslotte nog niet te warm, en een kuier in de natuur zit er toch niet in vandaag …

23 gedachten over “Klein, maar fijn

 1. Bij mij is ergens een lek, dus het peil blijft laag, geen gezicht,wanden veel te stijl, wie o wie kan ik charteren om er nieuwe bekleding in te leggen?

  Fialas.

  Like

 2. Het zit het hem hier duidelijk niet in de grootte maar in de kwaliteit. Het feit dat de krabbenscheer bij jullie bloeit lijkt me een goed teken. En jullie is zo helder als een heldere sterrenhemel. 😀
  Met jouw lengte kijk je al snel over iets heen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo’n stukje kennis is altijd welkom bij mensen die een vijver hebben, denk ik. Maar het is minder simpel dan het lijkt, want krabbenscheer vereist ook een bepaald milieu. Het heeft hier jaren geduurd, voordat hij begon te bloeien, om maar wat te noemen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.