Weerbeeld mei en voorjaar 2011

Na een frisse start met in de eerste week drie nachten met lichte vorst en overdag gematigde temperaturen, stegen de maximumtemperaturen in het eerste weekend van mei tot zomerse waarden. Daarna werd tot halverwege de maand een geleidelijke daling van de temperatuur ingezet. In de tweede helft van de maand bewogen de maximumtemperaturen zich ruwweg tussen de 15 en 20 graden met op 30 mei nog een uitschieter van 25 ºC. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur in mei uit op 13,3 ºC, tegen normaal over de periode 1971-2000 11,8 ºC.

Het was mijn weer niet echt, daarvoor gingen de temperaturen wat teveel op en neer, en daar kan mijn lijf vanwege een defect aan mijn inwendige thermostaat niet meer echt goed mee overweg …

110604-temp-mei

Landelijk gezien werd de droogte, die in maart en april al was begonnen, in mei voortgezet. Bij het KNMI in De Bilt viel in mei 31 mm neerslag, de helft van het langjarig gemiddelde van 62 mm. Landelijk viel er gemiddeld slechts 25 mm. Ook in ons tuintje was het lang droog, maar een langdurige regenbui maakte daar op de ochtend van 27 mei een eind aan. Op die dag viel er in ons tuintje 22 mm regen. In totaal ben ik uitgekomen op 61 mm, 6 mm meer dan het langjarig gemiddelde …

110604-neerslag-mei

Voor onze dotterbloemen maakte het allemaal niets uit, die stonden met hun pootjes in het water en bloeiden al halverwege april …

110421-1436x

We kunnen terugkijken op een warm voorjaar. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur dit voorjaar uit op 11,0 ºC, tegen 8,9 ºC als langjarig gemiddelde over 1971-2000. Daarmee was het voorjaar landelijk op één na het warmste in ruim drie eeuwen. Sinds het begin van de reguliere weermetingen in ons land in 1706 was alleen het voorjaar van 2007 met gemiddeld 11,7 graden nog een stuk warmer.

In ons tuintje ben ik dit voorjaar uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 10,2 ºC, tegen normaal ca. 8,1 ºC. De lente van 2003 was in ons tuintje nog net eentiende graad warmer, en ook hier was het voorjaar van 2007 met een gemiddelde van 11,5 ºC nog een stuk warmer. Maar het voorjaar van 2011 was hier wel 2,5 graden warmer dan dat van vorig jaar …

110604-temp-voorjaar

Records werden er wel gebroken op het vlak van de neerslag. Het KNMI schrijft hierover: “Door het zonnige weer verdampte veel vocht. In combinatie met de weinige neerslag die er viel leidde dat tot de droogte waarmee we te kampen hebben. Het KNMI hanteert als maatstaf voor de droogte het neerslagtekort. Dat wordt berekend uit de hoeveelheid water die verdampt verminderd met de hoeveelheid neerslag. Het landelijk neerslagtekort was aan het einde van de lente al opgelopen tot 135 mm. Dat is een stuk hoger dan het tekort van 110 mm in recordjaar 1976. De voorjaarsdroogte van 2011 is daarmee erger dan ooit. Om het tekort weg te werken moet het zeker twee weken achtereen flink regenen waarbij grootschalig zo’n anderhalve maandsom valt.” Geen wonder dus, dat de boeren bij het bewerken van het land regelmatig verdwenen in grote stofwolken …

110504-1225x

Ook in ons tuintje was het ondanks de overvloedige regen op 27 mei dit voorjaar enorm droog. Valt er normaal in het voorjaar ca. 156 mm regen, ditmaal bleef dat beperkt tot 74 mm. En dan mogen we nog niets eens klagen, want gemiddeld over het land viel er slechts 49 mm neerslag tegen 172 mm normaal …

110604-neerslag-voorjaar

Als gevolg van de droogte was het allerminst een goed voorjaar voor de weidevogels. Veel akkers en weilanden waren te droog om er hun kostje bijeen te scharrelen. Het is dan ook maar de vraag hoeveel jonge weidevogels dit jaar groot en sterk genoeg zijn om de lange reis naar het zuiden te kunnen maken …

