Bij de zweefvliegclub

Op 29 mei 2004 meldde ik me aan het begin van de middag aan de poort van de vliegbasis Leeuwarden. Daar heeft zweefvliegvereniging de Friese Aero Club haar uitvalsbasis. In een klein konvooi volgden we de leader of the pack naar de plaats van handeling …

Omdat er sprake leek te zijn van een dubbele boeking van groepen, was er in het eerste deel van de middag maar één toestel voor ons beschikbaar. Dat betrof het lesvliegtuig met hulpmotor, later op de middag zou onze groep ook gebruik kunnen maken van het echte zweefvliegtuig …

Onder het aloude luchtvaartmotto ‘safety first’ offerde ik me al snel op om een vluchtje te maken met de Super Dimona. Ik had tenslotte nog nooit gevlogen, daarom leek die hulpmotor me wel een veilig idee. Er waren nog een paar mensen die er zo over dachten. Voordat de eerste kandidaat omhoog kon, moest de motor van de Dimona echter eerst nog aangeslingerd worden met behulp van de piloot zijn auto …

Het was geen geruststellende gedachte dat het vliegtuig op die manier gestart moest worden, maar volgens de piloot was dat deugd. “Het is niet anders dan bij een startprobleempje met je auto als gevolg van een lege accu,” zo redeneerde hij …

Nadat de eerste twee deelnemers met een brede lach vertelden over hun vlucht en hoe mooi ze het hadden gevonden, was het mijn beurt. Nadat ik me met enigszins knikkende knieën in de cockpit had gehesen en een plekje voor mijn benen had gevonden, gespte ik me grondig vast …

 • wordt vervolgd

38 gedachten over “Bij de zweefvliegclub

 1. Het is een spannend verhaal. Knap dat je het hebt gedaan. Ik stap liever in een bak van een luchtballon dan in een zweefvliegtuig.
  Je bent overigens niets veranderd….. in vergelijking met het jaar dat ik je voor het eerst zag, bedoel ik dan. Zelfs het vestje voor de shag herken ik. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was dus een motorzwever 🙂 Maar het plezier zal wel ongeveer hetzelfde zijn hoor, zeker als er voldoende thermiek aanwezig is.
  Wij werden steeds gesleept door een sleeptoestel en gelost op een plek in de buurt van de luchthaven waar thermiek zich geregeld vormde.
  Je houdt de spanning er wel in hoor…. ha ha ha, maar is wed dat het ook voor jou een onvergetelijke ervaring was.

  Geliked door 1 persoon

  • ‘Motorzwever’, ik kon er niet op komen, maar dat is het woord dat ik zocht.
   Dit mocht op deze manier niet echt de naam zweven hebben, maar ik heb ervan genoten om op geringe hoogte boven bekend terrein te vliegen. Het echte zweefvliegtuig dat later op de middag beschikbaar was, werd steeds met een lier omhoog getrokken.

   Geliked door 1 persoon

   • Maar ook met een motorzwever wordt echt gezweefd hoor (motor stilgelegd dus). Dit kan enkel met voldoende sterke thermiek omdat het gewicht van een motorzwever een stuk hoger is dan een klassieke zwever. Lieren wordt hier ook veel gedaan door clubs, het is goedkoper maar je wordt op geringere hoogte gelost ten opzichte van een sleep.

    Geliked door 1 persoon

 3. Je maakt er een spannend verhaal van Jan! Gelukkig moet het goed zijn afgelopen, anders zou je het nu niet kunnen navertellen. Toen ik met mijn broer en schoonzus op Safari in de Serengeti was werden we ook af en toe met kleine vliegtuigjes verplaatst. Dat vond ik in eerste instantie ook een spannend idee. Maar het went snel, net als vlak bij een groep leeuwen komen in een open Safari-auto. Ik ben benieuwd of je je ook nog eens laat verleiden tot een ballonvaart. Of heb je dat al eens gedaan?

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, jij vertelt zo’n verhaal in één keer van A tot Z, ik neem er graag de tijd voor. Eerlijk is eerlijk, ik vond het niet de hele vlucht even prettig, maar dan loop ik op de zaken vooruit. Maar ik heb er zeker geen spijt van, het was alleszins de moeite waard. Ik denk inderdaad dat je er na twee, drie vluchten wel aan gewend raakt. Eerder dan aan een groep leeuwen naast een open safari-auto. 🙂
   Zoals ik deze vlucht vooraf wat dubbel was, is dat ook al lange tijd het geval bij een ballonvlucht. Het lijkt me zeker de moeite waard om op een mooie, stille zomeravond rustig en stil boven Fryslân te varen. Wie weet, misschien komt dat er ook ooit nog wel eens van.

   Like

Reacties zijn gesloten.