De eerste schaatsers bij de Hooidammen

Op 3 januari liet ik hier onder titel “Helemaal klaar!?” zien dat de gemeente Smallingerland bij de Hooidammen alvast borden en hekken had geplaatst om het verkeer van de te verwachten drommen schaatsers in goede banen te leiden. Dat leken toen bij maximumtemperaturen rond de 10 graden nogal voorbarige maatregelen, maar met ingang van morgen zal e.e.a. zeker van pas komen …

130114-1315x

Nadat Leo Schuil en Jochem de Vries zich zondagochtend traditiegetrouw als eersten dit jaar op een dun laagje ijs op de Ryptsjerksterpolder hadden gewaagd om hun eerste rondjes te maken, was het voor mij vanmiddag tijd om eens te kijken of er al geschaatst werd op het ondergelopen land bij de Hooidammen …

130114-1319x

Vlak nadat ik de warme auto had verlaten, zag ik in de verte de eerste schaatser al naderen vanuit de richting van Nationaal Park de Alde Feanen. Naar verluidt betreft het hier een marathonschaatser, die eigenlijk vanmiddag zijn trainingsrondjes had moeten maken op Thialf …

130114-1325x

Maar ja, schaatsen in een hal met kunstijs blijft behelpen zodra er natuurijs ligt, en dus had hij een maat gebeld om de training maar te verplaatsen naar de maagdelijke ijsvlakte bij de Hooidammen …

130114-1330x

Die trainingsmaat was intussen ook gearriveerd, en nadat ze even een paar woorden hadden gewisseld over de kwaliteit en de sterkte van het ijs, begon ook hij zijn schaatsen onder te binden …

130114-1331x

Het ijs is nog dun, maar wel keihard en spiegelglad. Voor kenners van het gebied, die weten waar de wat diepere sloten door het ondergelopen land lopen en hoe ze die moeten oversteken, is het wel vertrouwd op zich hier op het ijs te wagen …

130114-1332x

Voor de grote massa is het verstandig om in ieder geval nog één, bij voorkeur twee nachtjes te wachten, maar woensdagmiddag zal het hier ongetwijfeld krioelen van de schaatsers. Ik zoek dan bij voorkeur weer een rustiger plekje op …

130114-1333x

Nu maar hopen dat de sneeuw, die nu al in het zuiden en midden van het land schijnt te vallen, hier in het noorden geen spelbreker zal zijn. Sneeuw hebben we de laatste winters genoeg gehad, wat mij betreft mogen de schaatsers nu vrij spel hebben.

UPDATE:

Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân willen in elk geval wel meewerken aan toenemende ijspret. Het waterschap begint vanavond met het stapsgewijs stilleggen van de ongeveer 1.000 gemalen in de provincie, zodat het water tot rust komt en het ijs verder kan groeien. De provincie heeft m.i.v. dinsdagavond 18:00 uur a.s. een vaarverbod afgekondigd. Alleen op de belangrijkste vaarroutes zoals het Prinses Margrietkanaal, het Harinxmakanaal en de vaarwegen naar Drachten en Heerenveen mag voorlopig nog gevaren worden. Als de vorst ook na deze week lijkt door te zetten kan de provincie eventueel een geheel vaarverbod afkondigen.

23 gedachten over “De eerste schaatsers bij de Hooidammen

 1. Wat een heerlijk gezicht weer en die prachtige weerspiegeling op het ijs. Eigenlijk zou er net als bij lawinedreiging een veiligheidsrugzak met luchtzak op de markt moeten komen voor schaatsers. Hoop eigenlijk wel dat we nog wat sneeuw krijgen (niet boven de elf steden) want ja die sprookjeswereld die ze nu in het zuiden beleven

  Like

 2. Kijk het begint er op te lijken. De sneeuw blijft weg uit het noorden naar verluidt en kan de vorst zijn werk doen 😉
  Zo gezellig schaatsers op het ijs.

  Like

 3. Je hebt hier mooi een primeur. Wat is het toch een mooi gezicht die schaatsers op natuurijs. Het lijkt me met al die graspollen niet makkelijk schaatsen.
  Sinds ik mijn eega jaren geleden door het ijs zag zakken met alle gevolgen van dien, ben ik niet meer zo driest om als eerste te zijn.

  Like

 4. Niet te geloven.Het vriest bij jullie dus veel harder of het water is minder diep.Knappe sfeerfoto’s..maar hier zou 10 cm sneeuw gaan vallen..en dan is schaatsen ook weer niet mogelijk.Afwachten dus maar.

  Like

 5. Gefeliciteerd Jan je hebt een primeur met schaatsers op je blog… :-))
  Prachtige beelden deze mannen op de gladde ijzers.
  Morgen gaat het hiet in Noordlaren loos met de eerste wedstijd …….
  Ziet er in ieder geval goed uit nu ook de gemalen stil komen te staan
  🙂

  Like

 6. Het begin is er dus weer Jan. De eerste schaatsers zijn er al en ik hoorde op het nieuws dat morgen de eerste marathon in GRoningen verreden zal worden,.NU maar hopen dat de vorst echt doorzet.

  Like

 7. Echt grappig dat je op dit ondiepe water na een paar luttele nachtvorstjes reeds kan schaatsen, zij het toch wel dat enig risico loopt er doorheen te gaan maar verdrinken zal je vast niet. Mooie serie Jan

  Like

 8. dat ziet er veelbelovend uit Jan..

  verleden jaar was er wat te veel sneeuw voor de schaatsers, wie weet komt het er nu van…

  hopelijk krijgen we mooie zonnige dagen

  groeten

  Like

 9. Hier vandaag al wat sneeuw, hoop op meer,maar niet in Friesland 😉
  Wat een mooi plekje om de schaatsen onder te binden.
  We zullen maar hopen dat het er over een paar dagen drukker is.
  Vandaag was het hier heerlijk, zonnetje erbij..heerlijk.
  Groeten

  Like

 10. Heerlijk deze beelden. Ik hoop aan de ene kant op een dik pak sneeuw, want dan is de wereld zo mooi. Maar voor de schaatsers hoop ik dat er niets zal vallen. En zoals het nu lijkt, drijven er geen sneeuwwolken op ons af en wordt dat ook niet verwacht voor de komende dagen.

  Like

Reacties zijn gesloten.