Trije tuorren, twa tsjerken

Sinds de kerk in 1856 werd afgebroken, staat de toren van Eagum helemaal alleen op de wereld, slechts omringd door het kerkhof. Bij de Sint-Radboudkerk in Jorwert ging het andersom. Daar stortte de toren op zaterdagochtend 25 augustus 1951, om zeven minuten over vijf, met donderend geraas in elkaar. Drie jaar later was de toren herbouwd. Je zou kunnen stellen, dat de Sint-Martinuskerk in Boazum nog als enige van de drie bouwwerken in originele staat verkeert …


En dan nog even dit …

Gisteren kreeg ik met dank aan @dhabirecorder en @Gelkinghe via Twitter een mooi filmpje uit het Fries Film Archief te zien. ‘Ien mûle, twa talen’ (Eén mond, twee talen) is een mooi filmpje uit 1974 over Fryslân en zijn tweetaligheid. Het laat mooie beelden zien van het leven op het Friese platteland en de betekenis van het Fries in het begin van de jaren ’70. Het past prima bij deze serie blogs over een drietal (kerk)torens, want in deze streek speelt het Fries in alle geledingen en op alle vlakken nog steeds een grote rol. Via de onderstaande, wat rare en lange link, kun je het filmpje bekijken:

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=317&miadt=158&miaet=14&micode=0001&minr=722354&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ff

36 gedachten over “Trije tuorren, twa tsjerken

 1. Een taal die een bepaalde sfeer oproept wel spijtig dat er tegenwoordig heel veel verloren gaat van onze dialecten en klederdrachten. Dat is snelheid van deze eeuw. Het gaat alsmaar vlugger. Maar leuk filmpje om de sfeer op te snuiven Jan

  Geliked door 1 persoon

 2. Het filmpje laat mooi zien hoe de sfeer destijds was en laat ook voorbije jaren herleven. Mooi, en tegelijk jammer dat we nu niet in datzelfde ritme en sfeer door zijn gegaan. Het gemoedelijke lijkt tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat was wonderlijk met die toren. Honderden jaren stond hij fier overeind en zo ineens zakte hij ineen. Het filmpje leek me zowel voor wat betreft de sfeer als de taal wel wat voor jou. Ik ben benieuwd wat je er uiteindelijk van vindt. 🙂

   Like

  • Dankjewel, Marc. Die Starfighter viel mij ook meteen op. Wat een verschil met de moderne jachtvliegtuigen van tegenwoordig. Van de38 Nederlandse Starfighters gingen er in 22 jaar 41 toestellen van de Koninklijke Luchtmacht verloren door ongevallen,las ik, hierbij verloren 16 vliegers het leven. Dat waren in zekere zin ingecalculeerde verliezen in de Koude Wereldoorlog.

   Geliked door 1 persoon

   • Als kind, en eigenlijk nu nog, was de starfighter het toestel dat mij het meeste aansprak, de vorm had iets, en die korte vleugeltjes, het was eigenlijk een vliegende raket. 16 op 22 jaar, spijtig voor die mannen – en hun famillie.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, die Starfighter had inderdaad iets wat b.v. de veel loggere JSF niet heeft. Ik kan me van rond die tijd nog een langdurig schijngevecht tussen een paar Starfighters hoog in het Friese luchtruim herinneren. Was fascinerend voor ons als jongens indertijd. Het was alleen op zijn zachtst gezegd jammer dat er zoveel toestellen neerstortten.

     Geliked door 1 persoon

 3. Een gisteren opgemaakte bedenking, vandaag uitvoerig toegelicht. Bedankt Jan en ook het filmpje waar je naar verwees is echt de moeite van het bekijken waard. Of ik alles echt kon begrijpen is een andere vraag 😉 Toch bedankt hoor !

  Geliked door 1 persoon

  • Zinvolle bedenkingen krijgen hier zo mogelijk een reactie op maat, Rudi. Binnenkort kom ik er nog wel op terug met wat details en wetenswaardigheden. Wat dat filmpje betreft het gaat niet zozeer om wat er gezegd wordt, maar om de sfeer op het Friese platteland zo’n 50 jaar geleden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • De sfeer was zeer zeker goed op te snuiven. Ooit zag ik een film van ook zo’n 50 jaar eerder. Ik kon me toen (in 2007) moeilijk voorstellen dat ik in die tijd geboren werd. Het leek wel of het beelden waren van meer dan 100 jr geleden 🙂
    Raar he, hoe dingen zo snel veranderen en vooral hoe snel wij aan alles wennen.

    Geliked door 1 persoon

    • Wat er o.a. aan de orde kwam was verhuizing van een meisje van het platteland naar Drachten. Dat was voor mij zeer herkenbaar, omdat wij zelf in 1963 dezelfde stap hebben gemaakt. Vader ging van onder de koeien naar de Philipsfabriek. Drachten is weliswaar nog steeds een uit zijn krachten gegroeid dorp, maar de verhuizing bracht grote veranderingen met zich mee. 🙂

     Like

Reacties zijn gesloten.