Bij Zwarte Haan

Op het ritje langs de noordwestelijke Friese Waddenkust zijn we via de Oude- en de Nieuwebildtdijk intussen terecht gekomen bij Zwarte Haan (kaartje Google Maps). Noordelijker kunnen we hier niet komen zonder natte voeten te krijgen …

120817-1418x

Volgens verschillende bronnen is de naam Zwarte Haan ontstaan uit de oorspronkelijke Friese benaming ‘Swarte hoarne’ of ‘harne’. Dit betekent ‘Zwarte hoek’. Later is ‘hoarne’ verbasterd tot ‘hoanne’ wat Fries is voor ‘haan’. Een nabij gelegen boerderij heet nog steeds de ‘Swarte Harne’, terwijl een gerenommeerd restaurant aan de voet van de zeedijk de naam ‘Zwarte Haan’ draagt. Plaatselijk wordt Zwarte Haan wel het begin van de wereld genoemd, omdat de Nieuwebildtdijk er begint. Tot de Tweede Wereldoorlog voer hier de veerdienst tussen het vaste land en Ameland …

120817-1417x

Zojuist ontdekte ik, dat ik precies twee jaar geleden ook een logje over Zwarte Haan heb gepubliceerd, maar gelukkig zag het er aan de landzijde van de dijk heel anders uit dan in augustus 2010. Om te beginnen zijn er een hek en een paar grote kooien met stenen geplaatst. Tussen die kooien bevindt zich een draaihekje, dat fietsers en voetgangers toegang geeft tot de dijk. Op de kooien zijn verschillende informatiepanelen en een soort herinneringsplaquette voor de Friese politica Anita Andriesen (1957-2008) aangebracht, daarover morgen meer …

120817-1415x

Het beeld ‘De Slikwerker’ staat nog steeds stevig op zijn voetstuk halverwege de dijk. Het bijbehorende informatiepaneel, dat tot vorig jaar naast het beeld op de dijk was aangebracht, heeft intussen een plekje gekregen op één van de kooien met stenen …

120817-1306x

De tekst op dit bord is niet opgesteld in het Fries of het Nederlands, maar in het Bildts. De streek waar we hier zijn, heet ‘Het Bildt, deze naam verwijst naar het ontstaan van het land hier als aangeslibd op ‘opgebild’ land. Het waren vooral dijkwerkers uit Zuid-Holland die vanaf 1505 dijken bouwden rond Het Bildt. De nakomelingen van deze Zuid-Hollanders vermengden hun taal met het Fries. Daarom is het Bildts dat hier gesproken wordt in feite een Hollands dialect …

120817-1310x

Op de dijk bij Zwarte Haan staat ‘De Slikwerker’, een bronzen beeld van een landwerker ter ere en nagedachtenis aan de mannen die Het Bildt hebben ingepolderd. Met niet meer dan schop en kruiwagen werden de Oude- en Nieuwebildtdijk aangelegd en werden de polders drooggelegd …

120817-1414x

Zo, genoeg informatie eerst. Het wordt tijd om de dijk weer eens te beklimmen. Behalve dat je er een heerlijk weids panorama over het Wad krijgt voorgeschoteld, valt er ook bovenop de dijk wat nieuws te zien. Maar wel voorzichtig, want zoals op de borden te zien is, mag er hier maar bar weinig …  😉

120817-1421x

20 gedachten over “Bij Zwarte Haan

 1. En dat is dan de tweede keer dat het Bildt ter sprake komt vandaag. De eerste keer was op het station in Groningen, waar ik een kennis tegenkwam die op de cultuurgeschiedenis van het Bildt wil gaan promoveren. Hij komt er inderdaad vandaan.

  Like

 2. Als je de tekst ziet met de dakjes dan ziet het er Friesachtig uit. Als je het echter hardop gaat lezen klinkt het inderdaad meer als dialect.
  Wat hebben die mensen toen hard gewerkt, nogal logisch dat ze jong versleten waren.
  Mooi met die blauwe lucht.
  Ik word soms “gek” van al die borden. Je kunt haast geen foto maken zonder.

  Like

 3. Nou monnikkenwerk is het zeker geweest maar het leverde wel werkgelegenheid op. Bijzonder dat Hollanders destijds aan de Friese landwinning werkten. Trouwens je kopfoto is oo echt een plaatje.
  Mooi leerzaam log Jan.

  @ het was een combinatie en dan moet je soms van de nood een deugd maken.

  Like

 4. Toen ik in die hoek een poos geleden een restaurant zocht kon ik alleen een gesloten Indisch restaurant vinden. Ik heb het nog even nagekeken na jouw blog. Ik zat op Westhoek en dat is toch net weer anders dan Zwarte Haan. De volgende keer zal ik het noordelijker zoeken. Dan kan ik ook eens bij de Slikwerker kijken.

  Like

 5. Onvoorstelbaar wat er vroeger allemaal gebeurd is met alleen het gebruik van handen en een schop. Je laat een prachtig voorbeeld zien. Mooi plekje daar op de dijk. Benieuwd wat je ons de volgende keer voorschotelt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.