Terug in ’t rietland

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe camera kwam ik op internet uiteindelijk uit op twee camera’s die mogelijk aan mijn verwachtingen en vereisten zouden kunnen voldoen. Toen ik vorige week woensdag nog steeds dubbend en wikkend en wegend in de winkel stond, maakte de verkoper het me ineens een stuk makkelijker: welke van de beide camera’s ik ook zou kiezen, als ik niet tevreden was, zou ik hem altijd binnen twee weken nog mogen omruilen voor de andere …

120225-1423x

En dus stapte ik een halfuurtje later de winkel uit met de Canon Powershot SX50 HS. En dat was niks te vroeg, want ’s avonds kreeg ik een telefoontje van één van de riettelers in wiens opdracht ik nog steeds bezig ben met een film over het werk van de rietsnijders in De Weerribben. Hij zou graag willen dat ik zaterdagmiddag naar het rietland kwam om de laatste opnamen te maken …

120225-1425x

Het grootste deel van het rietland was intussen al kaalgeschoren, en overal lagen bossen riet te drogen. Dankzij het voor de rietsnijders gunstige winterweer met vanaf half januari weinig sneeuw en veel ijs, lagen de mannen bijna een maand voor op schema …

120225-1347x

De laatste afvalresten, de zogenaamde ruigte, was her en der op bultjes verzameld en werd door één van de rietsnijders in brand gestoken. Dat legitiem vuurtje stoken (nog wel …) is toch wel een van de aantrekkelijke kanten van het werk, lijkt me, maar daar kwam ik niet voor …

120225-1348x

Er moesten nog wat opnamen gemaakt worden van één van de rietmaaiers, daarbij gaat het niet om de maaier die voor op een tractor is gemonteerd, want die heb ik vorig jaar al uitgebreid in beeld genomen …

120225-1419x

Nee, het gaat om de handmaaier, die hieronder in de verte te zien is, terwijl hij zich een pad baant door één van de laatste stukken rietland die nog gemaaid moesten worden …

120225-1443x

In gezelschap van de trouwe hond van één van de rietsnijders, die altijd met de baas naar het werk gaat, wacht ik rustig in het zonnetje en in de nog frisse wind op de terugkomst van man en maaier …

120225-1429x

Kijk, daar komt hij weer aan, dat komt mooi uit, want nu kan ik jullie nog mooi even een videosnippertje laten zien van de SX40 HS …

Binnenkort nog wel het een en ander over mijn nieuwe camera, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

23 gedachten over “Terug in ’t rietland

 1. Leuke serie Jan.
  Zie dat je bij Klaas Pen bent geweest.
  Leuk dat je een hele serie gemaakt hebt.
  Vind trouwens dat je erg mooie foto s maakt met een kleinbeeld camera

  Like

 2. Ohh prachtig de kleuren van je film, de wolkenlucht, het wuivend riet. Jij hebt heel snel gekozen maar geloof dat dit weer een nieuwe liefde voor je wordt. Hoop wel dat je macro erop past

  Like

 3. Denk dat je goed zit met je keuze Jan.
  Het is gewoon fijn dat je het uit kunt testen zodat je zeker bent van je zaak.
  Gezellig om met de trouwe viervoeter te wachten totdat de baas terug komt
  Leuk filmpje .
  🙂

  Like

 4. Mooie resultaten. Zelf probeer ik tegenwoordig ook af en toe met een kleinbeeld te filmen. ‘k Vergeet echter nog wel eens van tevoren scherp te stellen. Veel kan er dan ook direct naar de prullenbak. Jij bent daar zo te zien “better betûft” in.

  Like

 5. p.s.
  Ik zie dat je de iso waarden op 100 hebt ingesteld en de foto`s gemaakt hebt bij 640 sec.
  Het kan best zijn dat ik iets aan zie.
  Maar …..ik zie er iets aan……

  Like

 6. Het is altijd wennen aan een nieuwe camera en dat maakt het meteen ook heel leuk.
  Nieuwe dingen ontdekken…….
  Deze foto`s zien er goed uit maar duidelijk anders. Het kan ook in de nabewerking zitten maar het komt mij voor dat ze iets vlakker zijn.
  Vooral de tweede.
  Je hebt alle tijd om je camera te testen daar zou ik goed gebruik van maken Jan.
  het filmpje ziet er super uit!

  Like

 7. Heb even wat logjes terug gekeken en ook even naar je nieuwe camera gezocht, mooi ding.
  en het resultaat mag er zijn.
  Vind de eerste 2 foto’s super mooi. Zonde van je andere camera, deze lijkt erop volgens mij.
  Veel plezier met fotograferen en hoop dat hij je bevalt.
  groeten

  Like

 8. Mooi dat je dat allemaal in beeld hebt mogen brengen. De eerste foto’s zien er prima uit, ook het filmpje. Heb je voor het geluid een extra microfoon of neemt de camera dat direct op.

  Like

  • @Sjoerd:
   Het geluid is opgenomen met de interne microfoontjes van de camera. Ik zal binnenkort nog eens proberen of het windfilter nog een positieve bijdrage kan leveren, maar windgeruis zal wel altijd een probleem blijven.

   Like

Reacties zijn gesloten.