Weerbeeld juli 2015

Na een wat koele junimaand, die met slechts één echte zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) en één tropische dag (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) uitkwam op een gemiddelde temperatuur van 14,1 °C, pakte juli meteen uit met een hittegolf …

150716-1056x

Er is in ons land sprake van een landelijke hittegolf, zodra er bij het KNMI in De Bilt sprake is van een opeenvolgende periode van minstens vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan minstens drie tropische (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Zo’n periode startte in De Bilt op 30 juni en duurde in totaal zes dagen. Op 6 juli zakte de temperatuur in De Bilt weer onder de 25,0 °C …

150804-temperaturen-juli

Bij ons duurde de hittegolf 5 dagen met een maximumtemperatuur van 34,2 °C op 2 juli. Op 5 juli kwam er met een felle onweersbui, die in korte tijd 30 mm water in ons tuintje achterliet, een eind aan de hittegolf. Na de hittegolf werd het weerbeeld over het algemeen bepaald door  overwegend westelijke wind. Daardoor verliep de rest van de maand tamelijk koel en wisselvallig. Vooral in de laatste week van de maand lagen de temperaturen ruimschoots onder normaal. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in juli uit op 17,6 °C. Daarmee was juli ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 16,5 °C over de periode 1971-2000 …

150702-2141x

Nadat er in de periode maart – juni aanzienlijk minder regen was gevallen dan normaal voor de tijd van het jaar, konden we langzamerhand best wat extra regen gebruiken. En dat kregen we ook: met 137 mm viel er over de maand juli zo ongeveer de dubbele hoeveelheid regen als normaal. Bijna de helft van die regen viel op 5 en 27 juli …

150804-neerslag-juli

De onderstaande foto van de Heerenzijlbrug bij Terherne, die ik op 29 juli heb gemaakt, is representatief voor de kille en grijze laatste week van juli …

150729-1202x

15 gedachten over “Weerbeeld juli 2015

 1. Die westenwind heugt me nog goed. Dat is de wind waarbij wij niet achter het huis kunnen zitten. Ik zat toen een aantal malen voor het huis. Een maand met uitersten. Lijkt me geen maand waaraan jij met plezier terugdenkt.
  De foto met de dreigende lucht boven jullie huis is wel spectaculair. De onderste foto is een mooie treffende landschapsfoto. De combinatie van de bocht in de vaart, de wolkenpartij en de openstaande brug maakt het spannend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nou …..ik zie het wel hoe jij dit bijhoud……Piet P….kan gerust met pensioen…. 🙂
  Enig verschil is natuurlijk wel waar je alles meet…hier in Brabant zijn de cijfers natuurlijk wel ietsje anders als bij jullie. Drie foto’s met heel verschillende luchten…geef mij maar de eerste.

  Geliked door 1 persoon

  • Er is nog een verschil, Leo, Piet waagt ook nogal eens (ver) vooruit te kijken, ik blik zekerheidshalve vooral terug op het weer. 🙂
   Eén van de redenen waarom ik in 2003 ben begonnen met het bijhouden van deze weercijfertjes, is dat ik wel benieuwd zijn naar de verschillen met De Bilt, dat als landelijk uitgangspunt telt.

   Geliked door 1 persoon

  • Dergelijke verschillen zullen we vooral voor wat betreft de neerslag wel vaker zien, vermoed ik.
   Het zou mooi zijn als we de komende winter eens tot een mooi verschil in temperatuur zouden komen, want hoewel ik zelf niet meer schaats, heb ik wel weer eens zin in een mooie winter met vooral veel ijs. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.