Slimme vogels, die scholeksters

Boeren en loonbedrijven zijn de afgelopen dagen weer alom bezig geweest met het maaien en hakselen van de eerste snee gras. Helaas vallen daarbij ook dit jaar weer slachtoffers onder weidevogels. Bij het Friese dorp Westergeest werden behalve diverse vogels ook een aantal konijnen en een reekalfje het slachtoffer van maaimachine en hakselaar. En dat voor het tweede jaar op rij op hetzelfde stuk land … 😦

120502-1501x

Op het land van de Maatschap Meijer uit Surhuisterveen kwamen in voorgaande jaren ook regelmatig reekalfjes om het leven bij het maaien. Om dat te voorkomen, gaat er met ingang van dit voorjaar voordat Meijer begint met het maaien van het gras een groep vrijwilligers door het land op zoek naar verscholen reeën en reekalfjes. Ook (jonge) weidevogels en konijnen krijgen op deze manier de tijd om een goed heenkomen te zoeken. Pas als het land wordt vrijgegeven, gaat de maatschap over tot maaien …

120523-1204x

Je zou zeggen, dat zo’n kruidig en bloemrijk weiland een prachtig plekje is om een nestje te bouwen en wat jongen goed verscholen groot te brengen … Zo niet voor scholeksters … Die gekke vogels nestelen overal waar het ze maar uitkomt. In de stad zijn platte daken met een laagje grind favoriet, en op het platteland zoeken ze -net als veel kieviten- bij voorkeur een plekje op een kale akker …

120523-1200x

Deze scholekster heeft zijn kamp letterlijk op een steenworp afstand van dat kleurrijke weiland hierboven opgeslagen op een stuk maïsland. Het voordeel hiervan is dat het nestje makkelijk te vinden en te markeren is, zodat de boer er makkelijk met zijn machines omheen kan werken. Nadeel lijkt me dat eieren en jonkies nogal makkelijk ten prooi vallen aan roofvogels en andere predatoren …

120523-1202x

19 gedachten over “Slimme vogels, die scholeksters

 1. je hebt weer prachtige foto’s gemaakt. We waren gisteren bij de Bontebok en hebben genoten van de prachtige weilanden met bloemen in die omgeving.
  Je ziet dat bij ons bijna niet meer.
  Hier zullen dit jaar veel vogels en ander jong spul verdrinken als gevolg van het hoge water in de uiterwaarden.
  En of het gras na een overstroming nog bruikbaar is, en de mais nog weer gaat groeien zal wel afhangen hoelang de boel onderwater blijft staan.
  Maar de natuur is veerkrachtig dus dat zal wel weer goed komen.

  Like

 2. Mijn ervaring is inmiddels dat weidevogelbeschermers vooral op bouwland – aardappelvelden etc. – markeren, omdat je daar de nesten makkelijk vindt, in grasland is dat veel moeilijker. Ik weet er geen goede oplossing voor, want je hebt wel heeeeel veel vrijwilligers nodig die voor ons boeren door de weilanden willen lopen om vogels en wild te beschermen tegen maaimachines – je maait niet 1 hectare per keer, maar tientallen hectares… . En als het gras zo hoog staat dat het gemaaid kan worden, wil je niet dat vrijwilligers het gras plat lopen. Bedenk er maar eens een goede oplossing voor, ik kom er niet uit :-(.

  Like

 3. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor het milieu.Ik die prachtige bloemenweide zou ,ik ook weel een dagje willen liggen dromen Jan.Zo prachtig op de foto gezet.

  Like

 4. oh jan … ik word al akelig bij de gedachte dat een reekalf onder die maaiers komt,
  vreselijk wat een misselijke machines, en ze worden steeds groter en sneller,
  ontsnappen is haast onmogelijk..

  ik hoop voor de scholekster dat het weer goed gaat dit jaar,
  wat een aardige boer,

  Like

 5. Alleen het idee al dat je met zo.n maaimachine een reekalf om zou brengen ……brr.
  Heel goed dat daar op die manier werk van gemaakt word zeg.
  Dat bloemige weiland s prachtig…veel mooier dan de zandbak de de scholekster uitgekozen heeft.
  Je snapt het niet maar het zal wel ergens goed voor zijn.
  Ik wist niet dat het zulke vreemde kornuiten zijn als het om nestbouw gaat .

  Like

 6. Dan is dat maaien en hakselen soms een regelrechte moordpartij. Heel mooi initiatief van die vrijwilligers, om eerst het land door te gaan.
  Doen die maaiersmaatschappijen dat om economische redenen dan niet zelf?
  Scholeksters: ik heb een zwak voor ze!

  Like

 7. Goed initiatief om de weiden eerst na te kijken eer de machines komen aangewalst… die scholekster is wel erg onverschrokken… prima fotografie en bijzonder interessante post! dank je…

  Like

 8. ja je ziet toch ook steeds meer dat op de machines voorzorg maatregels genomen worden,deze week zag ik een maaimachine waar twee getrainde honden vooruit gingen opjagen ,ja en een andere had een soort grote bumper voor het geheel hangen ,het zal toch zoeken en een bereidwilligheid zijn tot een behoud van de wild en vogelstand.

  Like

 9. De scholekster heeft geluk dat zijn nest gemarkeerd is. Maar de nesten zijn denk ik nergens veilig. Ook niet op de daken. Hier in de buurt zijn ze ook op twee plaatsen aan het nestelen.

  Like

 10. Jammer dat die vogels het zelf niet doorhebben. Wel een heel akelig einde van de verschillende jonge dieren.
  De scholekster snapt het ook niet echt 😉
  Hier hebben we voor het 2e jaar een broedende scholekster op het dak. De kleintjes lopen al over het dak want de kraaien doen verwoede pogingen.

  Like

 11. Las gister een tweet of logje van een natuurbeschermer dat de scholeksters zo in aantal afnamen. Maar dat is niet mijn ervaring. Ik zie ze juist veel, dit jaar.

  In mijn buurt hebben ze inderdaad nesten op platte daken. En maar alarm slaan als er een fietser langskomt, die absoluut niet van plan is dat dak te gaan beklimmen. Maar maak dat deze ‘slimme vogels’ maar eens wijs.

  Like

Reacties zijn gesloten.