Weerbeeld mei 2016

Met maximumtemperaturen rond de 15 graden kwam mei tamelijk koel uit de startblokken. Nadat we op Bevrijdingsdag in een oostelijke stroming terecht kwamen, liepen de temperaturen echter snel op. De tweede week van mei verliep warm met vrijwel dagelijks zomerse waarden van 25 ºC op de thermometer. In de rest van de maand vertoonde het temperatuurverloop opvallend hoge pieken en diepe dalen. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 14,2 ºC, bijna 2,5 graden hoger dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 …

160606-temp-mei

In totaal heb ik in mei 13 warme dagen kunnen noteren (maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger), over de periode 1971-2000 waren dat er gemiddeld 8. Ook het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger) loog er met 6 niet om, dat waren er in de periode 1971-2000 gemiddeld 6 …

160513-1325x

Opvallend koud was het dit voorjaar met Pasen (gemiddeld 7,9 ºC) en Pinksteren (8,3 ºC). Zowel Pasen als Pinksteren 2016 verliepen aanzienlijk kouder dan Kerst 2015 (10,4 ºC ). Als dat een trend wordt, dan vrees ik dat over enkele jaren de schaatsen met Pasen uit het vet kunnen …  😉

160606-temp-feestdagen

De maand verliep landelijk gezien zonnig, met volgens het KNMI ca. 235 uren zon, tegen een langjarige gemiddelde van 213 uren. Het zonnigst was mei in het Waddengebied, Terschelling had met ruim 265 uren de meeste zonneschijn. Het zuiden was het somberst met lokaal niet meer dan ca. 210 uren zonneschijn. In Fryslân hadden we deze maand zeker niet te klagen over de hoeveelheid zon, maar ook hier was het in de tweede helft van de maand regelmatig bewolkt …

160525-1448x
In de eerste drie weken van mei viel er in ons tuintje nog geen 10 mm regen. Pas op 23 mei kregen we hier regen van betekenis, maar uiteindelijk viel er in de hele maand in ons tuintje slechts 35 mm regen, tegen normaal over de periode 1971-2000 ongeveer 55 mm. In het zuiden en zuidoosten van het land kwam het aan het eind van de maand onder invloed van zware (onweers)buien tot wateroverlast …

160606-neerslag-mei

Hier in het noorden viel net genoeg regen om bermen en kruidenrijke weilanden van voldoende vocht te voorzien, zodat allerlei voorjaarsbloeiers volop tot hun recht konden komen …

160531-1433x

25 gedachten over “Weerbeeld mei 2016

 1. Ja Jan…die regen en onweersbuien…wij zijn er goed vanaf gekomen hier….maar een paar kilometer verder stond het allemaal dagen achtereen blank.
  Zelfs Zaterdag middag… waren we aan het fotograferen op de Stippelberg (zie blog morgen) met heel warm weer, waren we net opweg naar huis moesten we door een zware onweersbui ….. enkele kilometers verder thuis was het droog. We hebben al die dagen alles aan ons voorbij zien gaan.

  Liked by 1 persoon

 2. De gemiddelde temperatuur in je tuintje over de maand mei lijkt een landelijke trend te bevestigen Jan: Nederland warmt evenals de Noordpool nog sneller op dan de rest van de wereld. Die schaatsen komen in de toekomst vrees ik alleen nog maar bij hoge uitzondering uit het vet. Ruil ze maar in voor een paar skeelers 😦

  Liked by 1 persoon

 3. En nu is het wel warmer maar die noordenwind maakt dat het nog steeds niet zwoel of zeg maar echt zomers is, over twee weken de langste dag alweer. Het zal wel weer een mooie herfst worden 😀

  Liked by 1 persoon

  • Ja, hier is het in de tuin met ruim 24 graden ook alweer aan de warme kant, daarom heb ik me maar weer teruggetrokken in de woonkamer. Daar heerst dankzij een zorgvuldig beleid met betrekking tot schuifpui en lamellen nog altijd een prima temperatuurtje.
   Het zou best eens kunnen dat er binnenkort nog eens een foto van dat weiland voorbij komt … 🙂

   Like

 4. Het is toch wel typisch dat zowel Pasen als Pinksteren allebei heel koud waren. Ik wist niet dat ze nog kouder waren dan de Kerst.
  Je grafiek van de temperaturen in mei laat veel fluctuatie zien. We hebben in ieder geval geen nachtvorst gehad en dat is weer gunstig voor de fruit- en rietoogst.
  En de wateroverlast in het zuiden en in Duitsland is toch een ramp als je dat overkomt.

  Liked by 1 persoon

  • Dankjewel, Zem. Dat is weer zo’n foto waar ik zelf ook erg blij mee ben. Hij is in elk geval precies op het goede moment gemaakt, want enkele dagen later was er gemaaid. Ik heb er nog een paar foto’s van gemaakt vanuit een wat ander standpunt, daar zal ik binnenkort nog eens één van publiceren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.