Requiem voor een camera

De mensen die hier (vrijwel) dagelijks even om het hoekje kijken, zullen zich herinneren, dat ik half januari samen met mijn maat Johan onder andere een fotosessie heb gehad op de oever van het Tjeukemeer. De foto’s die dat heeft opgeleverd, zijn voor een deel hier en hier te zien. Tot zo ver niets aan de hand …

120117-1359x

De rijen met paaltjes waren in combinatie met het zacht golvende water ook wel interessant voor wat video-opnamen, maar we hadden geen van beiden een statief meegenomen. Omdat ik wel  mijn ca. 10 cm hoge flexibele driepootje bij had, plaatste ik dat met mijn camera erop op het talud. Een paar maal verplaatste ik het geheel wat en zoomde ik waar nodig wat in of uit. Ook dat verliep allemaal prima, totdat ik uiteindelijk behoedzaam neerknielde om camera en ministatief weer op te pakken …

Net toen ik mijn camera vastpakte, schoot mijn linkervoet onder me weg, omdat ik hem blijkbaar net op een ijzig stukje asfalt had neergezet. Ik viel op mijn gat en gleed angstwekkend dicht naar het water toe, gelukkig kon Johan me nog net letterlijk en figuurlijk in mijn kraag grijpen om erger te voorkomen. Op mijn beurt kon ik nog net op tijd mijn camera weer grijpen, voordat die te water zou raken. Afgezien van een paar vlekken in mijn broek en jas, en een geschaafde linkerhand leek de schade in eerste instantie alleszins mee te vallen. We konden er wel om lachen, want we zijn allebei wel wat gewend als het om soortgelijke ongelukjes gaat …   😉

120117-1405x

Pas enige dagen later ontdekte ik tot mijn schrik, dat er op alle foto’s die ik sindsdien had gemaakt, en waarop een egaal vlak zoals b.v. een strakblauwe lucht te zien was, een vrij grote donkere vlek zat. In eerste instantie dacht ik dat er wellicht een vlek op de lens zat, maar omdat poetsen geen effect had, heb ik me maar tot een deskundige gewend. Die kwam tot de conclusie dat de sensor waarschijnlijk beschadigd was geraakt bij de val van de camera, en dat reparatie wel eens duurder zou kunnen zijn dan de aanschaf van een vervangende camera …

De vlek was op veel foto’s vrij makkelijk weg te poetsen, maar met video’s lukte dat helaas niet. Ondanks enkele minpuntjes zoals de toch wel grote ruisgevoeligheid, heb ik in de afgelopen 2,5 jaar toch veel plezier van de Canon Powershot SX1 IS beleefd. Vele honderden foto’s en tientallen filmpjes heb ik er mee kunnen maken. Nu ik er geen strakke video-opnamen meer mee kan maken, is het doek helaas gevallen voor deze trouwe metgezel. De video “Oan’e Tsjûkemar” (Aan het Tjeukemeer) is dan ook de laatste bezienswaardige video die ik met de Canon Powershot SX1 IS heb kunnen maken. Ik zou zo zeggen, ga er maar eens even lekker voor zitten (voor het beste resultaat wel even inschakelen op de hoogst mogelijke kwaliteit)…

Wordt vervolgd …

20 gedachten over “Requiem voor een camera

 1. Potjedikkie Jan wat zonde! Dat wordt weer een dure aanschaf en hoop dat je je mooie voorzetlens kunt blijven gebruiken. Wat een heerlijk rustgevend filmpje. Die rimpelingen van het water!

  Like

 2. Mooie film en foto’s Jan.Jammer van je camera maar dan kan je toch weer eens wat nieuws kopen. Leuk om weer eens te gaan bekijken wat nou weer het nieuwste is. Positief blijven :)))))

  Like

 3. Mooi die golfeffecten in het filmpje maar vooral jammer dat je toestel kapot is. Mijn camera heeft al heel wat rare valpartijen overleeft en is al eens hardhandig in aanraking gekomen met een voetbal (ik een blauw oog) maar altijd nog overleefd. Tijd dus om je te orienteren op een nieuw toestel.
  Foto 2 is prachtig contrastrijk

  Like

 4. Wat mooie overgangen in het filmpje Jan.
  Vooral de rimpelingen zijn bijzonder fraai.
  Een schitterend geheel heb je van dit prachtige filmje gemaakt.
  En heel plezierig om naar te kijken.
  Jammer van de camera…..

  Oei…. ben dus niet de enigste die soms rare capriolen maakt tijdens het fotograferen :-))
  🙂

  Like

 5. Tja, toen ik op een plak ijs viel stond er een pijl bij..dat geluk had jij dusniet.
  Maar….mijn arm kon geopereerd worden en al is ie niet helemaal de oude meer geworden, hij doet het nog.
  Jou camera kan dus afgestreden worden, het is zonde.
  Hoe graag had ik een filmpje van de gebeurtenis willen zien.
  Gedeeld leedvermaak is het leukste

  Maar dit filmpje is pra htig Jan en de muziek ook.

  Like

 6. Wat bezorg je me een heerlijk ontspannende zondag! Dit is puur genieten. De rimpelingen in het water, de lichteffecten op de palen en de stenen. Geweldig!
  Ik ben benieuwd welke camera je als vervanging hebt gekocht. Want dat je een vervanger gekocht hebt, staat voor mij als een paal boven water.

  Like

 7. Mooie rimpelingen in het water zo hier en daar – erg rustgevend :-). Het blijkt maar weer: een ongeluk zit in een klein hoekje. Als fotoblogger kun je niet zonder een camera. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Like

Reacties zijn gesloten.