Het koude voorjaar van 2013

En dan is het ineens zomer … zeggen ze … Van zomers weer was hier op de eerste dag van de astronomische zomer bepaald geen sprake. 35 mm regen en een maximumtemperatuur van amper 17 graden … Hoezo zomer …?

Hoe dan ook, die regenachtige dag heb ik maar gebruikt om wat achterstallig weerwerk te doen. Onlangs ontdekte ik, dat ik sinds begin april helemaal geen weercijfers meer heb gepresenteerd, en dat kan natuurlijk niet. Daarom neem ik jullie vandaag even in vogelvlucht mee door het koude voorjaar van 2013. Behalve met de nodige grafiekjes zal ik het geheel illustreren met een paar nog niet eerder gepubliceerde foto’s …

Weerbeeld maart 2013:

Maart ging veelbelovend van start met in de eerste week temperaturen die opliepen tot 16 graden. Daarna was het de rest van de maand afgelopen met aangename temperaturen. Met in totaal 25 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) leek het eerder winter dan voorjaar. De gemiddelde temperatuur kwam in ons tuintje uiteindelijk uit op 1 ºC tegen normaal ongeveer 5 ºC …

130402-temp-maart

Behalve koud was maart ook droog. Normaal valt er in maart ca. 60 mm neerslag, in maart 2013 viel er slecht 25 mm, waarvan de helft op één dag viel. Zaterdag 9 maart was volgens het KNMI een gedenkwaardige dag, in het hele land regende het zonder onderbreking 24 uur aaneen …

130402-neerslag-maart

Ik sluit het beknopte overzicht van het weerbeeld in maart met een foto die ik op 26 maart heb gemaakt. Op die dag was het meertje De Leijen weer volledig bedekt met een laag ijs. De gure oostelijke wind blies overal doorheen die dag …

130326-1155x

Weerbeeld april 2013:

Als gevolg van een voortdurend aanhoudende noordelijk stroming verliep de eerste helft van april net als de voorgaande drie maanden ronduit koud. Pas in de tweede helft van de maand kwam de maximumtemperatuur een aantal dagen boven de 15 graden. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in april uit op 7,2 ºC …

130530-temp-april

Net als maart was ook april een droge maand. In ons tuintje viel met 24 mm ongeveer de helft van de normale hoeveelheid regen. De meeste mensen zullen dat op zich niet zo erg hebben gevonden, maar vooral voor de weidevogels was het een moeilijk periode, omdat de grond hard en droog was …

130530-neerslag-april

Toen de temperaturen half april opliepen, keerden ook de ooievaars terug naar hun vertrouwde plekjes. In de tweede helft van april was het bij ooievaarsstation “It Eibertshiem” bij Earnewâld dan ook voortdurend een komen en gaan van ooievaars die druk doende waren met de aanvoer van nestmateriaal …

130418-1213x

Weerbeeld mei 2013:

Het wordt eentonig, maar ook mei 2013 bleef qua temperatuur onder de maat. Ik heb slechts drie warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) kunnen noteren. Het grootste deel van de maand wist de maximumtemperatuur niet of maar nauwelijks om de 15 graden te bereiken. Op 1 mei heb ik zelfs nog een late nachtvorst kunnen noteren. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uiteindelijk uit op 11,1 °C, tegen normaal over de periode 1971-2000 11,8 °C …

130622-temp-mei

Mei verliep goeddeels somber en bewolkt, en met de bewolking kwam ook de regen, die inmiddels zo welkom was voor de land- en tuinbouwsector en vooral ook voor de natuur. Normaal valt er in mei zo’n 55 regen, dit jaar viel er in ons tuintje 78 mm …

130622-neerslag-mei

In fotografisch opzicht waren de wolken en de bijbehorende buien wat mij betreft welkom. Een strakblauwe lucht is op zich wel mooi, en zonneschijn doet me over het algemeen wel goed, maar wat meer tekening in de lucht, zoals bij deze naderende bui op 24 mei doet het de foto vaak toch wel goed …

130524-1356x
Het koude voorjaar van 2013:

