Terug naar april 2004

Kijkend naar de lange termijn weersverwachting zitten fotokuiertjes er voorlopig nog niet in. Het is en blijft op hoofdlijnen te mooi en te warm voor mij. Bij gebrek aan ‘verse’ foto’s ben ik daarom het archief maar eens ingedoken om een al wat ouder verhaal en bijbehorende foto’s wat af te stoffen.

Mijn al wat langer durende queeste naar het noorderlicht werd in oktober 2003 nieuw leven ingeblazen tijdens een periode waarin de zon plotseling buitengewoon actief werd. Om er meer van te ontdekken, kwam ik op een chatbox over noorderlicht terecht …

Daar heb ik vervolgens een dag of vijf zo ongeveer dag en nacht doorgebracht. En met mij een groepje andere fanatici. Het was niet alleen gezellig, maar vooral ook erg leerzaam. Ik leerde er veel over de zon en het ontstaan van poollicht. Ik leerde de metertjes en grafiekjes op internet, die kunnen helpen bij de zoektocht naar poollicht, te doorgronden en te interpreteren. Dit alles resulteerde erin, dat ik op 29 en 30 oktober 2003 volop heb kunnen genieten van een fantastische poollichtshow boven ons land …

Maar daar gaat het nu niet om. Wie mijn zoektocht naar het poollicht nog eens wil lezen, kan dat hier doen. Waar het wel om gaat, is dat de kern van de bezoekers van de chatbox een tijdlang contact met elkaar hield en er werden vervolgafspraken gemaakt. Zo zijn we o.a. met een aantal mensen naar een lezing over poollicht geweest bij de Sterrenwacht Lattrop en hebben we t.g.v. de eerste ruimtereis van André Kuipers in maart 2004 een bezoek gebracht aan de Space Expo in Noordwijk …

Tot zover de inleiding. Nu kom ik bij het verhaal, dat ik in het begin al even aanstipte. Een van de mensen uit het ‘poollichtgroepje’ bleek zweefvlieger te zijn, hij nodigde ons in mei 2004 uit bij de Friese Aero Club bij Leeuwarden …

 • wordt vervolgd

32 gedachten over “Terug naar april 2004

 1. Ben nieuwsgierig of je erin bent gestapt…
  Je poollicht kennis ben ik nog niet vergeten.
  In de maand mei ging ik naar het vliegveld van Bevekom om oude vliegtuigen te bekijken, militaire en terwijl we daar waren is een zweefvliegtuig te pletter gestort. Neen ik stap er niet in…

  Geliked door 1 persoon

 2. Het begon reeds heel boeiend over het noorderlicht maar nu ben ik helemaal één en al oor…. Zweefvliegen dus….. Ik heb ook een paar keer de kans gehad om met een kennis (zweefvlieger dus) mee te mogen vliegen. Ik kijk alvast uit naar het vervolg van je verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je je ervoor openstelt, zit het leven soms nog vol verrassende wendingen en gebeurtenissen, Dirk.
   Als je eenmaal poollicht hebt gezien, dan wil je dat vaker zien. Ik volg de ontwikkelingen hieromtrent dan ook nog steeds, De zon is dit jaar een stuk actiever dan voorgaande jaren. Er is intussen ook al een paar maal weer poollicht vanuit ons land gezien. Voor mij was het recentelijk nog niet weggelegd, maar ook op dit vlak blijf ik hoopvol. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.