Paardenhoofden in close-up

Met een paar foto’s van paardenhoofden in close-up wil ik nog even terugkomen op die prachtige Friese paarden in de zon. Natuurlijk zullen de paarden die in de zon staan meer last hebben van de warmte dan de paarden die de beschikking hebben over een plekje in de schaduw. Maar we moeten het toch niet overdrijven, lijkt me …

Het ging vorige week vrijdag om één dag met een maximumtemperatuur rond de 30 ºC, en dat lijkt aanstaande vrijdag niet anders te zijn. Ik vergelijk het maar met mezelf, ik kan de laatste jaren bar slecht tegen temperaturen boven de 25 ºC. Maar van één dag met een temperatuur boven de 25 graden heb ik betrekkelijk weinig last. De problemen ontstaan pas, wanneer het meerdere dagen achtereen zo warm is. Dan hoopt de warmte zich met een verlammende werking op in het lichaam …

Ik ga er vanuit, dat het bij paarden en koeien op een vergelijkbare manier werkt. Natuurlijk is het fijn als er een schaduwrijke plek voorhanden is aan de rand van een weiland, maar ook daar zonder zullen paarden en koeien van zo af en toe eens een flink warme dag betrekkelijk weinig last hebben, neem ik aan. Het wordt een ander verhaal, wanneer er sprake is van een warmte- of hittegolf, dan zullen deze dieren zonder schaduw in de wei beter af zijn in de stal.

Mocht mijn redenatie niet kloppen, dan hoor ik dat natuurlijk graag van één van de hier meelezende boeren of boerinnen.

14 gedachten over “Paardenhoofden in close-up

 1. 🙂 ik durf geen commentaar meer te geven Jan, maar ik denk maar zo….. als je de héle dag in de brandende zon moet staan met een zwart vel…..
  dan lijkt me dat echt niet fijn, en als er hier boeren en of boerinnen komen lezen, dan lees ik graag dat ik het helemaal mis heb,:-)
  maar je foto’s vind ik prachtig, die manen voor dat hoofd,
  PRACHTIG in een woord

  Liked by 1 persoon

 2. Je redenatie klopt :-). Een warme of zelfs tropische dag is niet zo erg. Gaat het dagenlang duren, dan is het een ander verhaal, dan zijn koeien – van paarden weet ik niets – beter af is de stal, met ventilatoren die op volle toeren draaien. En zorgen voor voldoende fris voer en water. Je moet verdacht zijn op koeien die last hebben van hittestress: weinig activiteit en een koe staat pompend adem te halen. Verkoeling – een koe besproeien met water – geeft enige verlichting. En bomen langs de wei: daar gaan ze met z’n allen onder staan en liggen, plassen en poepen. Onder warme omstandigheden zijn zulke plekken zijn broeiplaatsen voor bacteriën, en daar gaan koeien ook lekker in liggen… :-(.

  Liked by 2 people

 3. Zoals Hendrika zegt, zoeken koeien inderdaad vaak de schaduw op bij warm weer. Paarden daarentegen, zie ik nog wel eens extra activiteit ontplooien: met de kolder in de kop van het ene uiteind van het weiland naar het andere galopperen etc. Paarden, is mijn conclusie, kunnen beter tegen de warmte.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s