Skywatch Friday 472 – NLC’s

Aan het begin van de kortste nacht van het jaar, werden we vorige week vrijdag tussen 23:00 uur en middernacht verrast met een prachtige show van Lichtende Nachtwolken

At the start of the shortest night of the year, we were surprised last Friday between 11 p.m. and midnight with a beautiful show of Noctilucent Clouds (NLC’s)

De afgelopen 14 jaar heb ik diverse keren Lichtende Nachtwolken mogen zien en fotograferen, maar ditmaal was het ronduit spectaculair …

The last 14 years I have seen and photographed Noctilucent Clouds (NLC’s) several times, but this time it was really spectacular …

Vanaf het grasveld aan het eind van de straat lukte het om in meerdere opzichten een serie elektriserende plaatjes te schieten …

From the lawn at the end of the street, it was possible to shoot a series of electrifying images in several respects …

Wil je meer Skywatch foto’s zien? Gewoon even op het logo klikken …
Wanna see more Skywatch photos? Just click the logo …

Skywatch Friday

Prettig weekend!
Wishing you all a wonderful weekend!

42 gedachten over “Skywatch Friday 472 – NLC’s

 1. Ja, het blijft prachtig mooi om te zien, ik heb daarna telkens gekeken na zonsondergang, en sommige avonden zagen er goed uit, om dan toch nog, alsnog met bewolking te komen, helaas, ik wens toch deze zomer, dat ik het nog een keertje zelf mag zien en mee maken, met of zonder camera….

  Ik vraag mij echt af waarom ik dit niet eerder heb gezien of heb geweten… hebben we dan zo vaak bewolking boven Almere gehad, hebben we trouwens wel veel gehad de laatste zomers, van die grijze luchten…

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Het heeft niet alleen met de ‘gewone’ bewolking te maken, Morgaine. Afgelopen nacht was het kraalhelder, toch waren er gisteravond geen lichtende nachtwolken te zien. Dat komt omdat de omstandigheden ook in de hogere luchtlagen perfect moet zijn, o.a. voor wat betreft temperatuur.
   Als we ze dit jaar nog een keer willen zien, dan moet het de komende 2 weken gebeuren, naar mijn idee. Daarna gaan de lichtomstandigheden te zeer veranderen. We zien het wel.

   Geliked door 1 persoon

   • Dat wist ik, de komende twee weken… ik weet in elk geval dat ik volgend weekend weer in het Fryslan ben, en dan 16 juli als het goed gaat.. .Alde Feanen, en die avond.. wens aub voor ons dat het dan zal verschijnen? 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Mooie foto’s Jan,
  Ik heb het hier niet zo gezien, maar ik heb het
  gevoel of ik een hele tijd ondergedoken heb gezeten.
  Vandaag eindelijk weer eens zin om iets te doen.

  Wat ben jij actief petje af.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

   • Nee Jan,
    Ik kan haast niet meer op mijn voeten staan, ze doen echt 24 uur per dag pijn.
    Samen met de pijnpoli zijn we aan het kijken wat er nog mogelijk is, zodat
    ik nog een beetje de dingen kan doen die ik leuk vind.

    En ik hoef jou niet te vertellen dat je van pijn hondsmoe wordt.
    Dinsdag weer naar de pijnpoli en ik zie wel wat ze voor me
    kunnen doen.

    Groetjes Erica

    Like

    • Dat klinkt allemaal niet goed en vrolijk. Wat pijn met een mens doet, heb ik in de periode 2017-2018 aan den lijve ondervonden. Je word er niet alleen doodmoe van, het beperkt je ook gruwelijk in je doen en laten.
     Ik kan je alleen maar sterkte wensen. Hopelijk kunnen ze je bij de pijnpoli helpen.

     Like

  • Thank you, Peter. I think you live too far to the south to see the Noctilucent Clouds. That’s a pity because it is rally a wonderful phenomenon, that’s different in colours and patterns in the sky. Hard to explain, you should see it …

   Like

 3. Wat heb je dat mooi vastgelegd !
  Net zoals de vorige update van die bliksemfoto’s !
  De natuur kan soms prachtige beelden brengen !
  Met je te volgen … kom ik tot het besluit dat ik ook eens sommige dingen gaat uitproberen !
  Maar de eerste weken zal het voor mij er niet inzitten om plaatjes vast te leggen met die krukken …
  Gelukkig heb ik nog mijn archief foto’s …..
  Fijne dag !

  Geliked door 1 persoon

  • Het lijkt me wijs dat jij eerst in alle rust aan je herstel gaat werken, Inge. Ik wens je daarbij in elk geval alvast veel succes en beterschap.
   Experimenteren met de fotografie komt daarna wel weer. Maar dat ik je dit soort nachtelijke fotografie kan aanraden, spreekt voor zich. 🙂
   Fijn weekend, probeer koel te blijven.

   Geliked door 1 persoon

  • Ik moet ’s avonds rond elven vanuit huis ook moeite doen om wat de onderste helft van de noordelijke hemel te zien. Maar bij helder weer probeer ik het toch elke avond even te checken. Met dit resultaat als gevolg.

   Like

  • Dank je, als het even kan, probeer ik foto’s te maken van dit bijzondere verschijnsel. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar met zo’n mooie show als vorige week kon het bijna niet mis gaan.

   Like

 4. Hoi Afanja,

  mooooooi!!!
  Ik was toevallig een nachtje in Harlingen en toen ik ’s avonds de auto uitstapte en omhoog keek…
  ohohohhhhh… wat een sprookje!
  Ik vond het zo mooi, zo bijzonder, wat adembenemend.
  Heb natuurlijk ook foto’s gemaakt, maar niet zo mooi als de jouwe!

  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

  • Het belangrijkste is dat je het met eigen ogen gezien hebt en dat je ervan genoten hebt, Marlou.
   Zelf probeer ik tussen het fotograferen door op zo’n moment af en toe ook even stil te staan en alleen maar te kijken en te genieten.

   Like

Reacties zijn gesloten.