Bomijs in het bos

Van de harde rechte lijnen en scherpe hoeken van het zwarte ijs gaan over naar een deel van de plas waar bellen en bubbels te zien zijn. Aan de wit uitgeslagen delen kun je zien dat dit uiterst onbetrouwbaar ijs is. Dit is het zogenaamde ‘bomijs’


De witte delen drijven niet op het water zoals het mooie zwarte ijs elders op de plas wel doet. Dit ijs wordt gedragen door de walkant en de luchtbellen die eronder zitten. Het water dat er oorspronkelijk onder zat, is waarschijnlijk de bosbodem in gezogen. Daardoor heeft dit ijs in feite helemaal geen draagkracht. Zodra je erop stapt, hoor je ‘krak’ en heb je een wak …

56 gedachten over “Bomijs in het bos

 1. Heerlijk abstracte fotografie van dit flinterdunne ijs !
  Verleden week (toen het nog -5° was bij ons) heb ik hetzelfde gedaan als jij hier toont.
  De natuur als een gigantische speeltuin, zalig hé ? 😋😎

  Geliked door 1 persoon

  • Het winterweekje kwam weer net wat te vroeg, maar het was prachtig buiten. Daar verlangen we met z’n allen naar rond kerst, maar het zal ook nu weer vooral groen en nat blijven.
   Ook voor jullie gezellige feestdagen en een gelukkig en bovenal gezond 2023!

   Like

Reacties zijn gesloten.