Een kale bedoening

Mijn benen zijn de laatste tijd weer volstrekt onvoorspelbaar. Woensdag voelden ze aan als elastiek, maar gistermorgen waren ze weer tamelijk sterk en veerkrachtig. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, zeg ik dan. De daad bij het woord voegend, ben ik rond elf uur naar de Leijen gereden Daar waren de rietsnijders aan het werk …

Omdat ik sinds een jaar of vijftien aardig ingevoerd ben in de rietsnijderij, ben ik even naar de noeste werkers toe gelopen om een praatje te maken. Het viel me op dat ze vroeg waren, want het was al een kale bedoening op het veld bij de vogelkijkhut. Ze werkten de rietlanden dit jaar in een andere volgorde af, begreep ik …

Het riet was kort gebleven en door een gebrek aan water in het voorjaar, waren veel van de rietstengels met een soort bocht gegroeid. Maar verder was de kwaliteit goed, verzekerden de mannen me. Deze rietsnijders bleken tevens een rietdekkersbedrijf te hebben, ze hielden het maaien van het riet graag in eigen hand. En dat deden ze dan ook me zorg, met handmaaiers …

Na enige tijd nam ik afscheid om mijn kuier naar de vogelkijkhut voort te zetten. Daar zat een vrouw van de rust te genieten. Omdat er rondom niet meer te zien was dan wat dartele eenden, die het voorjaar al in de kop leken te hebben, raakten we aan de praat. Het viel me op dat zij ook de Sony RX10 IV had. Zij was de eerste persoon waarvan ik hoorde, dat ze er niet echt tevreden mee was …

Omdat het er met een temperatuur van amper 2°C niet echt aangenaam zat, wandelden we na enige tijd genoeglijk verder pratend terug naar het fietspad. Daar scheidden onze wegen, zij ging op de fiets huiswaarts, ik maakte in de auto nog een omweg via Earnewâld …

39 gedachten over “Een kale bedoening

  1. Een kale én een natte bedoening. Leuk dat je daar meerdere mensen ontmoette om een praatje mee te maken. Die korte gesprekjes moeten we blijven koesteren, vind ik. Je hebt het geheel mooi in beeld gebracht.
    Ik denk dat ze de details mist in de plaatsjes en niet zozeer de scherpte an sich.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wijze mannen die hun handel niet door anderen laten regelen, ze hebben overal werk maar als dat riet niet uit het buitenland hoeft te komen scheelt het vast weer een berg geld. Je benen klinken heel vervelend ik wens je nog vele goede dagen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Altijd erg leuk die onverwacht gezellige onderweg ontmoetingen, jammer dat ze niet zo tevreden was met haar toestel, misschien heb je haar nog wat wijzer kunnen maken. Fijn dat je toch af en toe een wat betere dag hebt.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, het was gezellig om met die vrouw een praatje over onze camera’s en de fotografie te hebben. En ook zo’n gesprekje met rietsnijders vind ik nog altijd leuk.
      Gelukkig houden goede en minder goede dagen elkaar nog redelijk in evenwicht.

      Like

  4. Je hebt er desondanks het bizarre weer toch maar weer een interessant logje van gemaakt.
    Een camera die voor iedereen perfect is zal nooit gemaakt worden denk ik.
    Maar veel mensen denken nog altijd dat de camera de uiteindelijke foto maakt…
    Wij weten wel beter hé 😃

    Geliked door 1 persoon

    • Precies. Daar komt bij dat deze vrouw altijd met spiegelreflex en meerdere lenzen had gefotografeerd. Ze wilde van het gewicht van de lenzen af en heeft2 jaar geleden de RX10 gekocht. Waar ik een stap omhoog heb gemaakt met mijn overstap, heeft zij een stap terug gedaan. En daar lijkt ze niet aan te kunnen wennen.

      Geliked door 1 persoon

  5. Het is daar best nog heel drassig, op de foto’s te zien.
    De rietsnijders… altijd boeiend. Ik heb in het verleden vaak genoten van je verhalen en foto’s van de rietsnijders. Dat is nog zoiets dat wij hier niet kennen.
    Hopelijk beterschap met de onvoorspelbare onderdanen.

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, Bea, ook vandaag had ik weer een goede dag. Er stond vandaag een fotodag met Jetske op het programma stond. We hebben drie kuiertjes gemaakt, waarbij ik bij de laatste weer even mijn grens heb opgezocht. Het was mooi en gezellig, maar nu ben ik weer gesloopt. Geen zorgen, dit heb ik zelf opgezocht, maar dat trekt in het weekend wel weer bij.

      Het is nog flink nat, maar dat is voor rietland normaal gesproken geen probleem. Ik maak graag eens een praatje met die mannen als ze aan het werk zijn. Sinds ik een jaar of 15 geleden een video heb gemaakt over het werk van de rietsnijders, heb ik er veel over geleerd. Dat maakt het nog wat interessanter.

      Like

  6. Gelukkig gaat weer met je. Je weet de beste hoe moeten om gaan met je. Riet snijden in deze tijd is nodig. IK denk bij ons ook gaat gebeuren. Er is wel veel water te zien. Echt modderpoel word het. Bij ons is het ook zo. Echt uitkijken geblazen. Mooie foto’s.

    Geliked door 1 persoon

    • Het was weer een mooie dag, waarop ik weer kon beginnen met redelijk krachtige benen. Omdat er vandaag een fotodag met Jetske op het programma stond, ben ik nu weer gesloopt. Maar dat trekt in het weekend wel weer bij.
      Fijne avond.

      Like

  7. Elke camera heeft zijn kwaliteiten, en dat heeft jouw Sony RX10 IV zeker ook. Ik heb zelf een tijdlang met een Fujifilm bridge camera gefotografeerd, de Fuji S9600, die had maar 10x zoom, maar ik was er altijd heel tevreden over – tot hij gestolen werd. Je zal zelf ongetwijfeld ook heel tevreden zijn, maar andere mensen hebben nu eenmaal andere verwachtingen – en geen enkele camera kan ze allemaal inlossen.

    Geliked door 1 persoon

    • Dat laatste heb ik ook tegen haar gezegd. Maar wat in dit geval misschien belangrijker is: ze had eerst jaren lang met een spiegelbeeldcamera met verschillende lenzen gewerkt. Kortom: waar ik met de camera een flinke stap vooruit heb gemaakt, is zij een stap terug gegaan.

      Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, Liesbeth. Deze rietsnijder/rietdekker heeft alles in eigen hand, dat scheelt financieel en ze weten met wat voor kwaliteit riet ze werken.

      Zoals we het allemaal moeten doen met het weer dat we krijgen, moet ik het doen met onzekerheid m.b.t. de kracht in mijn benen. Het is in beide gevallen zaak om je activiteiten erop aan te passen en er het beste van te maken. 🙂

      Like

  8. Het moet lastig zijn om je telkens opnieuw aan te passen aan hoe je benen uit het bed stappen. Maar jij weet ermee om te gaan en geniet de goede momenten.
    De winter blijft een kaal en ‘leeg’ seizoen. Toch zo’n grijze winter als deze weken. Maar we schuiven op en jij weet altijd wel een paar mooie beelden te schieten.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.