Het KNMI schreef in haar terugblik op het voorjaar van 2013: “De zeer koude lente van 2013 is te vergelijken met die van 1970. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 7,4 graden tegen 9,5 graden normaal.” In ons tuintje ben ik uitgekomen op 6,4 °C, tegen 8,1 °C over de periode 1971-2000. Koud dus … heel koud voor de tijd van het jaar …
Vorig jaar was het voorjaar met 6,4 °C welgeteld drie graden warmer dan dit jaar. Daarna volgde een tamelijk koele en vooral natte zomer, misschien is het dit jaar eens andersom …

130622-gem-temp-voorjaar2013

Het voorjaar van 2013 in een wat breder perspectief:

Om de voorjaarstemperaturen even in een wat breder perspectief te plaatsen, heb ik de gemiddelde temperaturen in ons tuintje in de lente over de periode 2003-2013 even op een rijtje gezet in een grafiekje …

130622-temp-voorjaar-2003-2013

Met in totaal 127 mm neerslag is het voorjaar in ons tuintje net als de voorgaande drie lentes ook nu weer droog verlopen. Daarmee wijkt ons tuintje niet af van het landelijk beeld …

130622-neerslag-voorjaar-2003-2013

Ik sluit af met één van de weinige vlinders die ik dit jaar heb kunnen fotograferen. Het is weliswaar ‘maar’ een geaderd witje, maar ik ben er maar wat blij mee. Volgens mij kan ik het aantal geslaagde foto’s van vlinders dit voorjaar op één hand tellen …

130527-1446x

Laten maar hopen dat de zomer beter wordt dan het voorjaar, ook al is er met al die regen en opnieuw lage temperaturen weer sprake van een valse start …

11 gedachten over “Het koude voorjaar van 2013

 1. Je word er niet vrolijk van als je de weerberichten ziet, wat jij hier laat zien hebben we gehad en laten we maar proberen het achter ons te laten.
  Helaas kunnen we er niks aan veranderen.
  De ene dag kan ik er beter tegen dan de andere..maar echt genieten van ons mooie tuintje doe ik niet. Bah.
  Gezellige zondag en maar duimen dat het ooit nog zomers word. 35 graden hoeft nu ook weer niet, maar dan kan je kiezen ga ik binnen of buien zitten en nu hoef ik niet te twijfelen.
  fijne zondag !

  Like

 2. je hebt het weerbeeld van het voorjaar goed en in detail weergegeven Jan…

  gisteren leek het wel herfst en de voorspellingen voor volgende week zijn ook niet zomers…

  afwachten wat het wordt…

  prettige zondag

  Like

 3. Het voorjaar vind ik het mooiste jaargetijde en juist het voorjaar verliep zo dramatisch. Zo jammer. Nu hebben we de langste dag al gehad en deze dagen lijkt het wel herfst. Ik wil nog zoveel zon op mijn lijf ervaren. Maar ja, we hebben het niet voor het zeggen …
  Terwijl ik dit schrijf jagen de donkere wolken boven de horizon van west naar oost.
  Je hebt een duidelijk weeroverzicht hier neergezet. Ik hoop met name voor jou dat de zomer toch beter wordt.

  Like

 4. Erg interessant om het allemaal zo duidelijk op een rijtje te zien. Maar dit voorjaar springt er wel erg slecht uit in onze streken.
  Ik heb pas deze week de winterkleren weggehangen, maar de vooruitzichten zijn niet hoopgevend.
  We passen ons maar aan en we genieten van alles wat er desondanks buiten te zien is.

  Like

 5. Wat werk je dit toch altijd keurig uit Jan dikke proficiat daarvoor en dan presenteer je dat nog op een gouden schaaltje.Troost je verder maar want ik die alle dagen de natuur intrek heb ook nog maar 1 vlinder kunnen fotograferen.Blijven hopen dat ze in juli of augustus allemaal aangevlogen komen en we geen keuze kunnen maken.Ondanks de felle wind en bewolking met af en toe regen en frisse temperaturen toch een fijn weekend.

  Like

 6. interessante informatie Jan, blijkbaar is er toch wel iets aan de hand op onze planeet… of misschien is dit allemaal normaal als je de evolutie van het weer bekijkt sinds het ontstaan van onze aardbol…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.