Honden aan de lijn

Hoewel mijn lichaam de laatste week nogal heftig protesteert tegen de temperatuurschommelingen, hebben Jetske en ik donderdag toch even een gezamenlijke fotokuier gemaakt. Omdat het mooi helder weer was, stelde ik voor om even bij de Merskenheide te kijken. Met een beetje geluk zouden we misschien een paar reeën kunnen fotograferen …

110127-1215x

De eerste foto’s maakten we bij de deels bevroren vennetjes. Langs de oever had Koning Winter een laagje met prachtige patronen over het water gelegd …

110127-1204x

Wat verderop lag het ven nog open, daar vormden wind en water een mooie gebroken spiegel …

110127-1153x

Jetske leek er niet uitgekeken te raken …

110127-1218x

Toen we bij de heide aankwamen, zag ik in de verte een paar reeën staan. Terwijl ik Jetske op de ranke dieren wees, zagen we dat ze alle drie plotseling met grote sprongen maakten dat ze weg kwamen. De reden van hun gedrag werd al snel duidelijk: er rende een hond dwars over de heide. Daarmee was de kans om de reeën te kunnen fotograferen wel verkeken. Omdat we het allebei bovendien last kregen van de koude wind, besloten we maar rustig aan richting auto te gaan …

110127-1210x

Enige tijd later werden we ingehaald door de man die zijn hond maar lukraak over de heide liet rennen. Toen ik de man aansprak op zijn gedrag, beweerde hij dat zijn hond altijd een meter of vier voor hem op het pad blijft lopen en nooit de heide in gaat. Kwader dan door keihard tegen me te liegen kunnen ze mij niet krijgen, want Jetske en ik hadden zowel de reeën als die hond over de heide zien rennen. Daarmee geconfronteerd had ontkennen geen zin meer, daarom gooide de man het over de boeg van de onschuld: “Die hond moet toch even kunnen rennen, en hij doet daar toch helemaal geen kwaad …”

110127-1221x

Terwijl ik de discussie aanging, legde Jetske man en hond even vast op de gevoelige plaat. Van de stress die zo’n rond rennende hond bij de reeën veroorzaakt, en over wat er gebeurt als de reeën over enige tijd jongen hebben, had de man geen benul. Aan het begin van het pad heb ik hem nog even gewezen op het niet te missen bordje, waarop in kapitalen “HONDEN AAN DE LIJN” staat.

Ik heb niet de illusie dat deze discussie voor de toekomst veel zal opleveren, maar ik ben wel van mening dat we elkaar moeten blijven aanspreken op dergelijk grensoverschrijdend gedrag, want als we dat volledig overlaten aan de boswachter, dan komt het ook niet goed.

16 gedachten over “Honden aan de lijn

 1. Mooie serie Jan.
  Als groot hondenliefhebster ben ik het helemaal met je eens.
  Al wordt het tegenwoordig steeds moeilijker om je hond op een legale
  plaats los te laten.
  Veel losloopplaatsen zijn stroken gras langs een drukke weg en zal daar mijn honden
  dus ook niet los laten lopen, maar in natuurgebieden zal ik ze ook nooit los laten.

  Like

 2. Die 5de foto is een toppertje ! Enne : gelijk heb je, de mensen blijven aanspreken op ongehoord, natuuronvriendelijk gedrag, baat t niet dan schaadt t niet denk ik altijd. Honden aan de leiband is niet meer dan normaal in zo’n streek, er zijn wel andere plaatsen waar hij kan uitrennen. Ik kan me daar behoorlijk aan ergeren, is echt egoistisch, asociaal gedrag….

  Like

 3. Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan.. En als je er een opmerking over maakt..krijg je ook nog eens een grote mond.

  Vooral de foto van de patronen is er ééntje die er zijn mag Jan…. Mooi in beeld gebracht.

