Hindernissen en hoogtepuntjes

Voordat we opnieuw in de greep van de warmte zouden komen, konden mijn fotomaatje Jetske en ik gisteren nog net even een mooie fotokuier maken. Daarbij kozen we voor een gebied waar Jetske nog niet eerder was geweest: de Diakonievene (kaartje Google Maps). De diakonie van Nijeberkoop is de naamgever van het gebied. De kerkelijke armenzorg ‘had het goed voor met de armen’ en vond dat de plaatselijke bevolking ’s winters geen kou moest lijden. Uit de Diakonievene werd daarom turf gegraven. Wat er van deze vervening is overgebleven, zijn de restanten van dat graafwerk in een grote pingo-ruïne. Er omheen ligt een stuifwal met bomen, die de omgeving een heuvelachtige aanzien geeft …

130731-1249x

Het werd een kuier met hindernissen. Om te beginnen maakten de glooiingen in het terrein het lopen hier en daar niet makkelijker. Daarnaast bleek het pad op verschillende plekken te zijn afgezet met hekken en borden, die aangaven dat het pad was gestremd voor doorgaand verkeer …

130731-1253x

Daar trokken wij ons uiteraard niet al teveel van aan. Ik had mijn zinnen erop gezet om het bankje op de oever van de grote pingoruïne te bereiken, en dus liepen we maar om de hekken heen. Waarom die hekken er stonden werd even later duidelijk: er werd in opdracht van It Fryske Gea groot onderhoud uitgevoerd …

130731-1417x

Uiteindelijk bereikten we het bankje op de oever van de pingoruïne. Daar hebben we heerlijk zitten lunchen, terwijl we konden genieten van het uitzicht over het water …

130731-1426x

Terwijl we daar zaten, streek er een rode libel op Jetske’s bovenbeen neer. Omdat de juffers en libellen tot op dat moment uiterst onrustig waren geweest en zich niet lieten fotograferen, zag ik mijn kans schoon om eindelijk eens een close-up te maken van Jetske’s bovenbeen een rode heidelibel, want dit beestje was niet weg te slaan. Kijkend naar de ‘hangsnor’, denk ik dat het een steenrode heidelibel is …

130731-1257x

Na dit hoogtepuntje van de dag was het tijd geworden om de terugreis te aanvaarden. Het was weer een mooie, zij het tamelijk vermoeiende fotokuier, waar we na afloop allebei met plezier op terug konden kijken …

130731-1303x

20 gedachten over “Hindernissen en hoogtepuntjes

 1. Ik ben wat aan de late kant door bijzondere bezigheden op de eerste van augustus. Het log van Jetske herrinnerde me er weer aan dat die heidelibel een Bloedrode heidelibel is. Hij heeft geen gele strepen op de poten. Volledig zwarte poten hebben alleen de Bloedrode en Zwarte heidelibel.

  Like

 2. Fijn dat jullie er af en toe eens samen kunnen op uit trekken.Zo’n maatje zou ik ook erg graag hebben.Mooi natuurgebied Jan en een 10 voor de mooie libel en heeft Jetzke ze zelf ook kunnen fotograferen?

  Like

 3. Een mooi natuurgebied Jan en de rode libel was helemaal in de ban van Jeske haar been.
  Niet weg te slaan :-)) voor jou weer een geweldig fotomoment :-))
  Voor ons weer meegenieten van deze kuier.
  Groetjes

  Like

 4. Dat had je dus goed ingeschat dat ik zou beginnen met die mooie sluiswachter. 😉
  Volgens mij ziet mijn been er uit de verte beter uit dan in macro. En ik had nog wel zo gevraagd de ongerechtigheden weg te klonen of was daar geen beginnen aan? 😉 Wel bijzonder dat de libel steeds weer terug kwam op mijn been.
  Ik vond het een verrassend schitterend gebied. En we hadden er mooie Hollandse luchten bij.
  Mooie serie heb je gemaakt.

  Like

 5. Pracht foto’s . Deze kom je niet vaak tegen . ik tenminste niet die Rode Libel . Ik heb wel de blauwen en groenen genoeg gezien . Je hebt ze leuk op de foto gezet. geniet van de zomer ,gr van Cees

  Like

Reacties zijn gesloten.