Weerbeeld juni 2014

Gisteren hadden we hier in Fryslân voor het eerst sinds lange tijd een grijze en wat druilerige dag. In combinatie met de rustdag in de Tour de France gaf mij dat een mooie kans om even achter de pc te kruipen om in alle rust het weerbeeld van juni op een rijtje te zetten …

Met een gemiddelde temperatuur van 15,6 ºC was het in juni in ons tuintje toch weer 1,2 graden warmer dan het langjarig gemiddelde van 14,4 ºC over de periode 1971-2000. Dat de gemiddelde temperatuur zo hoog is uitgekomen, is vooral te danken aan de warmte in het Pinksterweekend, want in de rest van de maand lagen de temperaturen vrijwel steeds rond het langjarig gemiddelde …

De zomerse 25 ºC verscheen alleen in het Pinksterweekend driemaal op de thermometer in ons tuintje, daarnaast kon ik in juni 11 warme dagen (maximumtemperatuur 20 ºC of hoger) noteren. Landelijk werd de hoogste temperatuur van de maand op 7 juni genoteerd op vliegveld Eindhoven, daar werd het 30,5 °C …

Juni was gemiddeld over het land een vrij droge maand. Landelijk gemiddeld viel er 47 mm, tegen 68 mm normaal. In ons tuintje viel 51 mm regen, tegen normaal ca. 71 mm. Bijna de helft van die regen (21 mm) viel op een regenachtige 5e juni. De overige regen viel m.n. in de laatste week van de maand uit veelal spontaan opbollende buien die af en toe ook gepaard gingen met onweer …

Al met al was het een prima maand met voor ieder wat wils, en zonder al te grote extremen. De eerste watersporters tuften of zeilden weer met plezier over de Friese wateren, en voor de zonnebotenrace was er eind juni-begin juli ruimschoots voldoende zonne-energie voor handen …
18 gedachten over “Weerbeeld juni 2014

 1. ik heb je metingen eens vergeleken met deze van het KMI in Ukkel Jan..

  deze zijn vrij gelijkaardig,; op alle vlakken wordt juni als normaal beschouwd..

  tot op heden valt juli erg tegen, er werden 6 opeenvolgende dagen zonder 1 minuut zon opgetekend..

  vanaf vrijdag zou het +/- 30° worden.. gevolgd door onweer..

  prettige dag gewenst

  Like

 2. Juni was ok, maar juli … Dat was tot vandaag verschrikkelijk. Meen je dat nou dat gisteren de enige druilerige dag was bij jullie? Hier al tijden druilerig en zeer veel regen. En nu het andere extreem, boven de 30 graden. Eigenlijk vind ik dat óók niks.

  Like

  • Ja, dat meen ik echt. Terwijl er in Zuid Limburg plaatselijk 100 tot 150 mm regen is gevallen, hebben we hier in juli maar 13 mm regen gehad. Het was hier over het algemeen aangenaam zomers weer. Op de trposche temperaturen die voor vrijdag en zaterdag op het menu schijnen te staan, zit ik ook niet echt te wachten. Gewoon in de relatief koele woonkamer naar de Tour kijken met de ventilator naast de tv, dat lijkt me nog het best.

   Like

 3. Bijna de helft van de maand heb ik het weer hier niet meegemaakt. Daarom vind ik het leuk om alles nog eens rustig te bekijken.
  In de tijd dat het hier zo warm was, zijn wij uiteindelijk uit Oostenrijk ‘gevlucht’, waar we het te gortig vonden om met 34 graden te fietsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.