  Like

 4. Mooie foto’s , had gisteren bij Jetske ook al een reactie gegeven.
  Ik heb er ook een hekel aan als mensen hun honden los laten lopen, ze verjagen dieren, maar niet idereeen is dol op loslopende honden, ik niet altijd.
  Als je er iets van zegt, zeggen de dood leuk hij doet niks, nadat hij net tegen je is op gesprongen.
  NIet iedereen is zo, er zijn ook mensen die hun honden goed opgevoed hebben gelukkig.
  Mooie serie die je weer gemaakt hebt, heerlijk zonnetje erbij, maar wel koud.
  Vandaag hier ook.
  Gezellige zondag en groeten.

  Like

 5. Mooi !……, die ijsbloemen. Minder mooi ……. die loslopende hond. Ik heb het er wel eens met de beheerder (boswachter) van het gebied over gehad en hij is daar heel fel op, zeker als er reekalveren zijn. Als ik daar loop heeft toch wel veel meer dan de helft van de “uitlaters” de hond keurig aan de lijn. De rest niet dus.
  Een week gelden kreeg ik die Reeën wel voor de camera. Zonder die hond was dat jullie waarschijnlijk ook wel gelukt.
  Want zelfs die Vossen, die rustig bleven zitten, lokten geen paniek uit bij de Reeën.

  Like

 6. oei jan
  je weet dat ik ook altijd met honden loop, maar het kan ook anders,
  ik hou de honden altijd bij me in de buurt en sta ze NIET toe, om van het pad te gaan,

  vanmorgen hebben wij met onze wandel twee reeën zien staan ,
  ik liep in de schaduw en de honden in de beschoeing,
  en echt,. nu ja je zal het vanavond wel zien, de eigenaar is “altijd” schuld aan het gedrag van hun dier,

  zie je cesar wel eens de dog whisperer??
  dan weet je genoeg …

  Like

 7. Je ijspatronen zijn schitterend.
  Heel goed dat je de verantwoordelijkheid nam en diegene aansprak. Maar als ik dan hoor wat voor nonsens hij zit te vertellen, dan denk ik wel: Dat is dan weer zonde van je adem”.
  Ik moest wel even meewarig glimlachen toen hij vertelde dat de hond altijd voor hem uit op het pad liep. Terwijl hij het zei stapte de hond van het pad af en scharrelde tussen de struiken, ook daar heb ik nog foto’s in het archief.
  Ik ben echt geen hondenhater, ik ben vroeger opgegroeid met een hond, maar de hondenbezitters moeten er zich ook van bewust zijn dat niet iedereen het waardeert als zo’n loslopende hond tegen je opspringt. Of zoals mij vorig jaar overkwam, terwijl ik op de knieën met de macrofotografie bezig was en er een loslopende hond bovenop mij sprong. Ik schrok me wild.
  Nog een goed vervolg van het weekend. 🙂

  Like

 8. Jullie hebben gelijk.
  Ik heb de hooglanders hier ook eens heel hard zien rennen toen ze jongen hadden en er een hond los liep. Dan is de hele kudde in rep en roer. Honden horen daar gewoon aan de lijn. Ik denk dat dit meer hondenliefhebbers zijn dan natuurliefhebbers. Helaas.
  Overigens prachtige foto’s hier! Een mooie lucht, prachtige ijsbloemen en weespiegeling. Het begint er weer wat op te lijken in de natuur 🙂
  Fijne dag verder.

  Like

 9. ” beweerde hij dat zijn hond altijd een meter of vier voor hem op het pad blijft lopen en nooit de heide in gaat.”
  daar kun je niet tegenop hè…wat een baarlijke nonsens!!!
  Schei uit zeg…….
  wat jammer dat je de reeën gemist hebt.
  Overigens de de reportage prachtig.

  Like

 10. Groot gelijk dat je de man op zijn wangedrag hebt aangesproken. Laat hij een plekje uitzoeken waar zijn hond wel los mag lopen.
  De ‘ijsbloemen’ zijn geweldig! Wat maakt moeder natuur toch kunstwerken.

  Like

Reacties zijn gesloten.