Het ijs op

In voorgaande jaren gebruikte ik de donkere dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw nog wel eens om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar nu we hier in het noorden nog volop in de winter zitten, vandaag kwam de maximumtemperatuur weer niet hogen dan -4,1 ºC , kom ik daar deze week niet aan toe. Zo lang het echt winterweer is, wil ik daar zoveel mogelijk van genieten. Gisteren heb ik dat volop gedaan met mijn makker Johan. Tijdens de koffie besloten we voor een dagje ijspret te gaan. Daarbij konden we kiezen voor de drukte bij de 100 van Earnewâld of voor de rust van de Leijen. Het werd het laatste …

101218-1402x

Ik had wel zin om het prieeltje, dat bij Doktersheide met zijn voeten in het water van de Leijen staat, nu eens vanaf de andere kant te bekijken. Onder normale omstandigheden is dat prieeltje alleen bereikbaar over een vlonderpad dat door het riet loopt, zoals dat op de foto hierboven te zien is. Van het uitzicht over de Leijen vanuit het prieeltje heb ik in de loop der jaren al heel wat foto’s laten zien op mijn weblogs. Dit was het beeld dat ik er op 18 december heb vastgelegd …

101218-1404x

Gisteren besloten we niet over het vlonderpad naar het prieeltje te lopen, maar over de vaart, die vanaf het parkeerplaatsje aan de doodlopende weg naar de Leijen loopt. Toen ik – bijna bij de Leijen – een tak uit het ijs zag steken, werd het tijd om Johan tot voorzichtigheid te manen …

101228-1205x

Dat bleek geen overbodige luxe te zijn, want een opengebarsten kistwerk had voor een fiks wak gezorgd. Zo’n kistwerk ontstaat vaak als gevolg van het draaien of toenemen van de wind, waardoor water en ijs in beweging komen. Op sommige plaatsen komen ijsmassa’s met elkaar in botsing en wordt het ijs opgestuwd. Gelukkig was er inmiddels op de wal tussen het riet al een veel gebruikte bypass aangelegd, zodat we er probleemloos omheen konden lopen …

101228-1210x

Na het passeren van het wak moesten we nog even een aantal moeizame meters afleggen over samengeklonterde en hard bevroren sneeuwresten, maar dat was te overzien met het beeld van de lokkende ijsvlakte op de Leijen voor ons …

101228-1228x

Zodra we op die vlakte waren, was duidelijk dat het echt winter was. Niet alleen werd er volop geschaatst, de wind die over de ijzige vlakte blies maakte het ook akelig koud. Maar goed, niet gezeurd, we wilden winterweer en dat hadden we! Intussen had ik mijn doel bereikt: zicht op het prieeltje zoals ik het nog niet eerder had gezien …

101228-1222x

We hebben hier eigenlijk de hele winter nog maar weinig sneeuw gehad. De weinig sneeuw die er is gevallen, is op de Leijen allemaal naar deze westelijke oever gewaaid en licht opeengehoopt in het riet …

101228-1235x

Het ziet er zo op het eerste oog allerminst aantrekkelijk uit om op te schaatsen, maar dat viel alleszins mee. Langs de oever van het meer is rondom een prachtige baan geveegd. Tijdens het oversteken van de baan konden we vaststellen dat het weliswaar werkijs was, maar dat het gezien de omstandigheden toch nog mooi hard en glad was …

101228-1219x

Aan de overkant van de baan hebben we spoorzoekertje gespeeld op weg naar het eilandje. Daarover morgen meer. Vandaag ga ik verder maar wat op mijn lauweren rusten, want deze en de volgende ijskuier hebben me weer meer kracht gekost dan ik gisteren in eerste instantie vermoedde …

101228-1256x

18 gedachten over “Het ijs op

 1. Ben blij dat je ons op deze prachtige winterse foto`s trakteerd Jan.
  De overzichtjes komen nog wel. 🙂
  Dit is genieten alleen is het deze keer wel heel koud Brrr.
  Groetjes Aly

  Like

 2. Altijd goed oppassen geblazen met het ijs, voor je het door hebt zit je in een wak.
  Mooi gezicht die schaatsers op de wijde vlakte. Al dat sneeuw tussen het riet geeft inderdaad een vertekend beeld.
  De laatste foto is een verrassende uitsmijter.

  Like

 3. Hij staat er mooi op, “ons” prieeltje. Jullie hadden wel een grijze dag. Bij mij scheen een paar dagen eerder de zon nog volop en toen voelde het goed aan, zeker niet guur. Hoe lang er nog geschaatst kan worden? Hopelijk nog wel een poosje maar dan graag met blauwe luchten.

  Like

 4. Hu die laatste foto is wel heel apart, maar wel erg leuk!
  Grappig da tje nu over het ijs het prieeltje anders kon benaderen. Volgend jaar in de zomer maar een keer met een bootje?

  Like

 5. fraai landschap en mooi geveegd baantje, en lekker rustig daar. Bij het paterswoldsemeer hadden we iets minder grijs weer, beetje zon zelfs. Ik kwam er nietsvermoedend in een toertocht terecht, razend druk dus maar ook gezellig. En veel warme dranken langs de route 🙂

  Like

 6. Je hebt gelijk dat je profiteerd van de prachtige weersomstandigheden.
  Je hebt een hele fraaie reportage gemaakt.
  dit is Friesland op zijn best.
  Vandaag hebben wij voor het eerst in lange tijd weer eens zon gezien
  dus wij hebben er ook van genoten..

  Like

 7. Dat is wel een leuk prieeltje, kan je mooi zitten.
  Mooie dat je het eens van de andere kant zag, is een bootje geen optie 😉
  Het ziet er ook idd koud uit, maar goed we wilde winter ne nu hebben we het, het duurt alleen te lang.
  Mooie serie foto’s die je hebt gemaakt.
  Was er niet druk met schaatsen.
  Gezellige avond verder, word koud hier brrrrr

  Like

Reacties zijn gesloten.