Bij ’t Oudemirdummer Klif

We zijn aangekomen bij het meest zuidelijke punt van mijn ritje langs de Friese IJsselmeerkust: het Oudemirdummer Klif (kaartje Google Maps). Voordat we van het uitzicht kunnen genieten, moeten we echter nog een kleine 300 m wandelen over een smal voetpad …

130813-1526x

Het laatste stuk van het pad ligt tussen twee weilanden waar het vee in toom wordt gehouden met een stroommat, om te verhinderen dat ze geheel op eigen gelegenheid via het voetpad aan de kuier gaan …

130813-1431x

Het Oudemirdummer Klif is, net als het Rode Klif dat eerder in deze serie te zien was, een restant van een stuwwal van keileem uit de voorlaatste ijstijd, ongeveer 200.000 tot 130.000 jaar geleden …

130813-1435x

Vanaf een ongeveer 6 meter hoog uitkijkpunt met een aantal bankjes en een verrekijker heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer, waar in de zomer toch altijd op zijn minst wel één zeilboot te zien is …

130813-1437x

En als er geen boten te zien zijn, dan zijn er altijd wel vogels om voor wat afleiding te zorgen. Een stukje ten noorden van het klif dobberen vaak honderden zwanen op het IJsselmeer, zo ook vorige week …

130813-1446x

Als ook dat geen soelaas biedt, dan kun je op het klif altijd nog op zoek gaan naar bijzondere bloemetjes, zoals het lieflijke grasklokje

100901-1242x

Toen mijn benen nog wat krachtiger waren, ben ik een paar jaar geleden – enigszins tegen de ter plekke geldende regels in – eens afgedaald naar de waterspiegel. Onderweg was goed te zien dat het klif nog best hoog is …

070829-1228x

Aan de waterkant stond toen nog een mooie verweerde en goeddeels vergane palenrij. Ik zou toch wel eens weten hoe die er nu bij staat …

070829-1232x

En vrijwel altijd zorgen zon, wind, wolken en water in eendrachtige samenwerking voor een af en toe bijna betoverend mooi lichtspel boven en op het IJsselmeer …

130813-1504x

Een bui die over het IJsselmeer voorbij schoof, liet fraaie valstrepen zien …

130813-1517x

Morgen ter afsluiting van deze serie in het kader van Skywatch Friday nog wat foto’s van water en wolken rondom het Oudemirdummer Klif.

 

21 gedachten over “Bij ’t Oudemirdummer Klif

 1. Heel erg mooi Jan, met name de tweede foto vind ik geweldig, het pad die als een slingerende lijn door het landschap loopt is prachtig en geeft een gevoel van diepte! Mooie omgeving daar, bof je mee!

  Like

 2. Ik geloof vast dat ik op de verkeerde plek in Nederland woon Jan als ik deze foto’s hier bij jou zie
  maar ik klaag niet geniet van jou foto’s en van mijn omgeving op mijn manier 🙂
  bedankt dat je dit allemaal laat zien.

  Groeten, Bram

  Like

  • Dit is voor mij ook geen alledaags werk, Bram, vanuit Drachten moet ik toch zo’n 60 km rijden om hier te komen. Twee keer per jaar probeer ik hier toch wel wat foto’s te maken, want het is echt een heerlijke omgeving, die eigenlijk in alle weersomstandigheden wel wat fotogenieks te bieden heeft.

   Like

 3. Bij en op het water krijg je het meest fantastische kleurenspel te zien van wolkenluchten die er boven drijven. Vooral de sprankelende lichtjes werken betoverend. Een hele mooie plek om naar dat schouwspel te kijken.

  Like

Reacties zijn gesloten.