Een rondje Lauswolt

Intussen had ik weliswaar al een vermoeden waar ik me bevond, maar dat werd pas bevestigd toen ik even later aan de bosrand stond. Aan mijn linkerzijde strekte zich een glooiende en gladgeschoren golfbaan uit, aan mijn rechterzijde stond het vermaarde Hotel Lauswolt. Het beste nieuws was echter nog, dat er een bankje stond waar ik een tijdje lekker heb kunnen zitten, zodat mijn benen weer wat kracht konden verzamelen, want het was duidelijk dat ik nog een flinke wandeling voor de boeg had …

121026-1255x

Enigszins uitgerust heb ik korte tijd later mijn weg weer vervolgd. Kijk, hieronder staat het beroemde Koetshuis op het Landgoed Lauswolt, waar in januari 2007 de basis werd gelegd voor het kabinet Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouwvoet (Christen Unie) …

121026-1256x

Voor de oorsprong van het Friese landhuis Lauswolt moeten we terug naar de zeventiende eeuw. Het landgoed is genoemd naar de oorspronkelijke bezitters, de familie Lauswolt uit Beetsterzwaag. Naar verluidt liet de welgestelde herenboer Jan Janszoon Lauswolt, grootgrondbezitter te Beetsterzwaag hier in 1748 een met geboomte omgeven boerderij bouwen. Het ontoegankelijke eilandje en het hek op de brug met het jaartal 1748 zijn denkelijk alles wat nog herinnert aan die oude boerderij …

Lauswolt bestond op dat moment behalve uit boerengrond nog grotendeels uit heideveld en woeste grond, en dat zou zo blijven tot het moment dat Jonkheer Augustinus Lycklama à Nijeholt er in 1868 voor negentigduizend gulden een groot herenhuis liet bouwen. Naast het herenhuis verschenen een stal, het eerder genoemde koetshuis en een koetsierswoning. Later volgden een park, bloemenkas, groentetuin en tuinmanswoning. De parken zijn in de loop der jaren alleen maar omvangrijker geworden en er werden bossen aangelegd …

121026-1305x

Van het einde van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste was het landgoed achtereenvolgens in het bezit van Rijnhard Baron van Harinxma thoe Slooten (neef van Lycklama) en zijn dochter Adriana Janke, maar in het begin van de jaren vijftig ging het bezit naar de Algemene Friesche Levensverzekering Maatschappij. Deze heropende het pand in 1954 in de functie die het nog altijd heeft: als hotel …

121026-1307x

Tegenwoordig maakt Lauswolt onderdeel uit van de Bilderberggroep. De officiële benaming luidt nu Bilderberg Landgoed Lauswolt. Het hotel is niet vrij toegankelijk, maar als je de juiste paden weet te bewandelen, ben je toch zo binnen, volgens mij …

In de voortuin van het hotel bevinden zich al enkele jaren een paar kunstkoeien. Het laagje goudverf zal wel symbool staan voor de gouden kranen die badkamers, wastafels en toiletten waarschijnlijk sieren …   😉

121026-1309x

Morgen het laatste stukje van deze verrassende fotokuier, dan wuiven we even naar Rutger …   🙂

Meer informatie over de geschiedenis van Lauswolt e.o. is hier te lezen.

19 gedachten over “Een rondje Lauswolt

 1. Prachtig landgoed, heb het even opgeschreven. Wil er wel een keer heen.
  Vind het prachtig en dochter en ik bezoeken vaak dit soort landgoederen in het noorden van het land.
  Mooie omgeving en prachtig op de foto gezet.

  Like

 2. Het geheel ziet er indrukwekkend uit. Lijkt me overigens wel een gebouw wat veel onderhoud vergt.
  Het ligt daar wel heel mooi.
  Wil je ermee zeggen dat jij de juiste paden hebt bewandeld of gewoon heel ver ingezoomd?

  Like

 3. Wat is het daar toch prachtig Jan. Kan je nagaan dat dat huis toen al 90000 gulden kostte wat het nu waard is met alles wat er later allemaal is bijgekomen. Wat een bezit.. .

  Like

 4. Wat een exclusief fotokuiertje maakte jij.
  Dat de koeien niet in de gaten hadden dat ze op een golfbaan liepen 😉
  Een mooi landhuis voor een koninklijk nachtje voor een keertje maar; ja dromen mag !!!

  Like

 5. Doe mij maar een klein stulpje bij dat beeldschone bruggetje 😉 En liever een handpomp dan een gouden kraan 🙂 Maar ja ieder zijn smaak. Nu maar hopen dat er voldoende overnachtingen plaatsvinden voor het voortbestaan

  Like

 6. Een hele interessante geschiedenis van het hotel. Een prachtige omgeving. Zouden de gasten daar net zo van genieten als jij gedaan hebt, of zouden die alleen maar oog hebben voor de gouden kranen etc.

  Like

Reacties zijn gesloten.