Een fris voorjaarsritje

Nadat ik dinsdag een ritje en twee voor mijn doen flinke fotokuiers had gemaakt, heb ik gisteren een ritje gemaakt met alleen een aantal tussenstops langs de weg om wat foto’s te maken. Rondom Aldeboarn en het natuurgebied De Deelen zijn het nog steeds voornamelijk ganzen die het land kleuren …

130403-1220x

Nadat ik de bovenstaande foto had gemaakt, zat ik wat te mijmeren of ik de camera even op het statief zou zetten om wat video-opnamen te maken van die grote groep brandganzen. Voordat ik een besluit had genomen, hoorde ik de hele groep echter al luid gakkend met ruisende vleugels opstijgen, ik kon nog net één foto maken toen een deel van de groep voor me langs vloog. Ik blijf dat een mooi gezicht vinden, al moet je niet direct onder hun vliegbaan staan, zoals ik onlangs heb ondervonden …

130403-1222x

Een paar kilometer verderop wilden twee Canadese ganzen wel even voor me poseren, terwijl ze lekker in het zonnetje, fier met de kop in de frisse wind op de kruin van een dijk stonden …

130403-1158x

Voor het overige waren het vooral scholeksters en kieviten die zich lieten zien. Zij kleurden vooral de bermen. Blijkbaar valt daar meer en makkelijker voedsel te vinden nu de weilanden er na een intussen al lang durende droge periode nog steeds bruin, dor en schraal bij liggen …

130403-1241x

De meeste scholeksters moeten volgens mij niet zoveel hebben van fotografen, want meestal zetten ze het meteen op een lopen zodra je stopt. Kieviten zijn wat dat betreft net wat makkelijker, zo ook het onderstaande exemplaar, dat zijn in het zonnetje glanzende, subtiel gekleurde verendek wel even wilde tonen …

130403-1246x

Bij de Bokkumer Mar (kaartje Google Maps) waren twee meeuwen aan het stoeien met een plastic zak die in het water dobberde. Dat sluit helaas mooi aan bij het artikel dat Sjoerd van bVision vandaag op zijn weblog heeft staan over de plastic soep die tegenwoordig in de oceanen drijft. Die vervuiling begint tenslotte dicht bij huis …

130403-1253x

Om toch nog wat vrolijker te eindigen, kwam ik tot slot nog langs een keuterboertje, waar een paar schapen met lammetjes op het erf rond dartelden. Ook hier kleurt het gras nog allerminst frisgroen, maar het is toch echt voorjaar …

130403-1211x

Tot nu toe heb ik nog steeds vruchteloos uitgekeken naar de grutto, de kening fan’e greide … Volgende week dan maar!

23 gedachten over “Een fris voorjaarsritje

 1. Hier zie ik al wat minder grote groepen ganzen.
  Prachtig als ze massaal opvliegen en het is echt uitkijken dat ze je niet raken.:)
  Zowel in het veld als bij het keuterboertje nieuw lente leven.

  Like

 2. Vogels in vlucht en dan toch allemaal scherp op de foto, ik vind dit persoonlijk een hele mooie. Ook de kievit is heel mooi. Zo’n autoritje is toch best een aangename manier als het dan lukt om dit soort foto’s te maken.

  Like

 3. Hoi Jan ! 😉
  Ja, inderdaad het oogt winters en friskes, maar je haalt toch het beste uit deze kille voorjaarsdag naar boven.
  We blijven met z’n allen, mens-dier-en plant, duimen en roepen op ‘lente’ 😉
  Groetjes (ik kruip nog wat dieper in je winters archief)

  Like

 4. Het is inderdaad een mooi gezicht als de lucht gevuld is met ganzen.
  Ondanks de (gevleugelde) lentebodes ziet het landschap er wel kleurloos uit. Maar als de temperatuur naar boven gaat dan zul je verbaasd staan hoe snel het dan gaat in de natuur.

  Like

 5. Ganzen vind ik ook altijd prachtig om te zien al worden het er wel erg veel de laatste jaren. Het filmpje van Sjoerd heb ik uitgezet, in en in triest dat het allemaal gebeurt. Mooie lammetjes ook daar, die hebben de oorbellen al in zie ik.

  Like

 6. ik kijk even bij jullie en dat is met dit koude weer toch een mooie oogst wat een hoeveelheid ganzen je zal er onder staan en als ze dan wat verliezen is te hopen dat je niet met de lens naar boven staat.

  Like

 7. Mooie zo’n grote groep ganzen, als ze dan opvliegen helemaal mooi om te fotograferen.
  je hebt de kievit er mooi op gekregen.
  Was vandaag ook onderweg op de fiets, dan wel..camera mee, dacht kom ook langs de waterkant en bij weilanden, niks gezien..en koud.Wist niet hoe hard ik moest fietsen om weer snel aan de koffie te zitten.
  Groeten.

  Like

 8. Hallo Jan, even een kleine correctie op je mooie foto’s. Alleen die twee ganzen zijn Canadezen, de rest is Brandgans.
  Hoop met je op een heel mooi voorjaar en veel fotogenieke momenten.

  Like

  • Je hebt helemaal gelijk, Jenny. Nu ik eens wat beter heb gekeken, zie ik ook dat de koppies op de eerste twee foto’s wit zijn. Typisch gevalletje van ‘haastige spoed’ … Dank voor je correctie, ik heb de tekst intussen aangepast.

   Like

  • Zo zonde van dat duifje, hè … Maar ja, het zit in de aard van het beestje.
   Ik zit hier ook voortdurend op te letten of de katten van de buren niet bij het nestje komen. Gelukkig zit het nestje van de merels op een voor de katten moeilijk bereikbaar plekje.

   Like

 9. Als je het weet te vinden is het echt voorjaar 🙂 , alleen de temperatuur doet nog niet mee.
  De boeren zullen niet blij zijn met zoveel ganzen.
  De kievit staat parmantig te pronken en hij staat er prachtig op.
  Jammer van al dat plastic. Dat verzuchten wij ook vaak tijdens het varen en vooral wanneer het weer in de schroef is terechtgekomen.

  Like

 10. Genoeg te zien tijdens je tochtje. Straks barst het leven los als de temperaturen hoger worden. Dan heb je kaartjes tekort voor alles wat je tegelijk kunt fotograferen.

  Like

Reacties zijn gesloten.