Witte randjes in de Ecokathedraal

Op het gevaar af dat het sommige lezers de strot uitkomt, neem ik jullie vandaag toch nog even een keer mee voor een kuiertje door de Ecokathedraal. Daarbij zal ik voor de enkeling die zich afvraagt wat die Ecokathedraal nu eigenlijk is, trachten de foto’s te larderen met wat achtergrondinformatie …

121206-1500x

De Ecokathedraal is gelegen op een perceel grond te midden van de bossen van Mildam, gemeente Heerenveen (kaartje Google Maps). Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/’ecotect’/landschapsarchitect Louis le Roy (1924-2012) …

121206-1504x

De Ecokathedraal is een werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Midden in het bos worden stenen, stoeptegels, trottoirbanden en overtollig bouwmateriaal opeengestapeld, waardoor bijzondere constructies ontstaan. Omdat alles los wordt gestapeld, zonder gebruik van beton of cement, is voorzichtigheid geboden …

121206-1523x

De Ecokathedraal is een ecologisch monument dat langzaam door de tijd heen verder vorm krijgt. Het is een plek waar een subtiele balans is ontstaan tussen orde en chaos, tussen natuur en menselijke aanwezigheid. De paden worden begaanbaar gehouden, maar verder kan de natuur er zijn gang gaan. Zo is de boom die in maart 2005 deels afknapte onder het gewicht van een halve meter sneeuw sindsdien onaangeroerd blijven staan …

121206-1530x

De bedoeling is dat het project tot het jaar 3000 blijft duren. Deze tijd is namelijk nodig om de processen te kunnen bestuderen die eindeloos doorgaan. Om de continuïteit te waarborgen is in 2001 de Stichting Tijd opgericht, die ook als doel heeft om vergelijkbare ecokathedrale processen te starten in binnen- en buitenland …

121206-1532x

In 2008 is voor het terrein waarop de eerste Ecokathedraal gebouwd wordt een officieel bestemmingsplan “Ecokathedraal proces” goedgekeurd door Provinciale Staten, wat de weg vrij maakt voor vergelijkbare projecten in Nederland …

121206-1600x

Voor meer informatie kun je terecht op: Stichting Tijd, Beheerder Ecokathedraal Mildam van Louis G. Le Roy …

121206-1607x

15 gedachten over “Witte randjes in de Ecokathedraal

 1. Het is een onderzoek met lange adem.
  Wel bijzonder om een deel daarvan zo van dichtbij mee te kunnen maken.
  Het blijven fotogenieke objecten in het landschap Jan. Een bezoek telkens meer dan waard.
  Mij verveeld het echt niet.

  Like

 2. Tot het jaar 3000….. Dat is een uitzonderlijk streven. Wat kan er door de tijd allemaal gebeuren.
  Nu met dat kleine beetje sneeuw vind ik het mooier dan zonder . Op de een of andere manier lijkt er nu meer lijn in te zitten.

  Like

 3. Een schitterend gebied. Hoe menselijk ingrijpen en natuur kunnen samengaan. Zeker met de sneeuw erop zijn de structuren van de bouwwerken nog beter te zien. Een hele mooie reportage!

  Like

Reacties zijn gesloten.