Weerbeeld juni 2012

De buien volgen elkaar vandaag weer in hoog tempo op, er is hier vanmorgen al weer 25 mm regen gevallen. Geen weer voor een fotokuiertje, maar het leent zich er prima voor om even terug te blikken op het weer in juni, dat was namelijk ook niet al te best. Juni was nat, somber en koel. Een echt zonnige dag heb ik helaas niet kunnen noteren in juni. Hoewel een bewolkte hemel ook zijn charme kan hebben, zoals op de onderstaande foto van de Leijen te zien is, geef ik toch de voorkeur aan wat meer zon …

120614-1226x

In ons tuintje is de gemiddelde temperatuur in de afgelopen maand uitgekomen op 14,0 ºC, terwijl het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 ca. 14,4 ºC is. In De Bilt is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 14,9 graden tegen 15,2 graden normaal over 1971-2000. Volgens het KNMI is juni sinds 1995 niet zo koel geweest. Vooral in het begin van de maand was het ronduit koud voor de tijd van het jaar, op 3 en 4 juni bleef de maximumtemperatuur zelfs steken bij 12 graden …

120710-temp-juni

Normaal telt juni in onze contreien gemiddeld 11 warme dagen (maximumtemperatuur 20ºC of hoger), dit jaar heb ik maar 7 warme dagen geteld. Met het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25ºC of hoger) is het nog triester gesteld, normaal zijn dat er gemiddeld 3, dit jaar heb ik alleen op 28 juni een zomerse dag kunnen noteren. Als het al eens een dag mooi en tamelijk zonnig weer was, dan werd de nadering van een volgende depressie al snel weer aangekondigd door opkomende sluierbewolking en een halo oftewel een kring rond de zon …

120608-1438x

Juni was een natte maand, met gemiddeld over het land 94 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. Door het buiige karakter waren de regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag deze maand groot. Van de KNMI-stations was het Limburgse Ell het natst met 123 mm. In ons tuintje viel in juni 104 mm regen, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 71 mm …

120710-neerslag-juni

Gelukkig groeien onze aardbeien op een hoog plekje, anders zouden ze waarschijnlijk goeddeels zijn verzopen. Hoewel we veel minder zon hebben gehad dan normaal, deden onze zomerkoninkjes het prima dit jaar. Helaas hebben we meeste intussen op …

120628-1453x

Intussen zijn we bijna op de helft van de meteorologische zomer zonder dat we een periode met mooi stabiel zomerweer hebben gehad. En dat zie ik voorlopig ook nog niet veranderen, daarvoor zit de westelijke circulatie naar mijn idee te sterk in het zadel. Het is niet anders, we moeten er maar het beste van maken. Ik doe dat door me vanmiddag weer lekker voor de Tour de France te nestelen. Net als onze voetballers kunnen de Nederlandse wielrenners de hoge verwachtingen helaas niet waar maken. In het algemeen klassement kunnen ze geen potten meer breken, maar wie weet …
Misschien …, heel misschien kan een van de mannen nog voor een verrassende dagzege zorgen, want daar wordt het na zeven jaar wel weer eens tijd voor. Hoe dan ook, de beelden van het mooie Franse landschap zijn er niet minder mooi om, en daar laaf ik mij in de huidige weersomstandigheden graag aan.  🙂

15 gedachten over “Weerbeeld juni 2012

 1. Mijn herinneringen komen deze keer goed overeen met jouw weerbeeld. Nat.
  Vandaag (vrijdag) is er bij ons 26 mm gevallen, de plassen staan tussen de maïs.
  Ik kan me voorstellen dat je je nestelt voor het Franse landschap.
  De aardbeien zien er heerlijk uit. Jullie hebben vast geen jam gemaakt. 😉

  Like

 2. Ooo die heeeeerlijke glanzende snoep aardbei……..Mmmmmmm
  Mooie beelden bij je weerverslag Jan.
  Vooral de eerste foto is een mooi beeld over het water onder die prachtige wolkenluchten
  Mmmm Scroll ik weer langs die aardbei……Zucht!
  🙂

  Like

 3. Ik heb de 4 dagen dat ik naar Venlo ben geweest niet te klagen over het weer .We verbleven met 4(vriendinnen )in een bungalow in de grote peel.We zijn 2 dagen naar de Floriade geweest..Zonnig 27) de andere dagen af en toe een bui maar we hebben kunnen wandelen maar nu is er geen buiten komen aan..regen,wind onweer.Maar gelukkig dat onze 4 dagen niet in het water gevallen zijn.Mooie foto’s Jan.De aardbei zou ik zou willen plukken maar jullie hebben ze vast al allemaal opgegeten

  Like

 4. We klagen wat af over het weer een soort nationale sport die het beter doet dan de resultaten in de echte sport tot nu toe dan. Je overzicht klopt weer helemaal met de beleving.
  Koud was het zeker in juni, wij hebben zelfs een hele dag gevaren met de kachel aan.
  De aardbei ziet er wel heel verleidelijk uit.

  OT: je brengt me in verwarring met de schoorsteen maar ik denk dat je gelijk hebt. We hebben deze route v.v. gevaren. Hoewel ik als ik inzoom (wel een lelijk beeld) zie ik 2 schoorstenen die eigenlijk zijn te hoog voor de centrale.

  Like

 5. Het is een zomer van niks, word er zo moe van, wil juist energie opdoen.
  Nu komt het hier ook weer met bakken uit de hemel, gelukkig vandaag tussendoor wel even de zon.
  Aan de tuin beleef je ook weinig plezier zo , je kan er in werken als het droog is, maar het buiten genieten ho maar.
  Als het weer droog is kan je weer opnieuw beginnen ;-(
  Voorlopig blijft het nog even zo, we moeten het er maar mee doen..
  Groeten

  Like

 6. de tweede trieste zomer op rij, vorig jaar hadden we nog een mooie lente
  maar die was dit seizoen ook maar heel kort, hopelijk krijgen we toch nog wat zomer weer
  prachtige foto’s met vooral die aardbeien die er uitspringen

  Like

 7. Die beelden zijn inderdaad geweldig. Ik heb er helaas de tijd niet voor.. Maar anders zou ik zeker ook kijken.

  tsja hier ook niet echt stabiel weer. Elke dag als het ook maar een beetje warm is, komt er vanuit het westen wel weer een onweersbui opzetten. Die hebben we al zoveel gehad.
  Maar verder, eigenlijk is de zomer hier niet slecht. Op dit moment ook weer 20 graden..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.