Oog in oog met een sperwer

In deze fotoserie van de sperwer, die ik vorige week vrijdag bij Jetske in de tuin kon maken, heb ik wat gespeeld met de chronologie. Gisteren liet ik hier al foto’s zien van een sperwer, die in een boom in de tuin van mijn fotomaatje Jetske zat. Daar begon het echter niet mee. Toen Jetskes’ man ons waarschuwde dat er een roofvogel in de tuin zat, zat de sperwer in eerste instantie op de grond. Toen ik even later mijn camera in de aanslag had, vloog hij kort op om achter het voederhokje op de coniferenheg te landen …


Tot mijn geluk bleef hij niet achter het hokje zitten, maar schoof hij een half metertje naar rechts. Daar bleef hij ruim een halve minuut zitten. Mede dankzij Jetskes’ smetteloos schone ramen kon ik hem van korte afstand prachtig in beeld vangen …


Het was een bijzondere ervaring om even oog in oog te zitten met deze prachtige vogel. Echt een geweldig moment. Zoals bij alle roofvogels het geval is, heeft ook de sperwer fascinerende ogen om naar te kijken. Maar ook zijn tekening is van dichtbij de moeite waard …

Pas na zo’n 40 seconden vond hij het welletjes. Hij vloog opnieuw op en landde ditmaal een paar meter hogerop in de boom. Hoewel dat ook mooie foto’s opleverde, vond ik de foto’s op de heg toch net wat mooier. Dat alles bij elkaar was voor mij voldoende reden om de volgorde maar even aan te passen. Het is als met eten, zeg maar, ik bewaar graag het lekkerste hapje voor het laatst …


Zo werd het ziekenbezoek toch nog een gezamenlijke fotodag, want natuurlijk heeft ook Jetske deze kans aangegrepen om een serie van de sperwer te maken: ‘Sperwer.’

53 gedachten over “Oog in oog met een sperwer

 1. Dat noem ik nog eens een buitenkansje Jan! Prachtige opnamen van deze sperwer! Mooi dat je je fototoestel met de juiste lens bij je had. Als ik op bezoek ga neem ik die nooit mee…In de kerstvakantie was ik op bezoek bij mijn zus..vlak voor het raam landde een sperwer op nauwelijks een meter van mijn plek in de woonkamer naast een bloempot. Mijn zus vroeg wat is dat voor vogel. Nog voor ik antwoord kon geven had hij een huismus te pakken die aan de andere kant van de pot zat. Mijn zus, die veel voer strooit voor de huismussen sprong verschrikt uit haar stoel om de sperwer weg te jagen. Dat lukte maar wel met zijn prooi in de klauwen..

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor. Ik was op bezoek bij mijn fotomaatje, daar kan ik me gelukkig net wat meer permitteren m.b.t. het meenemen en gebruiken van mijn camera dan elders. We hebben er allebei het uiterste uit kunnen halen, een heel bijzondere ervaring om dat te beleven.

   Jij had je camera dus niet bij de hand bij je zus, begrijp ik. Jammer, maar desalniettemin ook een mooie en enigszins hilarische ervaring. Waar gestrooid wordt, verschijnen hopelijk vogeltjes en dat weet een sperwer na verloop van tijd ook wel te waarderen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wooow ! Dit is echt genieten Jan !
  Van die roofvogel heb je echt top platen gemaakt !
  De 2de foto in dit logje, die met die groene takjes rond de vogel zijn kop,
  vind ik de max ! Deze foto is zowel onbedoeld grappig als indrukwekkend !
  Hier zal je wel van genoten hebben 👍🦅

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit was een geweldige buitenkans. En zeker als de foto´s dan ook prachtig zijn geslaagd zoals jouw serie laat zien. De ramen zijn om die reden eigenlijk altijd schoon, je weet nooit wat er voorbij komt….😉 Het verbaast me iedere keer weer dat de foto´s door een HR++ glas best wel goed lukken.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je zo’n prachtkans krijgt, moet je hem ook zien te benutten. En dat heb ik in dit geval met alle plezier gedaan. Echt heel bijzonder om zo tegenover die sperwer te zitten.
   Aan die ramen mankeert niks. Als we er niets over hadden gezegd, hadden we iedereen in de illusie kunnen laten dat we buiten in hinderlaag lagen of in een kijkhut zaten. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.