Weerbeeld mei 2018

Het weer kende in de afgelopen maand vele gezichten, maar in mijn beleving was het toch vooral een erg zonnige en warme maand. Wie hier al wat langer meeleest, weet dat ik bij warm weer langzaam maar zeker de resterende kracht in mijn door MS geplaagde benen verlies. Meestal gebeurde dat in het verleden in juli of augustus, maar nu was het met vele dagen op rij rond de 25 ºC al in mei raak …

180509-2049x

In ons tuintje is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 16,5 ºC, tegen een langjarig gemiddelde van ca. 11,8 ºC over de periode 1971-2000. Dat is een verschil van 4,7 graden! Ik heb hier 20 warme dagen (20 ºC of meer), 10 zomerse dagen (25 ºC of meer) en 1 tropische dag (30 ºC of meer) kunnen noteren. Normaal zijn dat er respectievelijk 8, 2 en 0. Opvallend was het wisselende temperatuurverloop. Zonder die scherpe dalingen was de gemiddelde temperatuur nog een stuk hoger uitgekomen ….

180603-temp-mei

Van fotokuiers is als gevolg van de warmte weer niet veel terechtgekomen. Wat relaxen is bij warm weer mijn deel. In de eerste tien dagen van mei liet dat zich prima combineren met het fotograferen, want aan de rand van stad en platteland is altijd wel wat aan de hand …

180509-1958x

In ons tuintje was deze maand daarentegen maar bar weinig te fotograferen. In het verleden heb ik hier heel wat mooie insectenfoto’s heb kunnen scoren. Dit jaar is het zo goed als niks, noppes, nada … Twee zweefvliegen, een johanneskever en een vuurjuffertje, dat is het!!!

180514-1546x

En als dat gemis nu werd goedgemaakt door wat in de omliggende natuur en boerenland heb gezien … Nee hoor! Ook echt veel minder dan normaal. Ik begin me dan ook knap te ergeren aan mensen die de teruggang van het aantal insecten ontkennen en aanvechten bij elk insect dat ze zien. Zoals klimaatontkenners dat met de klimaatverandering doen, zodra het eens een maand aan de koude kant is. Alsof er niks aan de hand is … Volgens mij is er wel degelijk wat aan de hand, en dat vind ik zo langzamerhand knap zorgelijk …

180509-1622x

Maar goed, terug naar het weerbeeld van de afgelopen meimaand, want ook over de neerslag valt nog wel wat te zeggen. Bij ons viel met 66 mm iets meer regen dan normaal over de periode 1971-2000. Wel opvallend is dat vrijwel alle regen is gevallen bij 3 stortbuien. Of eigenlijk aan de rand van drie stortbuien. In grote delen van het land ontstond diverse keren wateroverlast, omdat zware buien maar heel langzaam voortbewogen, waarbij plaatselijk plotseling 40-60 mm regen viel. Wij zijn er steeds goed voor weg gekomen, omdat de buien goeddeels langs ons trokken, maar ik denk er toch aan om maar eens een paar zandzakken aan te schaffen …

180603-neerslag-mei2018

25 gedachten over “Weerbeeld mei 2018

 1. Het was een bijzondere maand en heb je daar met je verhaal en cijfers mooi gestaafd. Dit weer verveelt mij niets.
  Je vuurjuffer is klasse. Het is net alsof het beestje zich vastklampt alsof het weet dat het de enige is in jullie tuin.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik erger me eraan dat je de laatste tijd op Twitter bij elke foto van een insect beweert dat het zo goed gaat met de biodiversiteit. Als je vervolgens ook nog eens alle boerentweets met die hashtag retweet, dan vind ik dat knap hinderlijk worden in mijn tijdlijn. Ik vind het ook niet slim om het zo te doen. Voor mij schiet je op deze manier je doel voorbij, want het heeft alleen maar tot gevolg dat ik je zo nu en dan even ontvolg …

   Like

   • Oh, maar je hoeft me ook helemaal niet te volgen. Er is nog nooit serieus onderzoek gedaan naar afname van insecten, veroorzaakt door de landbouw. Er zijn wat onderzoeken gedaan in natuurgebieden, maar er is nog nooit een nulmeting gedaan. En daar stoor ik me dan mateloos aan. We krijgen als sector van alles in de schoenen geschoven. We hebben hier een overvloed aan soorten, daar twitter ik me dan tijdelijk even suf over. Ik heb je vorig jaar overigens nooit gehoord over afname van insecten, niemand trouwens,… .

    Like

    • Je hebt mij niet horen zeggen dat het allemaal aan de boeren ligt. Ik constateer dat er een flinke teruggang is in het aantal insecten en het aantal weidevogels, en dat vind ik zorgelijk. En wat vorig jaar betreft, daar ga ik niet op in, die is onder de gordel.

     Like

 2. Al met al..een warme maand…wij zijn hier goed weg gekomen met de regen…weinig overlast….en wat de insecten betreft vind ik ook op de vogels slaan…hier in het stukje natuur gebied langs de stad zie je minder dan voorgaande jaren…. maar we klagen niet Jan….we nemen het zoals het is ….en dat moet jij ook maar doen….maar wel blijven hopen natuurlijk….🙋

  Like

  • Mij hoor je niet klagen, Leo, maar ik spreek zo af en toe wel eens mijn zorgen uit. Dit is zo’n moment. Je hebt gelijk, Leo, dat werkt ook door naar de vogels. Kieviten en grutto’s moet je ook in Fryslân tegenwoordig zoeken op relatief kleine stukjes landmet uitgesteld maaibeheer. In het gewone boerenland zie je hier vrijwel geen weidevogel meer. Triest, heel triest … en zorgelijk dus.

   Geliked door 1 persoon

   • Onze nestbeschermers constateren dit jaar ook veel minder kieviten: er zijn weinig teruggekeerd uit het verre zuiden. Wat is er in de overwinteringsgebieden aan de hand? Mijn eigen constatering: er zijn dit jaar minder boerenzwaluwen dan vorig jaar, vorig jaar was overigens een topjaar. Ook hier mijn vraag: wat is er aan de hand in de overwinteringsgebieden? Idem voor de huiszwaluwen.

    Like

 3. Ik sluit mij ook aan wat de insecten betreft Jan want het is echt wel zorgelijk!!
  Snap ook niet dat er mensen zijn die dat wegwuiven… 😌
  Leuk die overzichten en inzichten…
  Groetjes van Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat betreft die insectendiscussie: als fietser kom ik op een deel van mijn tochten beslist minder insecten tegen, op een ander deel maakt het weinig uit. De laatste tijd, met die warmte, lijkt het ook bij te trekken.
  Wat we niet mogen vergeten dat er veel minder mest in de open lucht opgeslagen wordt. Dat scheelt een hele hoop strontvliegen. Dat die er minder zijn, vind ik niet zo erg (hoewel dat ook ten koste gaat van boerenzwaluwen).

  Geliked door 1 persoon

 5. Mei geeft inderdaad flinke uitschieters Jan. Mei was bloedjeheet en plaatselijk ook kletsnat. Afgelopen vrijdag hadden wij zo’n hoosbui dat het spoelde. Tot op m’n onderbroek nat maar gelukkig ging het niet verder 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik sluit me ook aan bij jouw zorgen, ik heb een tuin gericht op vogels en insecten. Geen stukje beton is er te vinden… Ik heb het idee dat alle dieren uit de buurt naar mijn tuin komen. Maar er zijn duidelijk minder insecten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.