110505-1437x

Het was wel een goed voorjaar voor de waterjuffers en libellen. De eerste pas uitgeslopen libel kon ik al op 18 april op de foto zetten, en sindsdien is het op veel plaatsen bij voortduring een komen en gaan van van juffers en libellen …

110519-1158x

Tot zo ver het voorjaar, we gaan vol goede moed de zomer in, die intussen ook al met mooi en warm weer van start is gegaan. Maar een inzinking ligt op de loer, en dat past mij op dit moment eerlijk gezegd niet echt …

18 gedachten over “Weerbeeld mei en voorjaar 2011

 1. Hou wel van dat warme weertje maar die grote schommelingen zijn enorm vermoeiend ! Terwijl ik dit nu typ regent het buiten pijpestelen,
  het weer…. ook nooit goed he !

  Like

 2. Een zeer droge maand mei Jan
  De warmte op sommige dagen was niet fijn
  vandaag wel warm maar met een fris briesje
  Andere dagen weer kil en moest je een trui en jas aan.
  De voorspellingen blijven nog droog ondanks een paar buitjes
  Een fijne zondag
  🙂 Aly

  Like

 3. We hebben het niet voor het zeggen, dat is maar goed ook want als wij mensen het moesten bepalen danste de weersverandering nog verder op en neer. 😉
  Je bijpassende foto’s zijn erg mooi bij het duidelijke verhaal.
  Ik heb net even naar de weerverwachting gekeken, daar wordt je niet vrolijk van. Erg jammer. We hebben nu drie van die prachtige dagen gehad.

  Like

 4. Tsja inmiddels is hier dan wel weer genoeg regen gevallen.. 🙂 Wel fijn voo rde natuur. Je hoort het zingen… 🙂

  Maar behoorlijk warm en droog inderdaad.
  Die stofwolken, wow!

  Like

 5. Ja, het was wisselend met vooral ’s nachts te koud. Dit belette ons om er met de boot op uit te trekken, maar dat komt er nog wel van. Je foto’s illustreren mooi je tekst.
  Ik duim met jou Jan dat het weer wat standvastig is deze zomer het liefst zo rond de 22 graden.
  fijne zondag

  Like

 6. 🙂
  ik ga dwars door het vuur door de storm of whatever voor de dotter en de kievit…
  maak t me niet uit in wlek weer 🙂

  maak er een heerlijke zondag van jan

  Like

 7. Ik zie dat je weer prachtig werk hebt weten te halen uit je macrolens. Wat is dat toch een prettige lens want met een dergelijke uitrusting valt er. mits men er mee om weet te gaan, altijd wel iets moois op de foto te zetten te zijn.

  Like

 8. Hier in Spanje is het ook wisselvallig, eerst bloedheet nu weer wat koeler. Morgen weer naar huis en dan blijft het voorlopig zomer hoorde ik. Mooie foto’s zo tussendoor jan. Prettig weekend

  Like

 9. Wil wedden hoe Tijmen die 27e mei met zijn camera vast had kunnen leggen hoe Pake met paraplu door de plassen sprong ja en natuurlijk zong hij ‘I’m singing … :))

  Like

 10. Tja…..inmiddels is het weer bloedheet….niet echt lekker.
  Een mooi overzicht Jan van een heel bijzondere meimaand.
  Zelf had ik er ook moeite mee.
  Het ene moment te warm en hopla dan eer koel en wind veel wind.
  Vanmorgen rook ik de brand in het aamsveen bij Enschede.
  Reken maar dat de wind geen lolletje is voor de brandbestrijders.
  Goed weekend Jan.

  Like

 11. Het overzicht dat je gemaakt hebt, is zoals altijd weer voortreffelijk. De foto’s, die je er tussendoor plaatst, geven de droge cijfers iets extra’s mee.
  Ik zal duimen voor je dat het ‘gewoon’ lekker weer wordt de komende zomermaanden. Niet te warm en niet te koud, met ’s nachts regen.

  Like

Reacties zijn gesloten.