Naar It Heechsân

Nadat ik een uurtje in de vogelkijkhut bij de Leijen had gezeten, zette ik koers naar It Heechsân (het Hoogzand in ’t Nederlands), een ritje van ongeveer 5 km. It Heechsân (Google Maps) is een buurtschap die 1,5 km ten noorden van het dorp Eastermar ligt. Oorspronkelijk lag hier de kern van het dorp Eastermar op een zandrug die ongeveer 3 meter hoger ligt dan de Leijen en het Burgumermeer ..


In de 13e eeuw werd er op It Heechsân een kerk met toren gebouwd. Klokken hingen er in het begin niet in de toren, die kregen plekje in een klokkenstoel. In de 16e eeuw verschoof de kern van Eastermar naar het zuidwesten tussen de Leijen en het Burgumermeer …


Het toegangshek van het kerkhof is voorzien van allerlei symboliek van tijd, dood en leven. Zo staat de schedel met gekruiste beenderen voor de kortstondigheid van het leven. De gekruiste zeisen zijn het teken van de dood, de grote maaier die oogst bij het levenseinde. De in zijn eigen staart bijtende slang staat voor het eeuwige leven. De gevleugelde zandloper verbeeldt de vervliegende tijd en het onvermijdelijk naderende stervensuur …

De bovenstaande informatie komt van het informatiepaneel dat aan de rand van het kerkhof staat. Morgen openen we het hek en maken we eens een rondje om de toren …

– wordt vervolgd

42 gedachten over “Naar It Heechsân

  1. De symbolen die ze vroeger voor alles en nog wat gebruikten heb ik altijd al fascinerend gevonden.Ze zijn van alle tijden én uit alle culturen. Naar het verhaal van die oude toren ben ik ook benieuwd…

    Geliked door 1 persoon

  2. Je hebt daar weer iets heel speciaals gevonden hé Jan ! Die hekversieringen zijn geweldig, en zoals ook hier al geschreven, die klimop helemaal over de toren, maken het samen heel apart ! Ik kijk al uit naar het vervolg morgen !

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.