Wachtkamer met oude helden

Vorige week verscheen er ineens zo nu en dan een vlekje voor mijn linkeroog. Hing er een haar voor mijn ogen? Nee, want wegvegen bracht geen verandering. Vooral achter de pc was het vervelend en soms zelfs hinderlijk. Omdat het poetsen van zowel leesbril als beeldscherm geen verbetering bracht, hebben we maandag de huisarts maar eens gebeld. Daar kon ik dinsdagmiddag terecht. Nadat de huisarts de situatie in ogenschouw had genomen, vertrouwde hij het niet, temeer omdat ik vertelde dat er intussen 3 vlekjes zaten. Hij dacht niet direct aan een netvliesloslating, maar hij durfde het ook niet uit te sluiten. Daarom nam hij meteen de telefoon ter hand om een afspraak te maken bij een oogarts in het plaatselijke ziekenhuis. Dankzij dat telefoontje van arts tot arts, kon ik woensdagmiddag al bij de oogarts terecht …


En zo betraden we woensdag weer eens een nieuwe wachtruimte in ziekenhuis Nij Smellinghe, ditmaal bij de poli oogheelkunde. Er hingen weliswaar mooie kleurige platen van oude helden als Elvis Presley, James Dean, Marilyn Monroe en Ray Stevens aan de muren, ik zat toch niet lekker. Mijn oude vriend Johan heeft eens een netvliesloslating gehad, en daar zat ik allerminst op te wachten. Ik vond het dan ook niet erg, dat ik al snel werd geroepen voor een intake en vooronderzoek door een verpleegkundige …


Niet veel later zat ik ook al bij de oogarts zelf op de stoel. Na uitgebreide bestudering van beide ogen onder een bundel fel licht, luidde de diagnose dat het in principe een onschuldige aandoening betreft. De vlekjes zullen waarschijnlijk na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Maar het blijft een puntje van aandacht, dat dan weer wel. Minder goed nieuws was dat mijn netvlies slijtage vertoont. Maar voorlopig hoef ik me ook daarover geen zorgen te maken, zei de oogarts. Het zijn van die dingen waar je zelf verder toch geen invloed op kunt uitoefenen. “Gewoon gezond blijven eten en drinken, meer kun je er zelf niet aan doen,” aldus de oogarts. Met nog enigszins getroebleerde ogen reden we toch wel opgelucht huiswaarts …


58 gedachten over “Wachtkamer met oude helden

 1. Gelukkig kon je snel gerustgesteld worden, Jan.
  Maar mét de boodschap om de toestand van je ogen goed in de gaten te houden. Wat bedoelt de oogarts met netvliesslijtage? Een ander woord voor lichte maculadegeneratie (Google)?
  Dan zou je wel onder controle moeten blijven zou je zeggen: misschien even vragen wat de oogarts aan de huisarts heeft geschreven.
  Je kunt veel gezeur met je ogen hebben – ik weet er helaas alles van – maar gelukkig hebben oogartsen ook veel mogelijkheden om bepaalde processen te vertragen.
  Goed weekend, en hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat kun jij een moeilijke vragen stellen tussen het rijmen en dichten door. 😉
   Het zal wellicht een lichte vorm van maculadegeneratie zijn. Na uitgebreid onderzoek vertelde de oogarts dat de vlekjes of spinragjes (:-))zoals hij de noemde onschuldig waren en waarschijnlijk wel zouden verdwijnen. Daarna sprak hij van lichte netvliesslijtage zoals die bij veroudering veel optreedt. Ik hoefde me er geen zorgen om te maken, maar moest wel attent blijven op evt. verschijnselen als lichtflitsen. Maar ik heb binnenkort weer een afspraak bij de huisarts, dan zal ik het eens ter sprake brengen.
   Bedankt en groeten uit Drachten

