Zwammen op een grijze dag

Even leek de lucht open te breken toen ik gisteren aan het begin van de middag van huis vertrok om even ergens een fotokuiertje te maken. Met een beetje geluk zou ik nog wat kleurrijke herfstlandschapjes kunnen scoren, maar dat viel akelig tegen. Al snel was het weer grijs en nevelig, zodat de Opsterlandse Compagnonsvaart er allerminst kleurrijk bij lag …

121023-1413x

Met uitzondering van een kleurrijke ontmoeting met een zwanenfamilie, heb ik tijdens de rest van mijn rit weinig meer gezien dan herfstlandschappen met een flinke zweem van grijs. Het mooiste landschapselement werd gevormd door een kleine geschubde inktzwam, die fier in de berm langs de Mersken stond. Hij sprong zo in het oog, dat ik er speciaal even voor ben gestopt …

121023-1518x

Vlak voordat ik weer in de auto zou stappen, zag ik een meter of zes, zeven verderop nog twee geschubde inktzwammen staan: een jonkie en een oud exemplaar dat duidelijk zijn beste tijd had gehad. Samen vormden ze een toepasselijke afsluiting van dit grijze herfstlogje …

121023-1514x

18 gedachten over “Zwammen op een grijze dag

 1. en toch vind ik dat grijzige wel sfeer hebben Jan, prachtige opname van dat kanaal, mooi herfst beeld.
  en voor paddestoelen is het helemaal geen probleem, vind de kleuren veel mooier met grijs weer dan op een zonnig dag
  want dan heb je al gauw van die uitgebeten plekken op de zwammen, en daar heb je nu met dat mooie egale licht geen last van.

  Like

 2. Lovely autumn photos, even if the weather is grey. And the mushroom is eatable, but I have never tried them. To much fuzz to handle them, but I have been told they are very tasty. Weather is grey also where I live….and I long for some sun now! 🙂

  Like

 3. Mooie foto’s van de vaart en de inktzwammen op de wandeling.Pech voor U jan.Hier was het gisteren en vandaag na het optrekken van de mist zonnig en aangenaam wandelen.Maar het is voorbij..Morgen zakt de temperatuur 10° en gaat het regenen en tegen zaterdag gaan we zelfs geen 10° meer halen.Het zou zelf aan de grond gaan vriezen en dan zien ook al die prachtige paddenstoelen al gauw uit als 1 vieze brij.Laat ons hopen dat de weerman verkeert zit maar ik vrees er voor.

  Like

 4. We hoorden al dat het in het noorden niet het mooist was in ons land. Jammer van je doel van de fotokuier.
  Toch heb je een mooi alternatief vastgelegd.
  Voor in de middag brak hier de lucht zowaar even open, er was wat blauw en zon te zien. Het duurde niet lang, de rest van de middag was het lichtgrijs. Ik ben net terug van een fotokuier waarbij ik dahlia’s vastlegde tegen een grijze lucht in de achtertuin van Boer Aad.
  Hopen dat je zeer binnenkort je herfstkleuren in goud kunt vastleggen.

  Like

 5. Ik dacht hetzelde Jan en ging er ook opuit. Helaas grijs en nevelig maar gelukkig niet koud 😉
  De vaart ligt er wel mooi rustig bij.
  Je hebt tenministe nog een paar mooie zwammen gezien én vastgelegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.