KAPKAR / A7-29 X FT

Drachten streeft ernaar om bij iedere toegangsweg een stadsmarkering te hebben, zodat de overgang tussen stad en platteland weer zichtbaar wordt, zoals dat vroeger het geval was toen steden stadspoorten hadden. Een eerder geplaatste ‘stadspoort’ wordt gevormd door het skûtsje Hendrika, dat sinds september 2019 op een rotonde aan de noordkant van Drachten ligt …


Drachten kent van oorsprong een rijke historie wat betreft de bouw van skûtsjes. Met deze stadsmarkering wil Drachten de verbinding met de scheepsbouw van weleer nieuw leven in blazen. In 2021 is er een nieuwe toegangspoort aan de zuidwestelijke rand van Drachten verschenen. En ook hier wordt weer de verbinding met de scheepsbouw gelegd. Voor het langsrazende verkeer is het vanaf de A7 goed te zien …


‘KAPKAR / A7-29 X FT’ ** is een ontwerp van Studio Frank Havermans. Het verwijst om te beginnen naar de portaalkraan van een scheepswerf, zoals die vroeger op de plaatselijke scheepswerven te zien waren. De locatie (Google Maps) vlakbij de snelweg is niet zomaar gekozen. Havermans markeert er ook een kruispunt van snelheden mee. Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs reizen in de oost-west richting over de A7, fietsers en wandelaars kruisen de A7 in de noord-zuid richting. Staand boven de ingang van de fietstunnel onder de A7 krijgen passanten het gevoel ergens in of uit te gaan …


Nadat ik er onderdoor was gelopen, ben ik eerst naar het bankje een stukje verderop gelopen. Daar heb ik even lekker in de zon gezeten, jas dicht en kraag omhoog vanwege de straffe noordoostelijke wind. Daarna heb ik een rondje om de indrukwekkende sculptuur gemaakt. Daarbij heb ik een op het eerste gezicht verborgen geheim nog niet kunnen ontrafelen, dus ik zal nog eens terug moeten …

Na afloop van deze fotografische rondgang heb ik opnieuw even in de zon gezeten, ditmaal op het oostelijke muurtje aan het begin van de tunnelingang. Het muurtje voelde even wat koud aan, maar verder zat het er nog lekkerder dan op het bankje. Het begon zowaar even op voorjaar te lijken, bedacht ik me, toen ik weer in de richting van de tunnel liep …


** De code ‘KAPKAR / A7-29 X FT’ verwijst naar snelweg A7, afslag 29, op de kruising (X) bij de fietstunnel FT

41 gedachten over “KAPKAR / A7-29 X FT

 1. Nooit geweten dat Drachten een scheepsbouw geschiedenis had, maar wel mooi verbeeld in het skûtsje. Hoewel ik in mijn werkzame leven regelmatig in Drachten kwam (A7 noord) zijn de kunstwerken mij nooit opgevallen. Zal wel teveel op de weg hebben gelet. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • De meeste skûtsjes die tegenwoordig nog varen en meedoen aan wedstrijden zijn op één van de toenmalige Drachtster scheepswerven gebouwd. Aan die geschiedenis wil Drachten graag herinnerd worden. Het skûtsje Hendrika ligt nog net wat noordelijker op een rotonde: https://goo.gl/maps/52C5WQQqrKDYw8qg6
   De hierboven geschetste ‘stadspoort’ staat er nu 2 jaar, best mogelijk dat jij er in die tijd niet meer langs kwam. Maar op de weg letten is altijd goed natuurlijk, zeker op de A7.

   Like

 2. Bij iedere toegangsweg een stadsmarkering vind ik een mooi idee. Persoonlijk vind ik het skûtsje mooier en wat makkelijker te begrijpen. Een portaalkraan van een scheepswerf had ik er niet in gezien. Het kunstwerk vind ik gezien vanaf het fietspad wel mooier dan vanaf de snelweg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zeer speciale constructie Jan, ik ben er niet onmiddelijk weg van, anderzijds heeft het wel iets. Ook de verwijzing naar een portaalkraan snap ik wel, maar het is iets speciaals. Ik ben wel onmiddelijk fan van het “skûtsje” zoals jullie het noemen. Fijne zaterdag nog !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc, zeker bij dit soort wat futuristische ontwerpen is het vaak een kwestie van smaak. Ik vind het hier wel op zijn plaats, en dat geldt voor het skûtsje niet minder.
   Drachten is in de 17e eeuw ontstaan als gevolg van de turfwinning in dit gebied. Die turf werd afgevoerd met skûtsjes, en daarvan zijn er veel op (kleine) Drachtster scheepswerven gebouwd.
   Fijne avond.

   Geliked door 1 persoon

  • Helemaal niet erg dat je het niet herkent, ik heb ergens gelezen dat je er van de ontwerper van alles in mag zien, zelfs een abstract beeld.
   Voor mij was bij de eerste keer dat ik er langs kwam duidelijk wat de bedoeling ervan was. Maar ik ken dan ook de regionale geschiedenis een beetje. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.