Een kleine zomervlinder

Op mooie zwoele zomeravonden zie je soms dingen die je normaal gesproken niet snel onder ogen krijgt …

Zo fladderde er onlangs rond een uur of tien ’s avond een vlinder over het terras, die op een blad van de druivenrank ging zitten. Tot voor kort wist ik niet van zijn bestaan, maar dit schijnt de kleine zomervlinder te zijn, een nachtvlinder uit de familie van de spanners …

Op de bovenstaande foto’s lijkt hij in het late avondlicht blauw te zijn. Daarom heb ik ook nog een foto gemaakt met flits, daarop lijkt hij wat meer de (originele) kleur groen te hebben …

32 gedachten over “Een kleine zomervlinder

 1. Het kleurverschil van de vleugels in je verschillende foto’s, daar heb ik al iets van gelezen.
  Het is gewoon een kwestie van de hoek van de lichtinval, die andere kleuren toont. De structuur van de minuscule vleugel schubben zou dit veroorzaken.

  Geliked door 1 persoon

 2. De mooiste, wel de blauwe versie zie ik liever eigenlijk, steekt mooi af op het groen. De andere is blauw/groenig denk ik, en daardoor minder opvallend misschien. Hoe dan ook allemaal mooi 🙂

  Geliked door 1 persoon

   • Wel, toch is het je goed gelukt Jan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al wat fotos van u heb doorgenomen, en de meeste zijn van zeer goede kwaliteit – en dat zeg ik niet zomaar. Je techniek is klaarblijkelijk zeer goed, dat zie je ook bij je foto’s van de ijsvogels. Zelf ben ik daar wat koppiger en nonchalanter in denk ik – en dat laat zich dan merken in de resultaten. Maar iedere mens is anders hé – gelukkig, anders had iedereen top foto’s, en waarom zouden we dan nog kijken hé. Goed bezig Jan. Groetjes, Marc.

    Geliked door 1 persoon

    • Dank voor je complimenten. Ik zie mezelf meestal als een goede middenmoter, er worden slechtere maar ook veel betere foto’s gepubliceerd dan de mijne. Maar dat maakt ook allemaal niets uit, iedereen is er op zijn eigen manier mee bezig. Voor mij staat het plezier dat ik eraan beleef voorop.

     Geliked door 1 persoon

  • Ik zou niet durven zeggen dat motten niet mooi kunnen zijn, Rudi, want ik weet wel beter.
   De kleine zomervlinder heeft op de eerste foto’s inderdaad een blauwe tint. Dat is waarschijnlijk te wijten aan het late avondlicht. Daarom heb ik er zojuist nog even een foto aan toegevoegd die ik heb gemaakt m.b.v. flits. Daarop lijkt hij wat meer de goede kleur te hebben.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.