Terug naar de grutto’s

Gisterochtend had ik een afspraak in Surhuisterveen, een dorp op ca. 20 km ten noordoosten van Drachten. Na afloop van die afspraak ben ik even een klein stukje doorgereden naar de Surhuzumer Mieden. Zo tegen eind juni komt het eind van de periode waarin we de weidevogels kunnen bewonderen stilaan dichterbij. Eens kijken of er nog iets te beleven is, dacht ik. En dat viel niet tegen …

Ik reed nog maar net stapvoets over een van de smalle landweggetjes die het gebied doorsnijden, toen er een paar grutto’s uit het lange gras omhoog kwamen. Nadat ik de auto met de rechter wielen in de berm uit had laten rollen, bleef één van de twee luidkeels om me heen vliegen. De andere grutto streek vlak voor me aan de linkerkant van de weg neer. Tot mijn verbazing kuierde hij vervolgens de weg op. Midden op de weg bleef hij enige tijd parmantig staan om me de doorgang te versperren …

De andere grutto had intussen een stukje verderop een mooi uitkijkpunt op een paal gevonden. Daar stond hij als een koning op zijn troon zijn domein te overzien. Tijd voor een paar staatsieportretten, misschien wel de laatste dit jaar …

35 gedachten over “Terug naar de grutto’s

 1. – Puntje op de i in het kader van je tags: het is in het NL Surhuizemermieden (als 1 woord dus, de plaatsnaamborden zijn helaas fout op dit punt, Staatsbosbeheer spelt het wel goed in hun rapport over De Mieden) en in het FR Surhuzumer Mieden (met 3 u’s dus).

  – Je was net 2 dagen te vroeg op die locatie: ik kom er toevallig net al Googlend op Surhuizum achter dat er vandaag de ‘Surhuster Kuier / Ite & Geniete’ is geweest (zojuist beschreven op https://www.plaatsengids.nl/surhuzumer-mieden#landschap-natuur-en-recreatie). Nu is dat vast geen goed plan met jouw conditie en al helemaal niet met dit weer, maar je had dan toch allicht het deel ‘Ite & Geniete’ kunnen meemaken bij de finish in/bij – en een paar foto’s kunnen maken van – het recent gerenoveerde Buurthuis Petersburg (voorheen ieniemienie kerkje als dependance van Surhuizum).

  Like

 2. Deze heb je weer mooi vastgelegd !
  Opnieuw meer dan honderd ooievaars geboren in Planckendael en dan moet je ook vlug zijn want in augustus zijn deze ook weg !
  Ze hebben er 103 geringd gisteren !
  Hopelijk lukt het me nog om ze eens te gaan spotten !

  Liked by 1 persoon

  • Mooi nieuws van die ooievaars daar. Ook hier in de omgeving van van Earnewâld, waar van oudsher veel ooievaarsnesten zijn, zijn weer heel wat jongen geboren dit jaar. Ruim een week geleden heb ik nog een tijdje staan kijken bij een paar van de nesten. Behalve de jongen vind ik vooral de lange glijvluchten van de ouders altijd weer fascinerend om te zien.
   Hopelijk lukt het je om ze nog te zien. In elk geval succes met je verdere herstel!

   Liked by 1 persoon

  • Erg lang zullen ze hier waarschijnlijk niet meer blijven. Het is een hele reis naar West-Afrika. Het lijkt erop dat ze de laatste jaren mede onder invloed van klimaat en veranderingen in het landschap eerder vertrekken. Over twee, drie weken zijn ze weg, verwacht ik.

   Like

  • Dat vond ik ook. Het is altijd weer afwachten wanneer ze vertrekken, maar het lijkt erop dat ze de laatste jaren mede onder invloed van klimaat en veranderingen in het landschap eerder vertrekken. Erg lang zal het niet meer duren voor ze vertrekken, denk ik.

   Like

 3. Ik was dus net op tijd in Lollum, en daar had ik hetzelfde dus… ze staan op fb wel, maar op blog? had ik ze daar al? NOg niet… pffffff ik loop zo achter, hahahaha Prachtig mooi!

  En de kievit… is die dan ook binnenkort weg? die zie ik nogal eens bij Laaksum als we daar rijden en niet kunnen stoppen, want bij e voegelhut van Laaksum zitten ze niet natuurlijk…

  X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.