   Like

 2. Dit bericht wat ik las van je dat heb ik ook zo af en toe en ik dacht dat er toen wat in mijn oog zat. En heb nu ook een computerbril maar dat helpt niet echt hiertegen. Als ik een migraine aanval heb gehad heb ik er meer last van. En ook als ik hoest wegens verkoudheid. Soms heb ik er maanden geen last van en andermaal komt het onverwachts. Als je ouder wordt komen er u eenmaal soms meer ongemakken bij, maar heb het ook al geaccepteerd dat dit rare gevoel nu ook zo af en toe bij mij hoort. Maar wel fijn dat ik las dat het niet wat anders is want dan ga ik wel naar de arts.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had natuurlijk al wat inside-informatie en was degene die de optie noemde over netvliesloslating. Goed dat de huisarts je voor de zekerheid doorstuurde. Met je ogen moet je niet spotten. Maar gelukkig lijkt het onschuldig. In diverse reacties lees ik dat het een bekend verschijnsel is. Ik ken het zelf al meer dan 30 jaar.
  De platen in de wachtkamer zijn overigens een mooie aankleding.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is mooi, onze huisarts is niet iemand van veel woorden, maar wel van aanpakken. Als je zelf naar een oogarts belt, kom je op een wekenlange wachtlijst. Afijn, nu weet ik in elk geval dat het onschuldig is en misschien zelfs weer overgaat. Het is vooral lastig bij witte muren en als ik naar het beeldscherm kijk. Ik probeer al trucjes uit om er minder last van te hebben.
   Ik heb intussen al een mooie en gevarieerde collectie van de diverse wachtkamers waar ik heb gezeten. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Blij dat het maar een tijdelijk kwaaltje is. Hopelijk ben je er snel vanaf.
  Ik leef al 30 jaar met zwarte vlekken die overal waar ik kijk meegaan, los netvlies door zwaar bijziend te zijn. Heb er in het begin wel last van gehad, maar ben er nu wel aan gewend. Maar ik blijf die vlekken wel zien natuurlijk. En bevorderlijk voor het zicht zijn die ook al niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Aafje was erbij, dus ik moest toch al wat verholen kijken, dat was dus dubbel pech. 😉
   Dat werd gelukkig al snel weggepoetst door de best mogelijk uitslag, denk ik. Elke keer wanneer ik aan een chronisch kwaaltje gewend ben, komt er weer een nieuw kwaaltje bij, zo lijkt het. Het is niet anders.
   “Mar we geane mar fleurichop fierder, Peter.”

   Geliked door 1 persoon

 5. Die zwarte vlekjes voor de ogen, is me ook heel bekend…
  Veel mensen met diabetes krijgen daarmee te maken.
  Elke 3 of 4 jaar moet ik bij de oogarts een speciale laserbehandeling laten doen, die de zwarte (bewegende) vlekjes opspoort én ‘oplost’ met een onder een bepaalde hoek gerichte laserbundel. Het is pijnloos, maar daarna zie je enkele uren troebel. (Met de auto rijden is dan ook verboden) De volgende dag is dat troebel zicht helemaal weg en zie ik terug veel beter. Misschien eens voorstellen aan je oogarts ?

  Geliked door 1 persoon

  • ‘Mouches volantes’ oftewel ‘vliegende vliegjes’ … de huisarts noemde het ‘spinrag’ en de oogarts noemde het ‘spinnewebjes’. Het zijn allemaal dezelfde lastige vlekjes waar ik sinds zo’n anderhalve week ook last van heb. Intussen heb ik ontdekt dat ze bijna niet bewegen wanneer ik mijn ogen strak op 1 punt richt. Dat is achter de pc af en toe al een handig trucje om storing tijdelijk te minimaliseren bij een stukje fotobewerking.

   Geliked door 1 persoon

 6. Achterste glasvocht loslating werd bij manlief geconstateerd n.a.v vlekjes. Ze verplaatsen zich bij hem en hij heeft geleerd er niet op te letten waardoor hij nu weer makkelijker ziet. Fijn dat je gelijk terecht kon.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, die terminologie is bij mij ook gebruikt. Mijn drie vlekjes zweven vooral als ik achter de pc zit vrolijk en onafhankelijk van elkaar heen en weer. Het is af en toe flink storend, maar er zijn ergere dingen. Dankzij het telefoontje van de huisarts en de snelle afspraak, weet ik nu in ieder geval dat het geen kwaad kan.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, wat dat betreft ben ik wel blij met onze huisarts. Als die het niet vertrouwd en er (mogelijk) spoed bij is, pakt hij zelf de telefoon om een afspraak te maken. Ik had natuurlijk liever iets gehad, wat snel en makkelijk te verhelpen is, maar het is niet anders. Er kan nog best een chronisch kwaaltje bij, zeg ik dan maar.

   Geliked door 1 persoon

 7. Mijn vlekjes willen ook niet weg. Niets aan te doen volgens de oogarts. Ze zwemmen ook nog wat in het rond. Kreeg jij er ook een vloeistof in waardoor je niets meer kunt zien? Ik moest heel lang wachten voordat dat over was. Nu heb ik er weinig last meer van.

  Geliked door 1 persoon

  • Van die vloeistof had ik betrekkelijk weinig last. Zo lang we in het ziekenhuis waren, had ik er zelfs helemaal geen last van. Pas toen we in de auto zaten, had ik tijdelijk een wazig beeld. Dat was de volgende dag helemaal weg. Ja, en nu heb ik dus last van drie onafhankelijk van elkaar bewegende vlekjes op mijn linkeroog. Het is niet anders, er kon nog best een chronisch kwaaltje bij. Ik wacht ook wat dit betreft de ontwikkelingen maar weer af.
   In het Fries zeg ik dan maar weer: “Fleurichop fierder”, vrij vertaald: maar weer gewoon vrolijk verder gaan.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Rob. Ach, een chronisch kwaaltje meer of minder waar niks aan is te doen …, het went na verloop van tijd. Ik heb al lang geleerd om me over dat soort dingen maar niet teveel of liefst geen zorgen om te maken. Dus, zoals ik wel vaker zeg: “Fleurichop fierder!”

   Like

Reacties zijn gesloten.