Weerbeeld oktober 2012

Alweer een grijze en trieste dag. Ik ben er niet blij mee, maar het stelt me wel in de gelegenheid om het weerbeeld van oktober eens op een rijtje te zetten, want ik blijf vandaag lekker binnen …

121004-1337x

De eerste week van oktober verliep met ruim 61 mm neerslag ronduit nat. Daarna volgden vijf zo goed als droge dagen, die door de boeren volop werden benut om maïs, aardappelen of een laatste snede gras te oogsten …

121009-1448x

Vanaf 12 oktober volgde er opnieuw een week waarin er de nodige regen viel. In een veelal grijs landschap begonnen de bomen langzaam hun kleurige herfstdracht te tonen, sfeervol, maar niet echt sprankelend …

In totaal heb ik in ons tuintje in oktober 128 mm regen afgetapt, tegen normaal zo’n 74 mm. Bij het KNMI in De Bilt werd 103 mm afgetapt. De regionale verschillen in neerslagsommen waren groot. In een brede kuststrook viel meer dan 100 mm regen. Zeer lokaal liep de neerslagsom daar zelfs op tot 195 mm. In een strook van Brabant naar Groningen was het deze maand het droogst. Plaatselijk werd niet meer dan 55 mm geregistreerd. Van de KNMI-stations was Hoek van Holland het natst met 174 mm en Volkel het droogst met 69 mm …

121110-neerslag-okt

Als gevolg van het wisselende weerbeeld verschenen er in oktober verschillende keren halo’s en bijzonnen in de lucht. Ook nu kondigden deze optische verschijnselen steeds weer een weersverandering aan die het weerbeeld niet ten goede kwam …

121008-1412x

Met het dalen van de temperaturen verschenen er in oktober weer steeds meer ganzen in de lucht, allemaal op weg naar de landerijen in het midden en westen van Fryslân, waar ze waarschijnlijk ook dit jaar weer in groten getale de winter door zullen brengen …

121004-1258x

In ons tuintje is de gemiddelde temperatuur in oktober uitgekomen op 10,1 ºC, dat komt vrijwel overeen met het langjarig gemiddelde van 9,9 ºC in de periode 1971-2000. Vooral de derde week van oktober verliep zacht, op 19 oktober heb ik met 20,2 ºC nog een warme dag kunnen noteren …

121110-temp-okt

Na deze zachte periode daalden de maximumtemperaturen tot onder de 10 graden en liep de minimumtemperatuur terug tot vlak boven het vriespunt. Op de 28e vroor het in de ochtend in het oosten van het land matig. Het KNMI-station Twenthe noteerde met -6,4 °C de laagste temperatuur van de maand …

121030-1348x

In ons tuintje bleef de minimumtemperatuur drie nachten achtereen vlak boven het vriespunt steken. Op de Friese zandgrond werd tegen het eind van de maand hard gewerkt om de geoogste aardappelen te voorzien van een lekker warme winterjas. Hopelijk waren ze net op tijd …

121030-1411x

Wat mij betreft mag het zo langzamerhand wel wat gaan winteren, want ik ben intussen wel klaar met het naargeestige en trieste herfstweer van de laatste weken.

13 gedachten over “Weerbeeld oktober 2012

 1. een super natte maand aan ju statistieken te zien Jan
  maar ook een maand met een nieuw warmte record had ik begrepen de 22e was het nog 22 graden ik was toen op de veluwe dat was genieten
  maar in die zelfde week kelderde het kwik naar benden, vrijdag nog maar 10 graden dacht ik
  ben niet zo’n weerman, maar ben er wel vaak van afhankelijk als ik er met de camera op uit ga

  Groeten, Bram

  Like

 2. Hallo Jan
  Ik ben pas terug van een paar heerlijke wandeldagen in Beekbergen met zijn prachtige Veluwse rand.Mooi overzicht van de maand oktober geef je hier en sprekende foto’s om dit te staven.Heel knap werk.

  Like

 3. Deze maandelijkse statistieken stel ik erg op prijs.
  Overtrekkende ganzen met hun gemonkel maken altijd weer indruk op me, ik houd ervan. Mooie serie foto’s waarvan de eerste héél karakteristiek is. Hartelijke groet, Zem.

  Like

 4. De eerste foto is al gelijk een geweldige binnenkomer, zo mooi die dreigende lucht overtrekt.
  Erg goed zoals je de maand hier hebt geëvalueerd.
  De foto’s van de hardwerkende mannen vind ik ook bijzonder om te zien.
  Kortom de hele serie, je weerbeeld is weer af!

  Like

 5. In ieder geval koud was het nog niet echt. Na weer zo’n grijze dag verzucht ik met jou: laat het zonnetje maar schijnen met wat vorst in de nacht. Of in ieder geval droog en meer licht overdag. We hebben het niet voor het zeggen en de herfst loopt op z’n einde wat ook wel weer jammer is met alle bladeren én kleuren die dan ook verdwijnen.
  Wie weet wat de winter brengt 😉

  Like

 6. en wisselvallige maand Jan, maar het is dan ook herfst, vroeger werden aardappelen in vorstvrije kelders bewaard..

  het inkuilen van aardappelen heb ik hier nog nooit gezien, zoals vele planten worden die in koelcellen met constante temperatuur bewaard

  bieten worden worden in de regel ingekulid..

  fijne avond

  Like

 7. Niet echt een mooie herfstmaand. Toch heeft de nevelige omgeving ook zijn charme. Maar ik hoop met jou mee dat we binnen niet al te lange tijd fraai winterweer krijgen.

  Like

 8. Wat een prachtige serie…je krijgt zo een heel mooi beeld van het weer in oktober, maar dat niet alleen, wat een prachtige foto’s…de eerste vond ik al meteen zo indrukwekkend….ik weet verder niet te kiezen…gewoon mooi…..Agnès

  Like

Reacties zijn gesloten.