Buizerd in de mist

Het was mistig toen ik gistermiddag van huis ging, heel mistig. Daarom besloot ik een route te kiezen waar nog wel eens een roofvogel langs de kant van de weg zit. Ik heb namelijk het idee, dat torenvalkjes en buizerds vaak wat langer op hun paal blijven zitten als het koud, miezerig en mistig is. Mogelijk heeft dat te maken met de hoeveelheid energie die ze met dit weer verbruiken. Hoe dan ook, dat idee bleek gistermiddag weer eens te kloppen, want behalve de poepende torenvalk kreeg ik ook nog een buizerd voor de lens …

101206-1347x

Onlangs stelde iemand me weer eens de vraag hoe het me toch zo vaak lukt om een torenvalk of een buizerd op de foto te krijgen. Wel, in feite is er maar één manier om een torenvalkje of een buizerd op de foto te krijgen. De meeste successen behaal ik door in bedaard tempo over plattelandsweggetjes te rijden en scherp te letten op de dampalen in de verte. Zodra ik een vogel op een paal zie staan, laat ik de auto rustig uitrollen, totdat ik het doelwit goed in beeld kan krijgen. Zo ging het gisteren zowel met de torenvalk als met de buizerd, die ik ongeveer 20 minuten later zag zitten …

101206-1400x

Vaak maak ik eerst al op enige afstand een foto door de voorruit van de auto. Als de vogel daarna nog niet is gevlogen, laat ik de koppeling rustig opkomen om voorzichtig wat dichterbij te komen. Afhankelijk van de plaats waar de vogel zit, laat ik nog tijdens het uitrollen het linker- of rechterraam van de auto naar beneden zakken en positioneer ik de auto zo, dat ik zo makkelijk mogelijk gebruik kan maken van het geopende raam …

101206-1401x

Het torenvalkje zat gisteren aan de rechterkant van de weg. Dat is in principe de moeilijkste kant, omdat je de auto bijna dwars op de weg moet zetten om de vogel door het geopende raam te kunnen fotograferen. Gistermiddag had ik geluk, omdat ik de auto bijna naast de paal met de torenvalk kon parkeren. De buizerd maakte het me wat makkelijker. Hij zat aan de linkerkant van de weg, zodat ik hem goed in beeld kon krijgen door de auto al tijdig netjes aan de rechterkant van de weg in de berm te laten uitrollen …

101206-1402x

Voorzichtig leunde ik met de camera naar buiten om een paar foto’s te maken. Vrijwel meteen reageerde de buizerd op het geluid van de camera. Vaak is het dan meteen afgelopen, omdat de vogel zich verheft van zijn paal. Deze keer verliep het anders. De  buizerd keek me eens aan, waarna hij zijn kop rustig weer weg draaide …

101206-1403x

Dat gaf mij de kans om nog voorzichtig een paar meter dichterbij te komen. De buizerd keek eens naar rechts … hij keek eens naar links …

101206-1404x

Toen pas ging hij er vandoor als een schim in de mist. Ik vond het prima, want ik had de buit binnen!
Ik kon hem zelfs nog even in zijn vlucht vangen, dat ik daarbij last had van de voorstijl van het autoraam is jammer, maar het is niet anders. Op een kopie van de foto heb ik die donkere streep intussen weggepoetst, maar ik heb besloten om toch het origineel maar te publiceren, omdat een dergelijke foto ook bij de jacht hoort …

101206-1405x

Zie je een buizerd of een torenvalk nu eens wat aan de late kant en/of rijd je eigenlijk net wat te snel, trap dan niet meteen op de rem voor een snelle stop, want dan is de vogel gegarandeerd gevlogen. Gewoon doorrijden en een stuk verderop even keren is het motto. Daarna begint het verhaal opnieuw met een rustige, stapvoetse benadering …

101206-1331x

Tot slot nog even een opmerking over de foto van de poepende torenvalk. Dat ik dat moment zo fraai op de foto heb gekregen is puur toeval. Ik was in de veronderstelling dat hij overeind kwam om weg te vliegen, en ik hoopte hem met gespreide vleugels te vangen. Daarvoor was ik even later net wat te laat, maar ik was met deze toevalstreffer uiterst tevreden.  🙂

22 gedachten over “Buizerd in de mist

 1. Heel mooi.
  Had wel eens eerder gelezen hoe je ze kan benaderen, maar is me nooit gelukt.
  Meestal zijn we al bijna voorbij, dus te laat.
  Mooie serie zeg, zo mistig was het hier niet..levert wel mooie foto’s op.
  Prettige donderdag en groeten

  Like

 2. Wat heb je een geweldige techniek ontwikkeld Jan en met resultaat. Wat geeft het toch voldoening én een kick om z’n roofvogel te ‘schieten’. Ik ben meest op de boot als ik dit soort vogels zie en vaak ook nog aan de verkeerde kant van het licht. Resultaat silhoueten en te ver weg, maar ik kan hier m’n hart ophalen.

  Like

 3. How lucky you are to see that bird up close!
  And yoy have fog – as have I! Tomorrow we will have snow, so the beautiful but cold weather will end for now.
  Have a nice evening!

  Like

 4. en hij bleef zo mooi zitten
  “geweldig”

  jan ik zag vandaag een sperwer ,maar toen ik mijn camera nam wa shij weg,
  en ook…..
  zag ik…..
  ehhh nee daarvoor moet je straks even komen kijken 🙂

  da’s té mooi om nu al weg te geven 🙂

  Like

 5. is een mooie vangst Jan , je manier van benaderen
  ook 😉 ik doe het meestal anders met vogels ,
  als ik weet waar ze vaak zitten ga ik vast ,
  verdekt opgesteld zitten/liggen wachten .
  En dat is meestal raak , maarrr ook vaak vergeefse
  moeite . Maar net wat je zegt zonder geluk vaart
  niemand wel !

  Like

 6. Tot het raampje naar beneden doen gaat het bij mij meestal wel goed, maar zodraa ze de camera zien zijn ze toch vaak weg en dan heb ik nog niet eens scherpgesteld…..

  Like

 7. Allereerst is dit dus de manier om het te doen, ik weet het. Maar meestal ben ik op de fiets en lukt dit dus niet. Je torenvalk is ook super net op het moment dat hij even een poepje naar buiten knalt. Haha. Ik vind het een reuze mooie serie en met helder weer wordt het nog weer mooier dus nu je de smaak te pakken hebt….

  Like

 8. Lesje ‘vogels vangen’! Dank je wel. Als ik er eens op uit ga met de auto, zal ik hieraan denken. Rijdend met de fiets is het veel lastiger, omdat de vogels toch meer beweging zien. Zeker ook omdat je dan de camera niet direct bij de hand hebt.
  Jij hebt in ieder geval de buit binnen. Twee op één dag is geweldig!

  Like

 9. Mooie beschrijving van een geduldige missie. Die poep is ook sterk, ik had zo een keer een kotsend kind voor de lens, ook puur toeval.
  Levert mooie foto’s op. 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.